Mag je ontslagen worden als je zwanger bent?
Mag je worden ontslagen als je zwanger bent? Nee, tijdens je zwangerschap mag je niet worden ontslagen. Dat wil zeggen: als je een vast contract hebt. Bij een tijdelijk contract - of een contract dat van rechtswege eindigt - hoeft de werkgever het contract niet te verlengen. De zwangerschap mag hierbij niet de reden zijn om het niet te verlengen. Dan zou de werkgever zich schuldig maken aan zwangerschapsdiscriminatie, omdat hij direct onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. Je werkgever mag je ook niet ontslaan, omdat je een kinderwens hebt.
Het kan zijn dat je werkgever met een mooi voorstel komt. Toch is het advies: niet tekenen! Stem je ermee in, dan loop je een risico met je aansluitende uitkering. Sterker nog: je moet ook zelf in beroep gaan als het UWV je uitkering afwijst.
Waar heb je recht op tijdens je zwangerschap?
Als je zwanger bent, heb je recht op zwangerschapsverlof. Tijdens dat verlof of het bevallingsverlof en in de eerste 6 weken daarna, mag je niet worden ontslagen. Dit heet ontslagbescherming. Ook moet de werkgever rekening houden met de opzegtermijn. Er is ook een aantal geldige redenen waarom je als zwangere wel je baan kunt verliezen. Deze zijn: als de onderneming of de afdeling waar je werkt, ermee stopt. Als je afdeling niet meer bestaat. Of als de werknemer zich ernstig heeft misdragen. Verder zijn er geen geldige ontslagredenen.
Hoe regel je je zwangerschapsverlof?
Je geeft tijdig aan dat je zwanger bent. Zo zijn je werkgever en collegaās erop voorbereid dat je een paar maanden uit de running bent. Je zorgt ervoor - of je draagt eraan bij - dat je werk goed wordt overgedragen. Het UWV betaalt de zwangerschapsverlofkosten, waar een maximaal dagloon voor geldt. Vaak vult de werkgever dit aan tot je volledige salaris. Na je zwangerschapsverlof en eventueel ouderschapsverlof pak je de draad weer op.
(Bron: juridisch-platform.nl)