Last van zwangerschapsdementie? 4 tips die je helpen

Last van zwangerschapsdementie? 4 tips die je helpen

Je bent regelmatig je sleutels kwijt, vergeet afspraken en hebt opeens geen idee meer wat je ook alweer wilde doen … Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van zwangerschapsdementie. Je reactievermogen en geheugen werken tijdelijk minder optimaal. Zwangerschapsdementie is soms vervelend en onhandig, maar het is volkomen onschuldig en gelukkig tijdelijk.

Wat zijn de oorzaken van zwangerschapsdementie?

EĆ©n van de oorzaken voor zwangerschapsdementie is de verschuiving van je prioriteiten. Sinds je zwanger bent, is je ongeboren baby het belangrijkste dat er is. Je aandacht gaat naar je baby en de naderende bevalling, waardoor er minder ruimte is in je hoofd voor andere zaken. Tegelijkertijd zorgen alle komende veranderingen ervoor dat je veel moet regelen. Veel aan je hoofd dus, wat direct invloed heeft op je geheugen.

Daarnaast spelen slaapgebrek en slaapproblemen ook een rol, omdat er in je slaap belangrijke verbindingen worden gelegd die van invloed zijn op je geheugen. Ook heeft het hormoon progesteron een remmende werking op het hersendeel waar je herinneringen worden opgeslagen.

4 tips bij zwangerschapsdementie

 • Leg je afspraken en herinneringen vast
  Schrijf de dingen op die je niet mag vergeten. Gebruik to-do lijstjes of maak geheugensteuntjes. Ook je smartphone is een handig hulpmiddel. Er zijn veel soorten apps beschikbaar die je helpen herinneren.

 • Vraag om hulp
  Je partner, familie of vrienden willen je vast helpen met het uitvoeren of herinneren aan bepaalde taken.

 • Maak je niet te druk
  Wees niet te streng voor jezelf en probeer de humor ervan in te zien dat je soms op zoek bent naar dingen die gewoon voor je neus liggen.

 • Eet vette vis (geen rauwe vis of zoute haring)
  Veel vissoorten bevatten essentiƫle vetzuren die goed zijn voor je geheugen.

Beeld: iStock.com/FatCamera