Tips om de laatste loodjes van je zwangerschap door te komen

Tips om de laatste loodjes van je zwangerschap door te komen

Het zit er bijna op! Voldoende rust nemen in de laatste weken is niet altijd even makkelijk, want door de spanning slapen veel zwangere vrouwen in deze periode juist slecht. Je kunt de raarste dingen dromen. Ook lig je vaak niet meer zo lekker in bed. Experimenteer met wat extra kussens, die willen nog wel eens uitkomst bieden. Een dun kussen half onder je buik maakt dat je toch lekker op je zij kunt liggen.

Pieker je veel? Praat erover

Vaak lig je ’s nachts te piekeren over de bevalling, de gezondheid van je kind of over je kwaliteiten als (aanstaande) moeder. Wat gaat er gebeuren, zal het goed gaan en kun je het allemaal aan? Tegelijkertijd verheug je je natuurlijk enorm op de komst van je baby. Praat erover met je partner en met je vriendinnen die al een baby hebben. Of spreek het uit tijdens je zwangerschapscursus: je zult zien, je bent niet de enige met onzekerheden en stemmingswisselingen.

Je kunt ook last hebben van slapeloosheid. Niet alleen omdat je vaker naar de wc moet ā€™s nachts, nu je baarmoeder op je blaas drukt. Het is ook moeilijk om een prettige slaaphouding te vinden met die dikke buik. En je kunt gaan piekerenā€¦ Al met al niet bevorderlijk voor je nachtrust, terwijl je deze nu net goed kunt gebruiken!

8 tips voor een goede nachtrust

 • Zoek afleiding en rust overdag: kijk een film, lees, luister naar muziek of maak een wandeling als het weer aangenaam is.
 • Ga zwemmen; fysieke inspanning overdag helpt je ā€™s avonds in slaap te komen.
 • Zorg ’s avonds voor een lichte maaltijd.
 • Appels, melk en sla schijnen een rustgevende werking te hebben ā€¦
 • Vraag je partner om een ontspannen de massage.
 • Neem een lekker bad - niet te warm - met rustgevende badolie, met lavendel, rozen of sandelhout.
 • Slaap met een kussen tussen je benen.
 • Zet overdag je slaapkamerraam open, zodat je geniet van een frisse kamer.

Wanneer bel je de verloskundige?

In principe kan de bevalling nu elk moment beginnen. Wanneer moet je nu precies je verloskundige bellen?

 • Als je vliezen breken. Als je vruchtwater verliest, zijn de vliezen gebroken en meestal is dat ook het begin van de bevalling. Bekijk de kleur van het vruchtwater: het moet helder zijn, soms iets troebel met witte vlokjes. Het hoort niet groen gekleurd of bruin te zijn. Roze mag wel, vermengd met een beetje bloed.
 • Als je weeĆ«n hebt. Na de periode van onregelmatige weeĆ«n komen de weeĆ«n zo regelmatig dat je de klok erop gelijk kunt zetten, allemaal sterk, allemaal even lang durend en met gelijke tussenpozen. Bel in elk geval als ze een uur lang regelmatig om de 5 minuten geweest zijn en 45 seconden lang waren.
 • Als je ongerust bent, om welke reden dan ook. De verloskundige, huisarts of gynaecoloog die de zwangerschap begeleidt, is ervoor om die ongerustheid weg te nemen en je vragen te beantwoorden.

Naar het ziekenhuis? Tip: eerst bellen

Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, bel je altijd eerst de verloskundige of het ziekenhuis, voordat je naar het ziekenhuis vertrekt. Het kan namelijk best zijn dat je te vroeg bent en het ziekenhuis besluit om je terug te sturen. De verloskundige of het ziekenhuispersoneel kan je die teleurstelling en extra moeite besparen.

Beeld: iStock.com