Wat te doen tegen misselijkheid als je zwanger bent?

Wat te doen tegen misselijkheid als je zwanger bent?

Misselijkheid tijdens de zwangerschap. Het is vaak één van de eerste en meest vervelende (en gehate) zwangerschapskwaaltjes. Veel vrouwen ervaren een piek van misselijkheid tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap. Sommigen hebben er veel langer last van. Zwangerschap misselijkheid gaat vaak vanzelf over. Ben je de hele dag misselijk of moet je veel overgeven tijdens je zwangerschap? Dan kan het zijn dat je last hebt van HG (hyperemesis gravidarum).

Misselijkheid tijdens je zwangerschap

Misselijkheid, overgeven of brandend maagzuur. Het zijn één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Als je zwanger bent kun je in de ochtend misselijk zijn, maar je kunt je ook de hele dag niet lekker voelen. Sommige vrouwen zijn misselijk, maar hoeven niet over te geven. Hoe lang je last houdt van zwangerschapsmisselijkheid verschilt per vrouw. De piek van misselijkheid zit in het eerste trimester, bij negen weken. Bij de meeste vrouwen stopt de misselijkheid in het tweede trimester. Het kan ook dat je helemaal niet misselijk bent tijdens de zwangerschap. Geen zorgen!

De mate van misselijkheid verschilt van vrouw tot vrouw en zelfs per zwangerschap. Het heeft niets te maken met het verloop van je zwangerschap. Dan heb je dus gewoon geluk dat je geen last hebt van deze zwangerschapskwaal.

Wat helpt tegen zwangerschap misselijkheid?

Er zijn een aantal tips die helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid:

  • Neem voordat je opstaat een beschuitje of crackertje.
  • Kom niet plotseling overeind, maar neem de tijd om op te staan.
  • Eet lichte maaltijden in plaats van zware en vette happen.
  • Neem liever meerdere kleine porties dan drie hoofdmaaltijden per dag.
  • Zorg ervoor dat je maag niet leeg is. Lichte tussendoortjes houden je maag overdag gevuld.
  • Drink voldoende, maar niet teveel in één keer en liever geen koolzuurhoudende dranken of koffie. Er wordt wel eens gezegd dat cola helpt tegen zwangerschapsmisselijkheid. Maar helaas is dit nooit bewezen.
  • Probeer een product met gember. Gember ondersteunt de goede werking van de maag en is veilig om te gebruiken als je zwanger bent. Gember kun je vers kopen, als thee of in capsules.

Zwangerschapsmisselijkheid en werken

Als je zwanger bent en moet werken kan dat een pittige combinatie zijn. Zeker als je last hebt van misselijkheid tijdens de zwangerschap en misselijk bent op je werk. Maar ook de vermoeidheid, zeker in het eerste trimester, zorgt ervoor dat het zwaar kan zijn om te werken. Overleg met je verloskundige en werkgever wat voor jouw situatie het beste is. Misschien kun je aangepaste werktijden krijgen, of vanuit huis werken. Het is belangrijk dat je naar je lichaam luistert en doet wat goed is voor jou en je baby.

Medicatie tegen zwangerschapsmisselijkheid

In veel gevallen helpen de tips die hierboven staan voldoende. Blijft de misselijkheid langer tijdens de zwangerschap, of is deze heftiger? Overleg dan met je verloskundige of huisarts. Soms zijn medicijnen nodig. Er zijn verschillende medicijnen die worden gegeven tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap. Drie belangrijke medicijnen vind je hieronder:

  • Meclozine (Supramil®). Dit medicijn, eventueel in combinatie met pyridoxine (vitamine B6) (Emesafene®) is de eerste keus. Er is veel ervaring opgedaan met dit middel tijdens de zwangerschap. Meclozine (zonder pyridoxine) kun je bij de drogist kopen, maar overleg altijd met je huisarts of verloskundige. Wacht niet met innemen tot je klachten krijgt en neem het in zoals besproken met je verloskundige.

