Zwangerschapsverlof berekenen
Iedere werkende vrouw in Nederland die zwanger raakt, heeft recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Samen duurt dit minstens 16 weken, afhankelijk van het moment waarop je bevalt. Deze 16 weken kun je naar eigen behoefte laten ingaan vanaf 6 weken voor je uitgerekende datum. Wil je berekenen op welke dag je zwangerschapsverlof van start kan gaan en inzicht krijgen in wat voor jou de beste verlofperiode is? Bereken dit eenvoudig online met de zwangerschapsverlofcalculator.
Bereken hieronder de duur van je zwangerschapsverlof aan de hand van je uitgerekende datum.
Goed om te weten: voor iedere dag die je na de uitgerekende datum bevalt, krijg je een dag extra verlof.
Hoelang zwangerschapsverlof?
In de volksmond wordt met zwangerschapsverlof ook vaak het bevallingsverlof bedoeld. Officieel spreken we over zwangerschapsverlof als we het hebben over de periode voor je bevalling. Dit kun je tussen 6 en 4 weken voor je uitgerekende datum in laten gaan. Binnen deze weken mag je zelf kiezen op welke dag je verlof start.
Het bevallingsverlof gaat over de periode na je bevalling. Zwangerschaps- en bevallingsverlof duren samen minstens 16 weken, afhankelijk van het moment waarop je bevalt. Deze 16 weken kun je naar eigen behoefte laten ingaan vanaf 6 weken voor je uitgerekende datum. In dat geval heb je nog minstens 10 weken verlof over na de geboorte. Als je 4 weken voor je uitgerekende datum met verlof gaat, dan heb je nog minstens 12 weken over na de geboorte.
Hoe zwangerschapsverlof berekenen?
Je zwangerschapsverlof begint tussen de 6 en 4 weken v贸贸r de verwachte bevallingsdatum. De exacte startdatum kan vari毛ren, afhankelijk van de gezondheid van de moeder en eventuele medische omstandigheden. Na de bevalling heb je recht op bevallingsverlof dat in Nederland 10 weken duurt. Dit verlof begint direct na het zwangerschapsverlof en kan niet worden opgenomen v贸贸r de bevalling.
Hoe veel zwangerschapsverlof bij een tweeling of meerling?
Als je een tweeling of meerling verwacht, kun je eerder met zwangerschapsverlof: 10 tot 8 weken voor de uitgerekende datum. De dag waarop je bevalt, hoort bij het zwangerschapsverlof. Je bevallingsverlof begint de dag n谩 je bevalling. Je bevallingsverlof telt minstens 10 weken. Het totale verlof duurt minimaal 20 weken. Daar bovenop is het mogelijk om nog eens 10 weken extra bevallingsverlof aan te vragen. Lees meer over zwangerschapsverlof bij een meerling.
Kan ik mijn zwangerschapsverlof gespreid opnemen?
Het is sinds 2015 mogelijk om de laatste 6 weken van je zwangerschapsverlof gespreid over te nemen. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Je kunt deze weken opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Dit is alleen mogelijk in overleg met je werkgever. Je moet dit uiterlijk 3 weken na het begin van je bevallingsverlof bij je werkgever indienen. Je werkgever moet dan binnen 2 weken instemmen met je verzoek. Hij mag dit alleen weigeren als het bedrijf ernstig in de problemen komt.
Uitzonderingen zwangerschapsverlof
Wat als je eerder bevalt? Als je eerder bevalt dan de uitgerekende datum zijn er twee situaties mogelijk. Of je bent al met zwangerschapsverlof en daardoor heb je recht op de resterende weken zwangerschapsverlof, plus het bevallingsverlof. Of je bent nog niet met zwangerschapsverlof en daardoor heb je recht op je gehele zwangerschaps- en bevallingsverlof van 16 weken.
Wat als je later bevalt? Als je later bevalt dan de uitgerekende datum wordt je zwangerschapsverlof verlengd en blijft je bevallingsverlof gewoon staan. Dan krijg je voor iedere dag die je na de uitgerekende datum bevalt een dag extra verlof. Als je later bevalt heb je dus gewoon recht op minstens 10 weken bevallingsverlof. Als je 4 weken van tevoren met zwangerschapsverlof bent gegaan is dit 12 weken, ongeacht je bevaldatum. Je totale verlof duurt dan dus langer dan 16 weken.
Een voorbeeld: kies je voor 4 weken verlof v贸贸r de uitgerekende datum en je bevalt een week te laat? Dan heb je toch nog recht op 12 weken bevallingsverlof. Gaat je zwangerschapsverlof 6 weken voor de uitgerekende datum in en je bevalt 2 weken te vroeg? Dan heb je nog 12 weken over van de in totaal 16 weken verlof.
Wat als je zelfstandig ondernemer en zwanger bent?
Als zelfstandig ondernemer heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering volgens de ZEZ-regeling (regeling Zelfstandig en Zwanger). Je kunt deze uitkering aanvragen bij het UWV vanaf 24 weken zwangerschap. Ook als zelfstandig ondernemer heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.
Wat als ik zwanger ben en een uitkering heb?
Als je zwanger bent en een WW-, Ziektewet- of loongerelateerde uitkering (WGA) van UWV krijgt, dan heb je recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. Dit wordt ook wel WAZO genoemd. De uitkering duurt ook minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van je dagloon. V贸贸r de bevalling krijg je ook zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Na de bevalling krijgt je bevallingsverlof en een bevallingsuitkering.
Zwangerschapsverlof partners
Je partner heeft recht op kort verlof om bij de bevalling te zijn en aangifte te doen bij de Burgerlijke Stand. Na de bevalling heeft je partner recht op 5 werkdagen betaald geboorteverlof. De werkgever dient zo snel mogelijk te worden ingelicht. Het geboorteverlof kost geen vakantiedagen en wettelijk heeft je partner voor die 5 dagen recht op doorbetaling van 100% van het loon. Per CAO en zelfs per bedrijf kan van deze wettelijke regel worden afgeweken. Vanaf 1 juli 2020 geldt dat partners tot vijf weken aanvullend geboorteverlof kunnen opnemen.
TIP! Lees meer over zwangerschapsverlof in dit uitgebreide artikel.