Vaginale afscheiding als je zwanger bent

Vaginale afscheiding als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap kun je meer last krijgen van vaginale afscheiding. Geur, kleur, dikte en hoeveelheid kunnen veranderen. De baarmoederhals en vaginawand maken vocht en slijm aan om je vagina te beschermen tegen ziektekiemen. Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon oestrogeen voor een verhoogde hoeveelheid vaginale afscheiding. Deze afscheiding biedt bescherming van het geboortekanaal tegen mogelijke infecties.

Hoe ziet je afscheiding eruit als je zwanger bent?

Vaginale afscheiding is vaak één van de eerste zwangerschapssymptomen. De hoeveelheid neemt toe en het kan van dikte veranderen. Dit is een normaal proces om je lichaam te laten wennen aan de zwangerschap. Verder in je zwangerschap kan je afscheiding dunner en wateriger worden. Ook slijmerige of plakkerige afscheiding is normaal.

Wat is vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding is een vloeistof of slijm dat je vagina schoon en vochtig houdt en infecties voorkomt. Je zult altijd wat vaginale afscheiding hebben vanaf een jaar of 2 voor de puberteit tot na de menopauze. Hoeveel afscheiding je hebt, verandert van tijd tot tijd. Meestal wordt het zwaarder vlak voor je menstruatie. Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid afscheiding doorgaans toe, vooral tegen het einde, omdat het helpt bij het tegenhouden van bacteriën die vanuit de vagina naar de baarmoeder kunnen gaan. Deze toename in afscheiding is te wijten aan een verhoogde bloedtoevoer naar het gebied als gevolg van de zwangerschap.

Afwijkende kleuren afscheiding

Vaginale afscheiding kan tijdens de zwangerschap variëren in kleur, textuur en volume. Gezonde vaginale afscheiding is meestal dun, helder of melkachtig wit en ruikt niet onaangenaam. De verschillende kleuren vaginale afscheiding kunnen wijzen op verschillende gezondheidsproblemen.

Bruine afscheiding en zwanger

Als je vaginale afscheiding bruin of roze van kleur is, dan heb je mogelijk te maken met een kleine hoeveelheid bloed door bijvoorbeeld een innestelingsbloeding. Dit zou na een paar dagen over moeten zijn. Het kan ook normaal zijn als je een beetje bloedt na seks of een bekkenonderzoek. Bruine afscheiding is meestal het gevolg van oud bloed dat het lichaam verlaat, wat een vroeg zwangerschapssymptoom kan zijn. Bruine afscheiding tijdens de zwangerschap is over het algemeen geen reden tot bezorgdheid. Voor de zekerheid kunnen zwangere vrouwen die donkerbruine afscheiding ervaren contact opnemen met hun verloskundige.

Groen of gele afscheiding

Groene of gele vaginale afscheiding is niet gezond en kan wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), zoals chlamydia of trichomoniasis. Andere mogelijke symptomen zijn roodheid of irritatie van de vagina. Het is belangrijk om te weten dat soa’s soms geen symptomen veroorzaken. Soa’s kunnen tijdens de zwangerschap complicaties veroorzaken die zowel de vrouw als het kind kunnen treffen. Deze complicaties kunnen zelfs jaren na de geboorte optreden en kunnen het zenuwstelsel en de ontwikkeling van het kind aantasten, en bij de vrouw onvruchtbaarheid veroorzaken.

Een klein beetje gelig is overigens niet erg, want als vaginale afscheiding opdroogt, dan krijgt het snel die kleur. Daarbij ruikt het vaak een beetje zurig. Als je afscheiding echt stinkt, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Wit en klonterig

Vaginale afscheiding die klonterig en wit of gebroken wit is en op kwark lijkt, kan wijzen op een schimmelinfectie. Schimmelinfecties komen vaak voor en het lichaam is er extra gevoelig voor tijdens de zwangerschap. Andere symptomen zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn bij het plassen of vrijen.

Roze afscheiding

Roze afscheiding tijdens de zwangerschap kan al dan niet normaal zijn. Het komt vaak voor in het begin van de zwangerschap of in de laatste weken wanneer het lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Het kan ook voorkomen bij een miskraam of tijdens een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In het eerste trimester kunnen vrouwen last hebben van spotting en lichte bloedingen, vooral als deze slechts 1 tot 2 dagen aanhouden en niet gepaard gaan met een hoger risico op een miskraam.

Andere mogelijke oorzaken van licht bloedverlies tijdens de zwangerschap zijn seks en vaginale infecties. Het is altijd verstandig om bij roze afscheiding tijdens de zwangerschap contact op te nemen met je verloskundige voor een grondige evaluatie en geruststelling.

