Kramp in je kuiten tijdens zwangerschap

Kramp in je kuiten tijdens zwangerschap

Net als je dacht dat je alle zwangerschapssymptomen had gehad, komt er weer een nieuwe. Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van kuitkramp. De kuitkrampen komen voornamelijk ’s nachts voor en zijn meestal erg pijnlijk. Je spier in je kuit trekt zich samen of verkrampt waardoor er een hevige pijn ontstaat die kan doorstralen naar de rest van je been. De krampen beginnen meestal in het tweede trimester en kunnen aanhouden tot het einde van je zwangerschap. Hoe ga je om met nachtelijke kuitkrampen?

Wat zijn kuitkrampen?

Krampen (pijn) in de kuiten zijn een verschijnsel bij 3 op de 10 zwangere vrouwen. Deze krampen uiten zich meestal in de kuitspieren, maar kunnen ook optreden in de dijen of voeten.

Kramp is het gevolg van een abnormaal sterke samentrekking van de spieren, meestal als gevolg van de ophoping van melkzuur in de spieren. Dergelijke krampen treden vooral ’s nachts op, en worden frequenter in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Een krampaanval varieert van een aantal seconden tot een paar minuten.

Waarom kramp in kuit?

Hoewel er geen specifieke enkele oorzaak kan worden aangewezen voor de kramp in je kuiten, lijkt het waarschijnlijk dat krampen het resultaat zijn van een samenspel van factoren, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Verstoorde doorbloeding
  • Een tekort aan belangrijke mineralen en zouten
  • Onvoldoende lichaamsbeweging
  • Gebrek aan hydratatie
  • Verandering in metabolisme
  • Een gebrek aan bepaalde essentiële vitaminen

Wat te doen tegen kuitkramp tijdens zwangerschap?

Tijdens de kuitkramp kun je de pijn direct verminderen door één van de volgende dingen te doen:

  • Een paar minuten rondlopen.
  • De kuitspier oprekken door je tenen naar je neus toe te trekken.
  • De kuitspier masseren met lange halen richting je voet.
  • Een warme kruik tegen je kuitspier leggen.

Om krampen te verminderen en symptomen te verlichten, kun je regelmatige en kalme oefeningen proberen. Hier is hoe je ze uitvoert:

  1. Buig en strek je voet krachtig 30 keer op en neer.
  2. Draai je voet acht keer met de klok mee en acht keer tegen de klok in. Herhaal dit met de andere voet.
  3. Trek je tenen krachtig omhoog naar je enkel of masseer stevig de spier.
  4. Probeer deze oefeningen minstens drie keer per dag uit te voeren.
  • Als je toch kramp krijgt, rek dan meteen de spier en masseer deze.

Voorkomen kuitkrampen

Kramp in je kuiten helemaal voorkomen is lastig, maar er zijn wel een aantal manieren om de kans op krampen te verminderen:

  • Zorg voor voldoende vochtinname en lichaamsbeweging: Het is essentieel om voldoende water te drinken (meestal hebben zwangere vrouwen ongeveer acht tot tien glazen vocht per dag nodig, maar informeer je arts als je meer nodig hebt). Een goede indicator van hydratatie is lichtgele urine, bij donkergeel zou je meer moeten drinken.
  • Houd een uitgebalanceerd dieet: Zorg ervoor dat je voeding rijk is aan calcium (denk aan yoghurt, wat ook kan helpen bij zwangerschapsconstipatie) en magnesium (bananen zijn een goede bron).
  • Vermijd te lang staan of het kruisen van je benen: Langdurig staan kan de bloedsomloop belemmeren en kan leiden tot vermoeidheid en ongemak in je benen. Als je gedurende langere tijd moet staan, probeer dan regelmatig van gewicht te wisselen van het ene been naar het andere om de druk op je beenspieren te verlichten.
  • Draag ondersteunende schoenen en eventueel steunkousen: Overweeg het dragen van steunkousen, ook wel compressiekousen genoemd. Doe dit overdag om zwelling in je enkels en voeten te verminderen door de bloedsomloop in je onderste ledematen te verbeteren. Als dat mogelijk is, kies dan voor schoenen met een stevige hielondersteuning om je voet goed in de schoen te plaatsen.
  • Neem de tijd om te liggen en rust met je benen omhoog: Liggen met je benen omhoog kan de bloedcirculatie in je benen verbeteren en helpt zwelling verminderen. Je kunt dit doen door op je rug te liggen met je benen omhoog tegen de muur of op een paar kussens. Dit kan vooral nuttig zijn aan het einde van de dag of wanneer je merkt dat je benen zwaar of gezwollen aanvoelen.
  • Bed ruim opmaken: Zorg ervoor dat je beddengoed niet te strak is opgemaakt, zodat je voldoende ruimte hebt voor je voeten.
  • Voer kuitoefeningen uit: Voorkom krampen met zwangerschap-veilige rekoefeningen. Sta een meter van een muur, plaats je handpalmen plat tegen de muur en leun naar voren, terwijl je je hielen op de grond houdt. Houd deze rekstand 10 seconden vast, ontspan dan gedurende 5 seconden. Herhaal dit drie keer.
  • Vitamine en mineralen: Vergeet niet om je dagelijkse prenatale vitamine in te nemen om alle benodigde vitaminen en mineralen te krijgen voor zowel jou als je baby tijdens je zwangerschap. Bespreek de mogelijkheid van het nemen van een magnesiumsupplement voorafgaand aan de bevalling met je verloskundige.

Magnesium, calcium, vitamine B en vitamine C zijn voorgesteld als behandeling voor krampen. Het is niet duidelijk of deze supplementen werken, maar mensen proberen vaak magnesium en calcium. Als je supplementen wilt proberen, overleg dan met je arts of verloskundige of ze geschikt voor je zijn.

Als je langdurig last blijft houden van kuitkrampen is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Pijn in het been kan soms een teken zijn van een trombose. Als de pijn in je been niet weggaat of als je been rood, warm of gezwollen is, ga dan onmiddellijk naar je huisarts.

Beeld: iStock.com