Vaginale afscheiding als je zwanger bent

Vaginale afscheiding als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap kun je meer last krijgen van vaginale afscheiding. Geur, kleur, dikte en hoeveelheid kunnen veranderen. De baarmoederhals en vaginawand maken vocht en slijm aan om je vagina te beschermen tegen ziektekiemen. Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon oestrogeen voor een verhoogde hoeveelheid vaginale afscheiding. Deze afscheiding biedt bescherming van het geboortekanaal tegen mogelijke infecties. Wat kun je doen, als je toch last krijgt van een schimmelinfectie?

Vaginale afscheiding is vaak één van de eerste zwangerschapssymptomen. De hoeveelheid neemt toe en het kan van dikte veranderen. Dit is een normaal proces om je lichaam te laten wennen aan de zwangerschap. Verder in je zwangerschap kan je afscheiding dunner en wateriger worden. Ook slijmerige of plakkerige afscheiding is normaal.

Hoe onderscheid je vruchtwater van afscheiding?

Aan het einde van je zwangerschap kun je meer afscheiding verliezen, waardoor je je misschien afvraagt of het geen vruchtwater is. Vaginale afscheiding is altijd een beetje wittig van kleur, terwijl vruchtwater helder en kleurloos is. Ook is vruchtwater niet slijmerig, afscheiding wel. Ook de geur is een duidelijke graadmeter. Vruchtwater ruikt zoet, terwijl afscheiding geen sterke geur heeft en zeker niet zoet ruikt.

Hoe zorg je voor vaginale hygiëne?

Misschien voel je door de grotere hoeveelheid vaginale afscheiding de behoefte om jezelf extra goed schoon te houden. Daar is niks mis mee, maar was je vagina alleen met water. Het gebruik van zeep of speciale vaginale zepen kan de zuurgraad van je vagina beïnvloeden en de kans op een infectie vergroten. Probeer het gebruik van inlegkruisjes of maandverband te beperken. Dat kan namelijk broeierig worden wat voor infecties kan zorgen. Om dezelfde reden draag je het beste katoenen ondergoed in plaats van synthetisch ondergoed.

Hoe herken je vaginale infecties?

Tijdens je zwangerschap ben je vatbaarder voor vaginale infecties. Als jouw vaginale afscheiding een afwijkende kleur of structuur en een sterke geur heeft, neem dan even contact op met je huisarts of verloskundige. Witte, brokkelige afscheiding, jeuk of een branderig gevoel, pijn bij het plassen en een gezwollen vagina kunnen wijzen op een schimmelinfectie.

Medicijngebruik bij vaginale infectie

Als de klachten van een vaginale schimmelinfectie erg hinderlijk worden, kun je contact opnemen met de huisarts. Je huisarts kan je een vaginale crème of capsule voorschrijven. Meestal wordt een vaginale schimmelinfectie behandeld met clotrimazol (Canesten®) of miconazol (Daktarin®, Dermacure®). Gebruik het zoals je met je huisarts hebt besproken. Blijven de klachten terugkomen. Neem dan opnieuw contact op met je huisarts.

Innestelingsbloeding of soa

Als je vaginale afscheiding bruin of roze van kleur is, dan heb je mogelijk te maken met een kleine hoeveelheid bloed door bijvoorbeeld een innestelingsbloeding. Dit zou na een paar dagen over moeten zijn. Bij gele of groene afscheiding heb je waarschijnlijk te maken met een ontsteking of soa en kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Een klein beetje gelig is overigens niet erg, want als vaginale afscheiding opdroogt, dan krijgt het snel die kleur. Daarbij ruikt het vaak een beetje zurig. Als je afscheiding echt stinkt, ga dan langs de huisarts.