  • Doxylamine in combinatie met pyridoxine (vitamine B6) (Xonvea®). Dit middel kun je alleen krijgen bij de apotheek als het door een arts is voorgeschreven. Er is veel ervaring mee op gedaan. Er worden geen effecten op de zwangerschap gezien. Gebruik ook dit middel volgens het voorschrift en wacht niet met innemen tot je klachten krijgt.

  • Metoclopramide (Primperan®). Als meclozine of doxylamine niet genoeg effect hebben tegen de misselijkheid kan metoclopramide voorgeschreven worden. Er is veel onderzoek naar je gedaan en je kunt het gebruiken tijdens de zwangerschap. Gebruik het middel zo kort mogelijk (maximaal 5 dagen volgens de bijsluiter).

Helpt het medicijn dat je gebruikt niet genoeg? Neem dan opnieuw contact op met je verloskundige of huisarts. Samen kunnen jullie kijken of er andere medicijnen zijn die voor jou kunnen werken.

Overzicht medicatie tegen zwangerschapsmisselijkheid

Oorzaak van misselijkheid als je zwanger bent

Wetenschappers denken inmiddels een verklaring gevonden te hebben voor zwangerschapsmisselijkheid. Het eiwit GDF15, een afkorting voor ‘growth differentiation factor’, is een hormoon dat al in bepaalde mate in je lichaam voorkomt. Tijdens je zwangerschap geeft de foetus dit hormoon ook af en daar kan je lichaam op reageren met misselijkheid. Vrouwen die van nature weinig GDF15 aanmaken, ervaren de meeste misselijkheid volgens de onderzoekers. Als oplossing zou het dan helpen om voor een zwangerschap al meer van dit hormoon toe te dienen zodat het lichaam is voorbereid op de hogere aanwezigheid van GDF15 tijdens de zwangerschap. Hoe gevoelig de moeder is voor het hormoon tijdens de zwangerschap is per persoon verschillend en daarom is de mate van zwangerschapsmisselijkheid dus ook voor niet iedereen hetzelfde.

Het hormoon geeft seintjes naar je hersens waardoor je misselijk wordt en dit kan ervoor zorgen dat je moet overgeven. Vaak is de misselijkheid het ergst in de ochtend. Soms krijg je al braakneigingen als je de koelkast opentrekt om ontbijt te maken.

HG: extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap

Ben je continu misselijk en aan het overgeven, waardoor je niks meer binnenhoudt? Val je af, in plaats van dat je aankomt en kun je nauwelijks meer functioneren? Dan heb je waarschijnlijk last van HG: extreme zwangerschapsmisselijkheid. Ongeveer 1 tot 2% van de zwangere vrouwen heeft hier last van.

Schakel direct je verloskundige in. Zonder medisch ingrijpen kan HG erg gevaarlijk zijn, omdat je uitgedroogd en ondervoed kunt raken. Vaak is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. In het ziekenhuis krijg je een infuus tegen uitdroging. Dat kan heftig zijn. Ervaringen van andere zwangere vrouwen met HG of er samen over praten kunnen je hierbij helpen.

Symptomen HG

Soms is het moeilijk te bepalen of je last hebt van ‘gewone’ zwangerschapsmisselijkheid of van HG. Deze symptomen kunnen op HG wijzen:

  • Je hebt al 24 uur of meer bijna niets gegeten of gedronken, en wat je eet of drinkt komt er weer uit.
  • Je plast veel minder en je urine is veel donkerder dan normaal.
  • Je valt af in plaats van dat je aankomt.
  • Je geeft meer dan drie keer per dag over. Bij HG kunnen vrouwen wel 10 tot 30 keer op een dag overgeven.
  • Je bent duizelig of valt zelfs flauw.
  • Je bent verward. Verwardheid kan een symptoom zijn van uitdroging.
  • Je bent niet meer in staat om goed te functioneren. Je bent te slap geworden om staand te douchen, de trap op en af te lopen, of zelfs maar uit bed te komen.
  • De elasticiteit van je huid is afgenomen. Als je met je duim en wijsvinger de huid op de rug van je hand pakt, veert die langzamer terug dan normaal.

Herken je één van deze symptomen? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts

Lees ook het verhaal van Blogger Sjifra: ‘Ik moest beide zwangerschappen iedere dag overgeven’

Beeld: iStock.com