Zweten en opvliegers tijdens je zwangerschap

Zweten en opvliegers tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je het een stuk warmer hebben dan normaal. Ook hebben veel vrouwen last van (overmatig) zweten tijdens de zwangerschap. Met name ’s nachts kan het zweet je opeens uitbreken. Je kunt zelfs last krijgen van opvliegers, het bekende kwaaltje van de overgang. Waarom zweet je meer dan normaal tijdens je zwangerschap en wat kun je er aan doen?

Oorzaken (overmatig) zweten tijdens je zwangerschap

Zweten is heel normaal en doen we allemaal. Via de zweetklieren in de huid wordt er vocht afgescheiden. Dit vocht bestaat vooral uit water en zout. Zweet heeft een belangrijke functie: het koelt je huid af als je het warm krijgt, waardoor je lichaamstemperatuur weer daalt. Het is een handig trucje van je lichaam om je temperatuur op peil te houden. Tijdens je zwangerschap is het mogelijk dat je meer zweet dan je normaal gewend bent. Er zijn verschillende oorzaken voor (overmatig) zweten tijdens je zwangerschap:

Zwangerschapshormonen
Door schommelingen en een plotselinge stijging van zwangerschapshormonen raakt het deel van je hersenen dat je temperatuur regelt een beetje ontdaan. Het gevolg hiervan is dat je het plotseling koud of warm kunt krijgen. Door middel van zweten wordt je temperatuur weer op peil gebracht.

Verhoogde doorbloeding
Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam zo’n 1,5 liter extra bloed aan. Door het hormoon progesteron worden je bloedvaten dunner. Als gevolg van deze veranderingen wordt je bloedsomloop sneller waardoor je hele lichaam beter doorbloed wordt, dus ook je huid en zweetklieren. Hierdoor krijg je het sneller warm en produceren je zweetklieren meer vocht.

Lage bloedsuikerspiegel
Sommige vrouwen zijn gevoelig voor een lage bloedsuikerspiegel. Een zwangerschap kan dit verergeren. Door vermoeidheid en te weinig (of niet regelmatig genoeg) eten tijdens je zwangerschap kun je duizelig worden en meer gaan zweten.

Hogere stofwisseling
Tijdens je zwangerschap kan je stofwisseling versnellen. Van een snellere stofwisseling ga je meer zweten.

Nachtzweten en opvliegers

Sommige zwangere vrouwen merken overdag niet zoveel van het extra zweten, maar zweten vooral ’s nachts. Dit kun je merken doordat je badend in het zweet wakker wordt of dat je pyjama drijfnat is. Nachtzweten kan je nachtrust flink in de weg zitten. Probeer zo koel mogelijk te slapen: houd ’s nachts een raam open en slaap in dunne, katoenen nachtkleding.

Zo’n (nachtelijke) zweetaanval kan ook wijzen op een opvlieger. Bij een opvlieger krijg je het opeens bloedheet en breekt het zweet je uit. Je gezicht voelt rood en warm aan en je kunt er zelfs hartkloppingen bij krijgen. Een opvlieger duurt meestal 30 seconden tot een paar minuten. Daarna koel je weer af en kun je het zelfs koud krijgen. Opvliegers ontstaan doordat er ineens meer bloed naar de bloedvaten in je huid stroomt. Dit komt vooral voor in de eerste weken van je zwangerschap, als gevolg van toenemende zwangerschapshormonen. In het tweede trimester verdwijnen ze vaak naar de achtergrond, om in het derde trimester weer terug te komen.

Tips bij zweten tijdens je zwangerschap

Zweten en opvliegers zijn helaas niet te voorkomen tijdens je zwangerschap, maar je kan er wel voor zorgen dat je er wat minder last van hebt:

  • Draag elke dag schone kleding om nare geurtjes te vermijden.
  • Draag luchtige en losse kleding van ademende stoffen.
  • Probeer dagelijks te douchen, maar gebruik geen overmatig veel zeep.
  • Sommige vrouwen hebben last van zweetaanvallen bij het eten van bepaald voedsel, zoals pittige maaltijden. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden als je hier last van hebt.
  • Drink voldoende water en zorg dat je altijd een flesje drinken bij je hebt als je het opeens warm hebt.
  • Heb je veel last van natte plekken onder je armen? Er bestaat speciale anti-transparant deodorant om dit te voorkomen.

Na je zwangerschap

Meestal ben je na je zwangerschap weer redelijk snel verlost van zweten en opvliegers. Toch kan je merken dat je het nog lang warmer hebt dan normaal. Dit heeft alles te maken met je hormonen die weer in balans moeten komen na je zwangerschap. Als je langdurig borstvoeding geeft kan het nog wat langer duren voordat je van het zweten af bent.

Beeld: iStock.com