Zwangerschapskwaaltjes: hoe vaak komen ze voor en wanneer?

Zwangerschapskwaaltjes: hoe vaak komen ze voor en wanneer?

De een gaat fluitend door haar zwangerschap heen, de ander heeft vanaf het begin af aan last van zwangerschapskwaaltjes. Maar waarom krijg je eigenlijk zwangerschapskwaaltjes? En wanneer krijg je waar last van? WIJ zocht het uit.

Een aantal feiten over zwangerschapskwaaltjes op een rij:

  • 8 op de 10 vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap
  • 3 op 4 vrouwen heeft last van pijnlijke borsten
  • Aambeien komen bij wel 85% van de zwangere vrouwen voor
  • 31% heeft te maken met urineverlies

Naast jou zijn er dus veel zwangere die last hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Het is daarom juist goed om ze te delen wanneer ze je dagelijkse bezigheden kunnen beĆÆnvloeden.

Wanneer last van zwangerschapskwaaltjes?

De eerste paar weken zal je nog niet zoveel last hebben van de zwangerschapskwaaltjes. Je voelt wellicht wel wat, maar het is nog niet heftig. Na een paar weken kan het ineens komen: misselijkheid, hoofdpijn, moe. Op zoā€™n elf weken zwangerschap zijn de zwangerschapskwaaltjes het heftigst.

Waarom krijg je zwangerschapskwaaltjes?

Misschien een beetje een open deur: maar die zwangerschapskwaaltjes komen natuurlijk doordat je lichaam zo verandert. Je hormonen veranderen en die zorgen voor de zwangerschapskwaaltjes. Daarom is het in het eerste trimester ook het ergst, je lijf moet nog wennen aan alle nieuwe ontwikkelingen die er gaande zijn.

Zwangerschapskwaaltjes tijdens eerste trimester

De eerste drie maanden in je zwangerschap worden het eerste trimester genoemd. Het eerste trimester van de zwangerschap kan overweldigend zijn want het zit vol fysieke en emotionele veranderingen. Je hormonen maken overuren. Je lichaam maakt tijdens een zwangerschap meer oestrogeen aan dan tijdens je hele leven als je niet zwanger bent. Deze toename van hormonen kan leiden tot onaangename zwangerschapskwaaltjes. Dit blijft vaak niet alleen bij humeurig, opgeblazen en moe voelen. Tijdens deze fase heb je vaak het meeste last van zwangerschapskwaaltjes.

De kwaaltjes waar je in het eerste trimester last van kunt krijgen:

Zwangerschapskwaaltjes tijdens tweede trimester

Het tweede trimester is bijzonder: vaak ben je meer gewend aan je zwangerschap, de mensen in je omgeving weten het en de meeste vrouwen hebben minder last van kwaaltjes. Het tweede trimester van je zwangerschap duurt van week 13 tot 28, oftewel de maanden 4, 5 en 6. Het is de middelste fase van de zwangerschap, waarin je misschien je “buikje” begint te zien en je baby voor het eerst voelt bewegen. De meeste zwangerschapskwaaltjes zullen afnemen of zelfs verdwijnen. Je zult je waarschijnlijk minder misselijk voelen, je energie zal toenemen en je borsten zullen nog steeds groter zijn, maar veel minder zacht aanvoelen. Deze tijd is dan ook het meest comfortabel voor de meeste vrouwen. Toch kun je nog wel last hebben van klachten in het tweede trimester:

Zwangerschapskwaaltjes tijdens derde trimester

De laatste loodjes wegen het zwaarst en de geldt zeker voor de zwangerschap. Het derde trimester van de zwangerschap kan een fysieke en emotionele uitdaging zijn. De grootte en de ligging van je baby kunnen het je moeilijk maken om je comfortabel te voelen. Misschien ben je moe van de zwangerschap en kijk je uit naar de bevalling. Het uiterste wordt van je lichaam gevraagd. In het derde trimester wordt de baarmoeder uiteindelijk te klein voor je baby en na 37 weken kan de bevalling beginnen. Nog even volhouden dus want snel houdt je baby in je armen. Ook in deze periode kun je weer last krijgen van nieuwe kwaaltjes:

Zwangerschapskwaaltjes gedurende de hele zwangerschap

Gedurende je hele zwangerschap kun je last hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Deze kunnen tijdelijk zijn, maar je kunt er ook de hele zwangerschap last van hebben, dit zijn:

Lees ook: Zwanger en ziek: wat te doen bij verkoudheid, griep of allergie?

Video: Jay-Jay’s ervaring met zwangerschapskwaaltjes

Bekijk de video van vlogger Jay-Jay waarin zij vertelt over de zwangerschapskwaaltjes die zij ervaart.

Beeld: iStock.com