Zwangerschapskwaaltjes: hoe vaak komen ze voor en wanneer?

Zwangerschapskwaaltjes: hoe vaak komen ze voor en wanneer?

De een gaat fluitend door haar zwangerschap heen, de ander heeft vanaf het begin af aan last van zwangerschapskwaaltjes. Maar waarom krijg je eigenlijk zwangerschapskwaaltjes? En wanneer krijg je waar last van? WIJ zocht het uit

Wanneer last van zwangerschapskwaaltjes?

De eerste paar weken zal je nog niet zoveel last hebben van de zwangerschapskwaaltjes. Je voelt wellicht wel wat, maar het is nog niet heftig. Na een paar weken kan het ineens komen: misselijkheid, hoofdpijn, moe. Op zoā€™n elf weken zwangerschap zijn de zwangerschapskwaaltjes het heftigst.

Waarom krijg je zwangerschapskwaaltjes?

Misschien een beetje een open deur: maar die zwangerschapskwaaltjes komen natuurlijk doordat je lichaam zo verandert. Je hormonen veranderen en die zorgen voor de zwangerschapskwaaltjes. Daarom is het in het eerste trimester ook het ergst, je lijf moet nog wennen aan alle nieuwe ontwikkelingen die er gaande zijn.

Zwangerschapskwaaltjes tijdens eerste trimester

De eerste drie maanden in je zwangerschap worden het eerste trimester genoemd. Er gebeurt dan heel veel, dus daardoor heb je in deze fase vaak het meeste last van zwangerschapskwaaltjes. De kwaaltjes waar je in het eerste trimester last van kunt krijgen:

Zwangerschapskwaaltjes tijdens tweede trimester

Het tweede trimester is bijzonder: vaak ben je meer gewend aan je zwangerschap, de mensen in je omgeving weten het en de meeste vrouwen hebben minder last van kwaaltjes. Toch kun je nog wel last hebben van klachten in het tweede trimester:

Zwangerschapskwaaltjes tijdens derde trimester

De laatste loodjes wegen het zwaarst en de geldt zeker voor de zwangerschap. In het derde trimester wordt de baarmoeder uiteindelijk te klein voor je baby en na 37 weken kan de bevalling beginnen. Ook in deze periode kun je weer last krijgen van nieuwe kwaaltjes:

Lees ook: Zwanger en ziek: wat te doen bij verkoudheid, griep of allergie?