
Alles over kortademigheid en benauwdheid tijdens je zwangerschap
Ligt je tong bijna op je kin na een kleine inspanning? Oftewel, heb je last van kortademigheid? Het is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Hoe het komt dat je zo snel buiten adem bent, wat je eraan kunt doen en of het gevaarlijk is, lees je allemaal in dit artikel.
In dit artikel
- Wat is kortademigheid?
- Hoe ontstaat kortademigheid als je zwanger bent?
- Wanneer krijg je last van kortademigheid?
- Hoelang duurt kortademig zijn?
- Hyperventileren door kortademigheid
- Wat kun je doen tegen kortademigheid
- Wanneer trek je aan de bel?
- Ademhaling tijdens je bevalling
Wat is kortademigheid?
Hijgen, buiten adem zijn of het gevoel dat je geen lucht krijgt. En dat na een korte trap op rennen om iets van boven te pakken. Of wanneer je eindelijk met je beentjes omhoog zit, maar je ademhaling maar niet terug naar normaal gaat. Een vervelende zwangerschapskwaal waar zo’n 60 tot 70% van de zwangere vrouwen mee te maken krijgt. Een nadeel van kortademigheid is dat je sneller vermoeid raakt. Afgezien van dat, zit er gelukkig verder geen luchtje aan. Bezorgdheid is meestal niet nodig.
Hoe ontstaat kortademigheid als je zwanger bent?
Waarom je na een kleine inspanning bekaf kunt zijn, daar zijn meerdere verklaringen voor. Kortademigheid is doorgaans een normaal verschijnsel. Tijdens je zwangerschap verandert er namelijk veel in je lijf. En deze veranderingen hebben ook invloed op je ademhaling. Zo kan de kortademigheid komen door de volgende oorzaken:
- Bloedvolume
Wist je dat je lichaam tot wel 50% meer bloed aanmaakt? Dit extra bloed stroomt onder andere naar de placenta, zodat je baby in je buik genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgt om te groeien. De rest is voor jou. Als de toename van het bloed meer uit vocht bestaat dan uit zuurstofrijke rode bloedcellen, kun jij het gevoel van kortademigheid ervaren.
Kortademigheid kan een symptoom zijn van bloedarmoede. Heb jij naast kortademigheid ook last van onder andere duizeligheid, hoofdpijn en/of hartkloppingen ? Trek dan op tijd aan de bel bij je huisarts. Bloedarmoede is goed te behandelen, maar het is wel belangrijk om er snel bij te zijn.
Hormonen
De reden dat je sneller gaat ademen, heeft te maken met het hormoon progesteron. In je zwangerschap zorgt progesteron ervoor dat je ademcentrum gevoeliger wordt voor CO2, waardoor je sneller ademhaalt. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je niet genoeg lucht krijgt, terwijl je zuurstofniveau in principe in balans is. Deze versnelde ademhaling kan ervoor zorgen dat je sneller buiten adem raakt.Groeiende baarmoeder
Rond week 35 van je zwangerschap is je baarmoeder op z’n grootst en komt deze tegen je ribbenkast aan. Hierdoor krijgen je longen minder ruimte, wat ervoor zorgt dat ze minder goed kunnen uitzetten bij het ademen. Zo heb je zo’n 25% minder longcapaciteit dan normaal.
Wanneer krijg je last van kortademigheid?
In het eerste- of tweede trimester kan de kortademigheid geleidelijk toenemen. Vooral in het derde trimester wanneer je buik flink gegroeid is, merk je het vaak sterker. Dit komt door je groeiende baby en baarmoeder. Tegen het einde van je zwangerschap is je longcapaciteit door deze veranderingen zelfs met een kwart afgenomen.
Hoelang duurt kortademig zijn?
