Zwangerschapsmasker tijdens je zwangerschap (pigmentvlekken)

Zwangerschapsmasker tijdens je zwangerschap (pigmentvlekken)

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van donkere pigmentvlekken in je gezicht. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Ze verschijnen vooral op je voorhoofd, neus, wangen of nek. Een zwangerschapsmasker ontstaat door blootstelling aan zonlicht in combinatie met hormonen. De pigmentvlekken zijn meestal bruin en ontwikkelen zich langzaam. Het is een vorm van hyperpigmentatie, een teveel aan pigment in de huid. Een zwangerschapsmasker komt vooral voor in het tweede en derde trimester en is niet gevaarlijk.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker ontstaat door een veranderde hormoonspiegel. Je zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de structuur van je huid verandert. Tijdens je zwangerschap kan je huid droger of vetter aanvoelen dan normaal. Ook de hoeveelheid pigment in je huid kan veranderen. Zo kun je ook last krijgen van een donkere streep op je buik.

De pigmentvlekken in je gezicht lijken op grote, lichtbruine moedervlekken. Vrouwen met een donkere huid hebben een wat grotere kans op pigmentvlekken dan vrouwen met een lichtere huid. Op een zeer donkere huid zijn de vlekken vaak juist lichter dan de huid zelf. Ook niet-zwangere vrouwen die er aanleg voor hebben of de anticonceptiepil gebruiken kunnen pigmentvlekken ontwikkelen.

Hoe behandel en bescherm je pigmentvlekken?

Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken vanzelf na de geboorte van je kind. Dit gaat echter heel geleidelijk en kan daardoor lang duren voordat ze helemaal weggetrokken zijn. Bij een eventuele volgende zwangerschap kunnen de vlekken weer terugkeren.

Er is geen speciale behandeling voor een zwangerschapsmasker. Als je gevoelig bent voor pigmentvlekken, is de beste remedie uit de zon blijven. Vermijd de zonnebank, ga niet uitgebreid zonnebaden en gebruik een hoedje of pet. Smeer je huid goed in met een hoge factor zonnebrandcrème. Als je je zwangerschapsmasker als ontsierend ervaart, kun je de vlekken camoufleren met make-up. Gebruik hiervoor een speciaal type cosmetica, dat geschikt is voor gebruik op moedervlekken.

Als je na je zwangerschap toch graag iets wilt doen aan de pigmentvlekken, kun je aan je huisarts om een behandeling met speciale crèmes vragen. Deze crèmes bevatten meestal een combinatie van tretinoïde, kojiczuur en azelaïnezuur. Ook met hydrochinon crèmes worden de pigmentvlekken aanzienlijk minder. Gebruik de crèmes niet te overmatig en niet tijdens je zwangerschap.

Een zwangerschapsmasker tegengaan: slik foliumzuur

In de medische wereld bestaat het vermoeden dat het slikken van foliumzuur het ontstaan van een zwangerschapsmasker tegengaat. Dus ook om de kans op de pigmentvlekken iets kleiner te maken, is het dus verstandig om te zorgen dat je genoeg foliumzuur binnenkrijgt.

Foliumzuur zit in groene bladgroenten, zoals spinazie of broccoli, in citrusvruchten, peulvruchten en volkorenproducten. Als je normaal eet, krijg je per dag ongeveer 0,2 tot 0,3 mg foliumzuur binnen. Je kunt dit aanvullen met foliumzuurtabletjes. Tijdens de eerste tien weken van je zwangerschap is 0,4 of 0,5 mg de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Er is geen bezwaar om foliumzuur je gehele zwangerschap te gebruiken.