
Zwangerschapsverlof is een fijne én noodzakelijke regeling voor wie werkt en in verwachting is. Op hoeveel weken heb je recht? En wanneer gaat je verlof in? Bereken je verlof online met de zwangerschapscalculator. Handig!
Iedereen die werkt en zwanger is, heeft recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zwangerschapsverlof is een fijne én noodzakelijke regeling die ervoor zorgt dat jij nog even de rust kunt nemen die je lichaam nodig heeft.
Bereken met de online zwangerschapsverlofcalculator de duur van je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan de hand van je uitgerekende datum
Als vrouwelijke zelfstandige heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering volgens de ZEZ-regeling (Zelfstandig- en zwangerregeling). Je kunt deze uitkering aanvragen bij het UWV.
Als je later bevalt dan de uitgerekende datum wordt je zwangerschapsverlof verlengd en blijft je bevallingsverlof gewoon staan. Het is dus niet zo dat je minder verlof over houdt als je later bevalt. Als je 4 weken van tevoren met zwangerschapsverlof bent gegaan is dit 12 weken, ongeacht je bevaldatum.
Als je eerder bevalt dan de uitgerekende datum zijn er twee situaties denkbaar: Je bent al met zwangerschapsverlof en daardoor heb je recht op de resterende weken zwangerschapsverlof, plus het bevallingsverlof. Of je bent nog niet met verlof en daardoor heb je recht op je gehele zwangerschaps- en bevallingsverlof van 16 weken.
Als je een tweeling of meerling verwacht, kun je eerder met zwangerschapsverlof: 10 tot 8 weken voor de uitgerekende datum. De dag waarop je bevalt, hoort bij je zwangerschapsverlof. Je bevallingsverlof begint de dag ná je bevalling. Je bevallingsverlof duurt minstens 10 weken.
Je kunt je werkgever het beste zo snel mogelijk op de hoogte brengen van je zwangerschap. Pas als je je werkgever op de hoogte hebt gebracht, heb je recht op de wettelijke bescherming.
Uit onderzoek blijkt dat ruim 45% van de werkende vrouwen negatieve ervaringen hebben met zwangerschap in relatie tot werk. Zwangerschapsdiscriminatie mag niet, maar komt wél voor.
Mag je ontslagen worden als je zwanger bent? Nee, dat mag niet. Dat wil zeggen: als je een vast contract hebt. Bij een tijdelijk contract - of een contract dat van rechtswege eindigt - hoeft de werkgever het contract niet te verlengen. Lees hier wat je rechten zijn.
Van welke (verlof)regelingen kun jij - of je partner - gebruik maken? Tijdens je zwangerschap, na je bevalling, maar ook als je kind wat ouder is?