Zwangerschaps- en bevallingsverlof bij tweelingzwangerschap

Zwangerschaps- en bevallingsverlof bij tweelingzwangerschap

Als je een tweeling of meerling verwacht, kun je eerder met zwangerschapsverlof: 10 tot 8 weken voor de uitgerekende datum. Bij vrouwen die zwanger zijn van een eenling is dat 6 weken. De dag waarop je bevalt, hoort bij je zwangerschapsverlof. Je bevallingsverlof begint de dag ná je bevalling. Je bevallingsverlof duurt minstens 10 weken. Het totale verlof duurt minimaal 20 weken.

Hoe is je zwangerschapsverlof geregeld als je baby te vroeg geboren wordt?

Beval je eerder dan de uitgerekende datum, dan duurt je zwangerschapsverlof korter. Je telt dan de gemiste dagen van je zwangerschapsverlof op bij het bevallingsverlof. Dit kan alleen als je zwangerschapsverlof minder dan 6 weken heeft geduurd. Duurde je zwangerschapsverlof langer dan 6 weken, dan kun je de gemiste dagen niet bij je bevallingsverlof optellen. Vanaf april 2018 is het wel zo dat de duur van het totale verlof minimaal 20 weken is.

In sommige gevallen kan je bevallingsverlof verlengd worden bij een langdurige ziekenhuisopname na de bevalling. Het normale bevallingsverlof van 10 weken is in zo’n geval namelijk niet afdoende om volledig herstel te garanderen. Het is mogelijk om tot 10 weken extra bevallingsverlof aan te vragen. Kijk voor actuele informatie op uwv.nl.

Wil je graag weten in welke periode je zwangerschapsverlof valt? Check dan de zwangerschapsverlofcalculator. Deze calculator is weliswaar gebaseerd op zwangerschapsverlof bij een eenling, maar als je de extra weken erbij optelt heb je een goed beeld van je verlofperiode.

Wat als je ziek wordt voordat je zwangerschapsverlof ingaat?

Als je ziek wordt voordat je met zwangerschapsverlof bent gegaan, maar dit wel in de periode valt dat je al met verlof had mogen gaan, dan valt dit gewoon onder je zwangerschapsverlof. Dit is tussen 10 en 8 weken voor de dag ná de uitgerekende bevallingsdatum.

Beeld: iStock.com/becon