Nesteldrang tijdens je zwangerschap
Met een niet te stoppen schoonmaak- en opruimwoede ga je door het huis heen, want je wilt graag dat alles in orde is voordat de baby komt. En tegen het einde van je zwangerschap zal je er alleen maar meer last van krijgen: nesteldrang. Wat is het precies, waar komt het vandaan en moet je het tegenhouden of laten gaan?
Wat is nesteldrang?
Nesteldrang is een niet te stoppen schoonmaak- en opruimwoede die veel vrouwen ervaren tijdens de tweede helft van hun zwangerschap, met een piek in het derde trimester. Niet elke vrouw heeft er evenveel last van en dit kan ook per zwangerschap verschillen. Bij nesteldrang krijg je de onweerstaanbare drang om je omgeving voor te bereiden op de komst van je baby. Je kunt overvallen worden door een enorme opruimwoede, schoonmaakbehoefte of kooplust. Je kan zelfs de neiging hebben om de meest perfectionistische klusjes uit te voeren: de boeken op alfabetische volgorde zetten, voor de 5e keer alle babykleertjes wassen en elke dag opnieuw de commode inrichten.
Veel vrouwen zeggen dat er niet te ontkomen valt aan nesteldrang. Het is van absoluut levensbelang dat het hele huis gereed is voor de komst van de baby. Je maakt als het ware je ‘nest’ klaar voor gezinsuitbreiding. Waar komt die niet te negeren nesteldrang toch vandaan?
Oorsprong nesteldrang
Hoewel er geen wetenschappelijke verklaring is voor nesteldrang, zijn wetenschappers ervan overtuigd dat het door bepaalde hormonen komt. Nesteldrang heeft te maken met het instinct om een goede omgeving voor je baby te creëren. Zwangere vrouwen beschikken in het derde trimester over steeds minder energie, maar er is tegelijkertijd een duidelijke verhoging in activiteiten te zien. Deze opmerkelijke tegenstelling toont aan dat de neiging om te ‘nesten’ dus erg sterk is. Nesteldrang stamt al uit vroegere tijden: er werd gezocht naar een omgeving die warm, veilig en schoon is voor de baby. Dieren werden verjaagd en er werd materiaal gezocht om een wieg te bouwen. Een overlevingstactiek uit oude tijden dus.
Nesteldrang en je partner
De meeste partners moeten er ook aan geloven: de muur moet NU worden geschilderd en de wieg moet nog in elkaar gezet worden. Als je dan toch bezig bent, hang dan ook gelijk die lijstjes even op. Bedenk wel goed dat je partner geen last heeft van zwangerschapshormonen en dus ook niet zo’n sterke urgentie voelt als jij. Hierdoor kan dit best wat irritatie opleveren. Geef je partner alle credits voor de klusjes in huis en probeer er verder ontspannen mee om te gaan. Als het vandaag niet lukt, kan het morgen ook nog wel.
Nesteldrang: houd je schoonmaakwoede in bedwang
Nesteldrang is dus een oergevoel waar je eigenlijk niet omheen kunt. Geef er zoveel mogelijk aan toe, maar houd het veilig en denk aan je ongeboren baby. Zware klussen zoals het in elkaar zetten van kasten kan je echt beter aan iemand anders overlaten. Het is ook totaal niet nodig om nu de achterste plinten in de kelder te gaan boenen. Houd onderstaande tips in je achterhoofd als je nesteldrang van zich laat horen:
- Wil je de babykamer schilderen? Let dan goed op welke verf je in huis haalt. Veel verfsoorten bevatten giftige stoffen waardoor inademen schadelijk kan zijn. Laat het schilderen daarom lekker aan je partner over of gebruik een verfsoort met natuurlijke ingrediënten.
- Let goed op de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. De meeste zitten boordevol chemicaliën, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Gebruik altijd handschoenen en lees de etiketten voordat je de dop eraf draait.
- Het verschonen van de kattenbak mag je niet meer doen tijdens je zwangerschap. Je kunt toxoplasmose oplopen door parasieten in de uitwerpselen.
- Luister te allen tijde goed naar je lichaam. Ben je eigenlijk te moe om schoon te maken of krijg je harde buiken van klusjes in huis? Stop er dan mee. Een schoon en opgeruimd huis is heel fijn, maar jouw gezondheid is echt belangrijker.
- Laat je niet verleiden tot onnodig geld uitgeven. In onze baby uitzetlijst lees je precies wat je echt nodig hebt en wat leuk is om te hebben, maar zeker niet nodig.
- Je hoeft niet voor 6 weken boodschappen in huis te hebben. Veel pas bevallen vrouwen willen heel graag weer even naar buiten voor een boodschapje en anders kun je ze altijd nog online bestellen.