Snurken tijdens je zwangerschap
Snurken tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomend kwaaltje, zelfs als je voorheen nooit snurkte. Dit kan niet alleen vervelend zijn voor jezelf, maar ook voor je partner. In dit artikel leggen we uit waarom snurken tijdens de zwangerschap voorkomt en geven we praktische tips om het snurken te verminderen, zodat jij - en je partner - kunnen genieten van een betere nachtrust.
Waarom snurken vrouwen tijdens de zwangerschap?
Snurken tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Veel vrouwen die normaal niet snurken, beginnen tijdens de zwangerschap wel te snurken. De kans op snurken is groter in bepaalde trimesters van de zwangerschap, vooral in het tweede en derde trimester. Dit heeft verschillende oorzaken.
Hormonale veranderingen
Tijdens de zwangerschap stijgen de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen ervoor dat de slijmvliezen in de neus zwellen en meer slijm produceren. Dit kan leiden tot een verstopte neus en snurken.
Gewichtstoename
Als je gewicht toeneemt tijdens je zwangerschap, kan er extra druk op je luchtwegen komen. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijker ademhaalt en gaat snurken.
Vergrote bloedvaten
Door de extra bloedtoevoer tijdens de zwangerschap, kunnen de bloedvaten in je neus zwellen. Dit kan je luchtwegen vernauwen en snurken veroorzaken.
4 tips tegen snurken tijdens de zwangerschap
Snurken kan vervelend zijn, vooral als het je slaap verstoort. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt proberen om het te verminderen.
Slaap op je zij. Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug. Als je op je rug slaapt, kan je tong naar achteren vallen en je luchtwegen blokkeren. Op je zij slapen helpt om je luchtwegen open te houden. Je kunt een zijslaapkussen gebruiken om ervoor te zorgen dat je op je zij blijft liggen.
Verhoog je hoofdeinde. Een extra kussen onder je hoofd kan helpen om je luchtwegen open te houden. Door iets hoger te slapen, kan het slijm gemakkelijker wegvloeien en adem je beter.
Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Droge lucht kan je luchtwegen irriteren en snurken verergeren. Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer om de lucht vochtig te houden. Dit kan helpen om je neus en keel vochtig te houden en snurken te verminderen.
Vermijd allergenen. Allergieƫn kunnen je neus doen opzwellen en snurken verergeren. Zorg ervoor dat je slaapkamer schoon en stofvrij is. Was regelmatig je beddengoed en gebruik allergiehoezen om stofmijt te verminderen.
Wanneer moet je naar de dokter?
Snurken tijdens de zwangerschap is meestal onschuldig, maar in sommige gevallen kan het een teken zijn van een ernstiger probleem, zoals slaapapneu. Slaapapneu is een aandoening waarbij je ademhaling tijdens de slaap meerdere keren stopt. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby.
Neem contact op met je arts als je:
- Heel hard snurkt en overdag erg moe bent
- Slaapstoornissen hebt
- Adempauzes hebt tijdens het slapen
Na je bevalling is snurken in de meeste gevallen ook direct weer voorbij. Met deze tips kun je hopelijk beter slapen en meer genieten van je zwangerschap.
Lees ook: Zwangerschapskwaaltjes: hoe vaak komen ze voor en wanneer?