Migraine tijdens je zwangerschap

Migraine tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, is de kans op een migraineaanval groter. Eén van de triggers is de hormonale schommelingen, die juist in deze periodes sterk spelen. Wat een migraineaanval precies is, in welke fases het optreedt en hoe je het risico kunt verkleinen, lees je hier.

Wat is een migraineaanval?

Een migraineaanval is niet niets. Deze aanvallen kunnen je zwangerschap zwaar(der) maken. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die tijdens zo’n aanval te maken hebben met clusterhoofdpijn. Wanneer je een migraineaanval hebt, ervaar je een heftige vorm van hoofdpijn. De pijn begint vaak aan één kant van het hoofd. Deze aanvallen kunnen soms wel weken aanhouden, met als gevolg dat het een grote impact heeft op je dagelijks functioneren.

Niet iedere zwangere vrouw krijgt te maken met migraine. Aanleg speelt hierin ook mee. Ook tijdens je menstruatie of in de overgang loop je een verhoogd risico op een migraineaanval.

Migraineaanval bestaat uit verschillende fasen

Migraine is op te delen in vier fases. Niet iedereen doorloopt alle fases. De volgorde kan per persoon en per aanval verschillen. Clusterhoofdpijn valt vaak onder de hoofdpijnfase. Mannen hebben hier meestal meer last van dan vrouwen. De aanval begint vaak met een waarschuwingsfase, die zich kenmerkt door vermoeidheid, stemmingswisselingen en overgevoeligheid voor prikkels. Deze fase kan één tot vierentwintig uur duren, voordat de volgende fase begint.

De volgende fase is de aura- of hoofdpijnfase. Je herkent de aurafase aan een periode van wazig zien, een doof gevoel en bijvoorbeeld flitsende lichten. Van de verschillende fasen is de hoofdpijnfase het zwaarst. Je hebt in deze periode last van hevige hoofdpijn, misselijkheid en bijvoorbeeld gevoeligheid voor licht en geluid. Na de hoofdpijnfase kom je in de herstelfase.

Kans op migraine tijdens de zwangerschap verkleinen

Het voorkomen van migraine is vaak niet mogelijk. Er zijn wel manieren om de kans op een migraineaanval tijdens de zwangerschap kleiner te maken. Deze tips helpen je daarbij.

  • Slaap voldoende en regelmatig
    Door ervoor te zorgen dat je voldoende en regelmatig slaapt, kan dit helpen de kans op migraine te verkleinen. Daarnaast is het ook belangrijk voor een gezonde zwangerschap en de ontwikkeling van je baby.

  • Beweeg en eet gezond
    Het is belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten. Laat de makkelijke maaltijden staan en zorg ervoor dat je gevarieerd en voldoende eet.

  • Minder koffie drinken
    Beperk het drinken van koffie. In algemene zin wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap niet meer dan twee koppen koffie per dag te drinken. Zo voorkom je dat je te veel cafeïne binnenkrijgt.

Lees ook: Alles over koffie drinken als je zwanger bent

Beeld: iStock.com/da-kuk