Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap

Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je vocht vast gaan houden. Ongeveer 80% (!) van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. Vooral in het laatste trimester van je zwangerschap kun je tot wel 3 kilo aan vocht vasthouden. Je merkt het aan het opzwellen van je benen, enkels en voeten. Aan het einde van de dag kunnen ze flink opgezet zijn. Het vocht zakt dan steeds meer naar beneden. Ook je gezicht en handen kunnen gaan opzwellen. Je huid voelt strak en oncomfortabel aan. Vocht vasthouden wordt ook wel oedeem genoemd.

Wat zijn de oorzaken van vocht vasthouden tijdens je zwangerschap?

Een ontregeling in de vochthuishouding veroorzaakt het vasthouden van vocht. Met warm weer kun je ook merken dat je meer vocht gaat vasthouden. Normaal gesproken wordt het vocht afgestoten via je bloedbaan. Daar merk je in principe weinig van, maar tijdens je zwangerschap kan dit proces verstoord zijn.

Door de zwangerschapshormonen wordt de wand van je bloedvaten dunner, waardoor er makkelijker vocht kan lekken. Je groeiende baarmoeder drukt op je bekken wat de bloedtoevoer vanuit je benen wordt belemmerd. Daarnaast heb je tijdens je zwangerschap een grotere hoeveelheid bloed in je lijf wat voor een grotere druk op je benen zorgt.

Tips tegen het vasthouden van vocht

  • Drink voldoende, door meer te plassen wordt overtollig vocht afgevoerd.
  • Houd jezelf koel bij warm weer.
  • Slaap met een kussen onder je benen, hierdoor zakt het vocht makkelijker weg.
  • Beweeg veel met je benen, daardoor stimuleer je de bloedsomloop.
  • Draag eventueel steunkousen, dat voorkomt ophoping van vocht.

Kom je in enkele dagen een paar kilo aan of heb je naast het vasthouden van vocht ook last van een verhoogde bloeddruk? Dit kunnen symptomen zijn van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) of het HELLP-syndroom. Neem direct contact op met je verloskundige of huisarts.

Beeld: iStock.com