Zwangerschapsischias (zenuwpijn) tijdens je zwangerschap

Zwangerschapsischias (zenuwpijn) tijdens je zwangerschap

Zwangerschapsischias is een zenuwpijn in de langste zenuw van je lichaam. Hij loopt van je ruggenmerg via de bil langs de achterkant van je been. Omdat je gewrichten soepeler zijn door de hormonen, kan de ischiaszenuw bekneld raken. Dit veroorzaakt een hevige pijn onder in je rug.

De pijn kan plotseling optreden en je voelt deze van boven naar beneden schieten. Andere klachten kunnen zijn: een branderig of juist verdoofd gevoel, spierzwakte of spierkramp, tintelingen in been, voet of tenen. Soms is de pijn zo hevig dat je niet meer kunt lopen.

Fysiotherapie bij zwangerschapsischias

Zwangerschapsischias is vrij moeilijk te behandelen en gaat doorgaans vanzelf weer over. Als je toch veel last hebt, kan speciale fysiotherapie helpen. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Passieve therapie
    Deze therapie is bedoeld voor verlichting van de pijn als tijdelijke oplossing. De fysiotherapeut zet ultrasound, elektrische stimulatie en lasertherapie in.

  • Actieve therapie
    Deze therapie bestaat uit oefeningen die je flexibiliteit, kracht en conditie vergroten. Het verlicht de pijn en zorgt voor genezing.

Misschien heb je ook baat bij deze oefeningen. Als de pijn echt niet te verdragen is, dan is eventueel medicatie mogelijk. Bedenk wel dat het niet wenselijk is om ontstekingsremmers, spierverslappers en pijnstillers te nemen vanwege je zwangerschap. Daarnaast genezen ze niet, maar nemen ze tijdelijk de ergste pijn weg. Overleg daarom altijd met je verloskundige of huisarts als je wilt starten met medicatie.

Beeld: iStock.com