Rode afscheiding

Rode vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap vereist onmiddellijke aandacht van een verloskundige. Vooral als de bloeding hevig is, stolsels bevat of gepaard gaat met krampen en buikpijn. Deze symptomen wijzen op een mogelijk miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het is essentieel om direct medische hulp te zoeken in dergelijke gevallen.

Hoewel deze symptomen ernstig kunnen zijn, zijn er ook minder ernstige oorzaken van rode afscheiding, vooral tijdens het eerste trimester. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door innesteling of een milde infectie. Niettemin is het belangrijk om altijd medisch advies in te winnen om de oorzaak van de bloeding te achterhalen en eventuele ernstige problemen uit te sluiten.

Bloedingen die later in de zwangerschap optreden, kunnen wijzen op mogelijke ernstige problemen of vroeggeboorte. De gezondheid van zowel moeder als baby staat voorop, en tijdig medisch advies kan van cruciaal belang zijn om complicaties te voorkomen.

Heb ik normale zwangerschapsafscheiding of een schimmelinfectie?

Schimmelinfectie komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Je kunt deze herkennen aan de volgende symptomen als jouw vaginale afscheiding:

  • Een afwijkende kleur heeft
  • Afwijkende structuur zoals dik, wit en kwarkachtig afscheiding
  • Een sterke geur heeft Ook als je de volgende symptomen in je schaamstreek ervaart:
  • Jeuk
  • Een branderig gevoel of pijn bij het plassen
  • Een gezwollen vagina

Een schimmel genaamd candida, die normaal gesproken onschadelijk is, veroorzaakt schimmelinfectie. Deze schimmel gedijt goed in warme, vochtige omstandigheden. Schimmelinfectie ontwikkelt zich wanneer de normale balans van bacteriën in de vagina verstoord raakt, wat tijdens de zwangerschap kan gebeuren. Het verhoogde niveau van oestrogeen tijdens de zwangerschap kan ook bijdragen aan een verhoogde vatbaarheid voor schimmelinfecties. Gelukkig is een infectie tijdens de zwangerschap over het algemeen goed te behandelen. Raadpleeg je huisarts of verloskundige om te informeren welke behandelingsopties beschikbaar zijn.

Omgaan met vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Misschien voel je door de grotere hoeveelheid vaginale afscheiding de behoefte om jezelf extra goed schoon te houden. Vrouwen kunnen hun vagina tijdens de zwangerschap gezond houden door het volgende te doen:

  • Was je vagina alleen met water. Het gebruik van zeep of speciale vaginale zepen kan de zuurgraad van je vagina beïnvloeden en de kans op een infectie vergroten.
  • Probeer het gebruik van inlegkruisjes of maandverband te beperken. Dat kan namelijk broeierig worden wat voor infecties kan zorgen.
  • Draag katoenen ondergoed in plaats van synthetisch ondergoed.
  • Vermijd het gebruik van tampons.
  • Zorg ervoor dat je vagina goed wordt afgedroogd na het douchen of zwemmen.
  • Vermijd het dragen van strakke jeans en nylon panty’s, omdat deze het risico op infecties verhogen.
  • Zorg voor een gezond dieet en vermijd overmatige suikerinname, wat schimmelinfecties kan bevorderen.

Overweeg het gebruik van probiotische voeding en supplementen die veilig zijn tijdens de zwangerschap, omdat ze kunnen helpen bij het behoud van een gezonde vaginale bacteriële balans.

Medicijngebruik bij vaginale infectie

Als de klachten van een vaginale schimmelinfectie erg hinderlijk worden, kun je contact opnemen met de huisarts. Je huisarts kan je een vaginale crème of capsule voorschrijven. Meestal wordt een vaginale schimmelinfectie behandeld met clotrimazol (Canesten®) of miconazol (Daktarin®, Dermacure®). Gebruik het zoals je met je huisarts hebt besproken. Blijven de klachten terugkomen. Neem dan opnieuw contact op met je huisarts.

Hoe onderscheid je vruchtwater van afscheiding?

Aan het einde van je zwangerschap kun je meer afscheiding verliezen, waardoor je je misschien afvraagt of het geen vruchtwater is. Dit gebeurt wanneer het slijm dat tijdens de zwangerschap in je baarmoederhals aanwezig was, loslaat. Het is een teken dat het lichaam zich begint voor te bereiden op de geboorte. Vaginale afscheiding is altijd een beetje wittig van kleur, terwijl vruchtwater helder en kleurloos is. Ook is vruchtwater niet slijmerig, afscheiding wel. Ook de geur is een duidelijke graadmeter. Vruchtwater ruikt zoet, terwijl afscheiding geen sterke geur heeft en zeker niet zoet ruikt.

Beeld: iStock.com