Zwanger en toch ongesteld?

Zwanger en toch ongesteld?

Sommige vrouwen lijken tijdens hun zwangerschap nog steeds ongesteld te worden. Andersom gebeurt ook: vrouwen die door hun menstruatie niet in de gaten hebben dat ze zwanger zijn. Kan dat eigenlijk wel, zwanger zijn en toch ongesteld worden?

Je menstruatiecyclus

Eerst even terug naar je menstruatiecyclus. Elke maand maakt je baarmoeder zich klaar voor een eventuele bevruchting van een rijpe eicel. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dik genoeg wordt, zodat de bevruchte eicel zich erin kan nestelen. Als dit niet gebeurt, dan sterft de eicel af. Je lichaam ruimt dit zelf op door zo’n 14 dagen later de binnenste laag van je baarmoederwand af te scheiden. Dit is je menstruatie. Als de bevruchte eicel zich wel innestelt, dan ben je zwanger.

Zwanger en toch ongesteld?

Je lichaam stoot de eicel en het baarmoederslijmvlies meteen af als de eicel niet bevrucht is. Je kunt dus niet zwanger zijn en tegelijkertijd ongesteld zijn. Als je eicel namelijk wel bevrucht is, dan stijgt de productie van progesteron en oestrogeen. Hierdoor stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies niet af en wordt je dus ook niet ongesteld. Ongesteld zijn tijdens je zwangerschap is dus onmogelijk. Sommige vrouwen verwarren bloedverlies tijdens hun zwangerschap met een menstruatie. Meestal is dit bloedverlies onschuldig.

Oorzaken bloedverlies tijdens je zwangerschap

Er zijn een aantal oorzaken die voor bloedverlies tijdens je zwangerschap kunnen zorgen:

 • Innestelingsbloeding
  Als het bevruchte eitje zich innestelt in de baarmoeder, kan dit vroeg in de zwangerschap een beetje bloedverlies geven. Dit is onschuldig. Dit lichte bloedverlies treedt vaak op rond de periode dat je ongesteld had moeten worden. Soms verwarren vrouwen een innestelingsbloeding met een normale menstruatie. Bij een innestelingsbloeding is het bloedverlies korter en minder hevig dan bij een normale menstruatie.

 • Gesprongen bloedvaatjes
  De baarmoedermond is in de zwangerschap extra goed doorbloed en de huid van de baarmoedermond is dunner dan normaal. Hierdoor kan de baarmoedermond gemakkelijk beschadigen en een beetje bloedverlies geven. Dit gebeurt soms als je seks hebt gehad. Dit kan absoluut geen kwaad.

 • Bloedverlies vanuit de placenta
  Vroeg in de zwangerschap vult de placenta nog de hele baarmoeder. Later gaat één deel zich verder ontwikkelen en verdwijnt de rest. Het komt dan ook geregeld voor dat de placenta in het begin nog bij of over de baarmoedermond heen ligt. Hierdoor kan er gemakkelijker bloedverlies optreden. Als de baarmoeder gaat groeien, wordt de placenta mee omhoog ‘getrokken’.

 • Pseudo-menstruatie
  Sommige vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap een beetje bloedverlies op het moment dat ze anders ongesteld zouden worden. Dit komt omdat het vruchtje in het begin kleine hoeveelheden HCG aanmaakt waardoor je hersenen nog niet het signaal krijgen dat er sprake is van een zwangerschap.

 • Vaginale infectie, blaasontsteking of SOA
  Er zijn verschillende infecties en SOA’s die een lichte bloeding kunnen geven. Ook een blaasontsteking kan een klein beetje bloedverlies veroorzaken.

 • Miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  Met een klein beetje bloedverlies zonder buikkrampen hoef je je meestal geen zorgen te maken, maar helaas kan er ook meer aan de hand zijn. Een flinke bloeding aan het begin van je zwangerschap - meestal voor 16 weken - kan op een miskraam wijzen. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is te herkennen aan een lichte tot zware bloeding in het begin van je zwangerschap, rond week 6 of 7. Opvallend is de flinke pijn die je mogelijk voelt.

Ben je bijna uitgerekend? Dan kan het bloedverlies komen omdat je je slijmprop verliest. Er is dan sprake van bloederige, slijmerige afscheiding. Neem bij twijfel altijd contact op met je verloskundige. Ook als je de oorzaak van het bloedverlies niet kent, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.