Obstipatie tijdens je zwangerschap

Obstipatie tijdens je zwangerschap

Obstipatie is een veelvoorkomend probleem, waar veel zwangere vrouwen last van hebben. De verstopping ontstaat doordat je lichaam veel meer en andere hormonen produceert. Ook kan het gewicht van de baby op je darmen drukken of het gebruik van ijzertabletten obstipatie veroorzaken.

Toiletgang

Wacht tot je goede aandrang hebt en ga meteen naar het toilet. Het is zinvol om tijdens de ontlasting eens op je houding te letten. Ga zitten met een licht bolle rug. Adem eerst goed in en pers dan op de uitademing. Je mag gerust een beetje meepersen, maar let erop dat je druk opbouwt tijdens het uitademen en met een bolle buik. Dit voorkomt dat je je buikspieren aanspant. Hierdoor spant je bekkenbodemspier namelijk ook aan en werk je de ontlasting onbewust tegen.

Wanneer de ontlasting niet komt, kun je proberen de aandrang wat sterker te maken door te bewegen. Traplopen, wandelen of fietsen brengt de darmen op gang. Probeer het vervolgens opnieuw.

Voeding

Voeding speelt een grote rol bij obstipatie. Eet vezelrijk voedsel en rijp fruit (druiven, peren, vijgen, pruimen) en zorg dat je ongeveer 1,5 liter vocht per dag drinkt.

Het drinken van een glas lauw water op je nuchtere maag kan helpen om je ontlasting op gang te brengen. Ook een kiwi op je nuchtere maag kan je darmen op weg helpen. Gebruik geen laxerende kruidenthee. Dit is niet geschikt als je zwanger bent. Roosvicee Laxo kan wel helpen. Slik je ijzertabletten? Dit kan de oorzaak zijn van verstopping. Vraag je verloskundige om advies.

Aambeien

Als je last hebt van aambeien, gebruik dan lauw water in plaats van toiletpapier. Neem de tijd op het toilet, probeer niet te veel te persen , eet veel fruit en drink veel. Heb je er erg veel last van? Vraag dan je huisarts of verloskundige om een goede zalf.

Medicijngebruik bij verstopping

Bij verstopping kunnen algemene adviezen over vezelrijke voeding, veel drinken en voldoende bewegen heel effectief zijn. Medicatie is dan vaak niet nodig. Als dit niet voldoende helpt, dan kun je een geneesmiddel overwegen.

  • Psylliumzaad, sterculiagom, lactulose en macrogol hebben de voorkeur. Deze middelen kun je bij de drogist kopen. Houd je wel aan de aanwijzingen in de bijsluiter. Deze middelen werken in je darmen en worden slecht opgenomen, daarom komen ze bijna niet bij je baby.
  • Bisacodyl (Dulcolax®). Gebruik dit alleen na overleg met je arts of apotheker en voor een korte periode. Hier is namelijk minder ervaring mee in de zwangerschap.
  • Sennosiden. Gebruik deze liever niet, vooral niet in het derde trimester.

Tijdens de borstvoeding kun je één van deze middelen gebruiken, alleen bisacodyl en sennosiden liever niet langdurig en alleen na overleg met je arts of apotheker.

Beeld: iStock.com/Tharakorn