Zwanger en een blaasontsteking
Blaasontsteking tijdens de zwangerschap komt vaak voor en kan vervelend zijn. Ontdek hoe je de symptomen van een blaasontsteking herkent, hoe je het voorkomt en wat je kunt doen om het te verhelpen. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts als je symptomen van een blaasontsteking hebt en zwanger bent.
Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking is een infectie in je blaas, veroorzaakt door bacteriƫn. Een blaasontsteking ontstaat wanneer bacteriƫn in je blaas achterblijven of door je plasbuis een weg naar je blaas vinden. Deze bacteriƫn vermeerderen zich en infecteren het slijmvlies van de blaas. Tijdens de zwangerschap is de kans op een blaasontsteking groter door hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baarmoeder op de blaas. Je blaas wordt slapper en er zit ook meer suiker en eiwit in je plas. Bacteriƫn kunnen dan makkelijker groeien. Een blaasontsteking is niet besmettelijk.
Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking tijdens de zwangerschap?
De symptomen van een blaasontsteking zijn:
- Pijn of branderig gevoel bij het plassen
- Vaak moeten plassen, of vaak kleine beetjes plassen
- Anders ruikende of zelfs stinkende urine
- Pijn in de onderbuik of rug
- Urine heeft een afwijkende kleur of er drijven dingen in, het kan roze zijn door bloed in de urine
- Koorts of een algemeen ziek gevoel
Als je deze symptomen herkent, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan je urine testen en zo vaststellen of je echt een blaasontsteking hebt of dat er iets anders aan de hand is.
Hoe weet je zeker dat blaasontsteking hebt?
Vang ’s ochtends je urine op in een schoon potje, sluit het potje goed af. Je hoeft jezelf niet te wassen voordat je gaat plassen. Breng het potje met urine binnen 2 uur naar de huisarts en vertel erbij dat je zwanger bent. Vaak krijg je een formuliertje wat je moet invullen. Je krijgt dezelfde dag nog de uitslag of je inderdaad blaasontsteking hebt. Kun je het pas later brengen? Zet het potje dan na het plassen meteen in de koelkast en breng het binnen 24 uur.
Als je zwanger bent en inderdaad blaasontsteking hebt maakt de huisarts soms ook een urine-kweek om te zien welke bacterie je hebt. Sommige bacteriƫn kunnen gevaarlijk zijn voor je baby kort na de bevalling.
Is een blaasontsteking gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Een blaasontsteking zelf is niet gevaarlijk, maar kan het wel worden als het niet op tijd wordt behandeld. Een verwaarloosde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking, wat ernstige gevolgen kan hebben voor zowel jou als je baby. Een nierbekkenontsteking kan leiden tot een vroeggeboorte. Daarom is het belangrijk om bij de eerste symptomen direct je urine te laten controleren bij de huisarts en goed te drinken.
Hoe wordt een blaasontsteking tijdens de zwangerschap behandeld?
Een blaasontsteking wordt meestal behandeld met antibiotica. Tijdens de zwangerschap zijn er veilige antibiotica die je kunt gebruiken. Je huisarts zal je een kuur voorschrijven die je volledig moet afmaken, ook als de klachten al eerder verdwijnen.
Hoe kun je een blaasontsteking tijdens de zwangerschap voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Met deze tips kun je een blaasontsteking voorkomen:
- Drink voldoende, minimaal 2 liter per dag.
- Ga regelmatig naar het toilet en houd je plas niet op.
- Plas na de seks om bacteriƫn weg te spoelen.
- Veeg van voor naar achteren na een toiletbezoek.
- Draag katoenen ondergoed en vermijd strakke kleding.
- Vermijd het gebruik van geparfumeerde zeep en badschuim bij je vagina.
Houd de kleur van je urine ook in de gaten, hoe donkerder, hoe minder je hebt gedronken en hoe meer bacteriƫn erin zitten. Je kan ook blaasontsteking oplopen als je een lage weerstand hebt. Bijvoorbeeld door diabetes of medicijnen die je afweer minder maken.
Wanneer moet je contact opnemen met een arts?
Neem direct contact op met je huisarts als je symptomen van een blaasontsteking hebt, vooral tijdens de zwangerschap. Ook als de symptomen na een paar dagen niet verbeteren of als je koorts krijgt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.
Bron: Thuisarts.nl