Misselijkheid tijdens je zwangerschap

Misselijkheid tijdens je zwangerschap

Het is vaak één van de eerste en meest vervelende (en gehate) zwangerschapskwaaltjes: misselijkheid. Veel vrouwen zijn vooral misselijk tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap. Sommigen hebben er veel langer last van. De zwangerschapsmisselijkheid gaat vaak vanzelf over. Heb je last van extreme misselijkheid en overgeven tijdens je zwangerschap? Dan kan het zijn dat je last hebt van HG (hyperemesis gravidarum).

De oorzaak van misselijkheid als je zwanger bent

Een hoge concentratie HCG-hormoon veroorzaakt het zeurderige gevoel in je onderbuik. Dit kan ervoor zorgen dat je moet overgeven. Vaak is de misselijkheid het ergst in de ochtend. Soms krijg je al braakneigingen als je de koelkast opentrekt om ontbijt te maken. Dit komt omdat je met een lege maag een hoge zuurtegraad hebt, waardoor de maagwand sneller geïrriteerd raakt.

Bij de meeste vrouwen gaat de misselijkheid na enkele maanden over. Heb je geen last van misselijkheid? Geen zorgen, dan ben je juist een geluksvogel. Of je misselijk bent tijdens je zwangerschap en de mate van de misselijkheid verschilt van vrouw tot vrouw en zelfs per zwangerschap.

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Je kunt zeker iets tegen misselijkheid doen. Algemeen geldt: vermijd vet en zwaar voedsel en zet het hoofdeinde van je bed iets omhoog. Probeer de volgende tips uit en kijk wat voor jou werkt.

 • Neem voordat je opstaat een beschuitje of crackertje.
 • Kom niet plotseling overeind, maar neem de tijd om op te staan.
 • Eet lichte maaltijden in plaats van vette happen.
 • Neem liever meerdere kleine porties dan drie hoofdmaaltijden per dag.
 • Lichte tussendoortjes houden je maag overdag gevuld.
 • Drink voldoende, maar niet teveel in één keer en liever geen koolzuurhoudende dranken ofkoffie.
 • Probeer een product met gember. Gember ondersteunt de goede werking van de maag en is veilig. Gember kun je vers kopen, als thee of in capsules.

Medicijnen tegen misselijkheid

In veel gevallen helpen de tips die hierboven staan voldoende. Maar soms niet, overleg dan met de verloskundige of huisarts of een medicijn nodig is.

Er zijn verschillende medicijnen die worden gegeven bij misselijkheid. Drie belangrijke medicijnen vind je hieronder:

 • Meclozine (Supramil®). Dit medicijn, eventueel in combinatie met pyridoxine (Emesafene®) is de eerste keus. Er is veel ervaring opgedaan met dit middel tijdens de zwangerschap. Meclozine (zonder pyridoxine) kun je bij de drogist kopen, maar overleg wel altijd met je huisarts of verloskundige. Wacht niet met innemen tot je klachten krijgt en neem het in zoals besproken met je verloskundige.
 • Doxylamine in combinatie met pyridoxine (vitamine B6) (Xonvea®). Dit middel kun je alleen krijgen bij de apotheek als het door een arts is voorgeschreven. Er is veel ervaring mee op gedaan. Er worden geen effecten op de zwangerschap gezien. Gebruik ook dit middel volgens het voorschrift en wacht niet met innemen tot je klachten krijgt.
 • Metoclopramide (Primperan®). Als meclozine of doxylamine niet genoeg effect hebben tegen de misselijkheid kan metoclopramide voorgeschreven worden. Er is veel onderzoek naar je gedaan en je kunt het gebruiken tijdens de zwangerschap. Gebruik het middel zo kort mogelijk (maximaal 5 dagen volgens de bijsluiter).

Helpt het medicijn dat je gebruikt niet genoeg? Neem dan opnieuw contact op met je verloskundige of huisarts. Samen kunnen jullie kijken of er andere medicijnen zijn die voor jou kunnen werken.

HG: extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap

Ben je continu misselijk en aan het overgeven, waardoor je niks meer binnenhoudt? Val je af, in plaats van dat je aankomt en kun je nauwelijks meer functioneren? Dan heb je waarschijnlijk last van HG: extreme zwangerschapsmisselijkheid. Ongeveer 1 tot 2% van de zwangere vrouwen heeft hier last van.

Schakel direct je verloskundige in. Zonder medisch ingrijpen kan HG erg gevaarlijk zijn, omdat je uitgedroogd en ondervoed kunt raken. Vaak is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. In het ziekenhuis krijg je een infuus tegen uitdroging. Meer informatie vind je op zehg.nl. Soms is het lastig te bepalen of je last hebt van ‘gewone’ zwangerschapsmisselijkheid of van HG.

Deze symptomen kunnen op HG wijzen

 • Je hebt al 24 uur of meer bijna niets gegeten of gedronken, en wat je eet of drinkt komt er weer uit.
 • Je plast veel minder en je urine is veel donkerder dan normaal.
 • Je valt af in plaats van dat je aankomt.
 • Je geeft meer dan drie keer per dag over. Bij HG kunnen vrouwen wel 10 tot 30 keer op een dag overgeven.
 • Je bent duizelig of valt zelfs flauw.
 • Je bent verward. Verwardheid kan een symptoom zijn van uitdroging.
 • Je bent niet meer in staat om goed te functioneren. Je bent te slap geworden om staande te douchen, de trap op en af te lopen, of zelfs maar uit bed te komen.
 • De elasticiteit van je huid is afgenomen. Als je met je duim en wijsvinger de huid op de rug van je hand pakt, veert die langzamer terug dan normaal.

Lees ook: ‘Ik moest beide zwangerschappen iedere dag overgeven. Dit nooit meer!’