In het laatste trimester neemt de kortademigheid gelukkig af zodra je baby gaat indalen. Ben je voor het eerst zwanger? Dan is de kans groot dat dit al vroeg gebeurt. Omdat je buikspieren nog stevig zijn, wordt je baby als het ware ‘gedwongen’ om naar beneden te zakken. Hierdoor vermindert de druk op je longen en krijg je weer meer ademruimte. Je zult merken dat ademen makkelijker gaat en je meer lucht krijgt.
Hyperventileren door kortademigheid
Je krijgt geen lucht, paniek! Wat nú?! Het benauwde gevoel kan je angstig maken, waardoor je ademhaling verandert. Sommige vrouwen gaan sneller of oppervlakkiger ademen, wat kan leiden tot hyperventilatie of zelfs een paniekaanval. Hierdoor kun je nog meer last krijgen van duizeligheid, hartkloppingen en een nog benauwder gevoel. In de meeste gevallen is dit niet gevaarlijk.
Wat te doen als je hyperventileert?
Adem in, adem uit. Klinkt als een open deur, maar het is vaak de beste oplossing. Zodra je je ademhaling onder controle krijgt, neemt de hyperventilatie vanzelf af. Probeer eens drie seconden rustig in te ademen en zes seconden langzaam uit. Voel je je al wat kalmer? Helpt het niet genoeg? Probeer jezelf dan af te leiden. Lees bijvoorbeeld iets hardop voor, dat werkt vaak goed.
Wanneer je vaker last hebt van hyperventilatie of paniekaanvallen door ademhalingsproblemen, raden we je aan contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.
Wat kun je doen tegen kortademigheid?
Dat benauwde gevoel ben je liever kwijt dan rijk zijn, maar hoe doe je dat? Er zijn oefeningen die je kunt doen om de kortademigheid te verminderen. Zo kun je het volgende doen:
Slaaphouding
Slaap je normaal op je rug? Probeer dan eens op je zij te liggen. Dit is vaak de beste houding als je last hebt van kortademigheid. Je groeiende baarmoeder drukt op je organen, wat je ademhaling kan belemmeren. Door op je zij te liggen, rust je baarmoeder niet op je organen. Wat ook kan helpen, is een extra kussen gebruiken om je bovenlichaam iets hoger te leggen.Recht postuur
Als je zoveel mogelijk rechtop zit met je schouders naar achteren, krijgen je longen de meeste ruimte. Dit helpt je ademhaling en zorgt ervoor dat je makkelijker lucht krijgt.Blijf in beweging
Conditie is belangrijk, dus blijf in beweging. Een goede conditie kan je helpen om kortademigheid beter aan te pakken. Let er wel op dat je niet té fanatiek bent. Luister goed naar je lichaam en pas je tempo aan op hoe je je voelt. Ontdek meer tips en adviezen in dit artikel: Zwanger zijn en sporten: wat kan wel en niet?.Pak je rust
Hoewel beweging goed voor je is, is het ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Wat je lichaam nu doormaakt is niet niets. Het werkt hard voor jou én je baby. Dus even een momentje op de bank nemen om tot rust te komen, mag echt.
Zwangerschapsyoga helpt ook bij kortademigheid
Zwangerschapsyoga maakt je meer bewust van je lichaam en de baby in je buik. Je leert om vertrouwen te hebben in je lijf en te luisteren naar de signalen die het je geeft. Dit versterkt de band met jezelf, wat je ook tijdens de bevalling helpt. Je weet dan beter wat je moet doen en raakt minder snel in paniek. Dit bewustzijn bouw je op met meditatieoefeningen en ademhalingstechnieken.
Wanneer trek je aan de bel?
Hoewel kortademigheid op zichzelf vaak onschuldig is, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het ook een symptoom kan zijn van een ander zwangerschapskwaal. Zo kan het bijvoorbeeld veroorzaakt worden door bloedarmoede, hartproblemen of longontsteking. Merk je dat de kortademigheid aanhoudt, in combinatie met pijn op de borst, duizeligheid of andere verontrustende symptomen? Neem dan altijd contact op je met je verloskundige of huisarts.
Ademhaling tijdens je bevalling
Puf, puf, puf! Ademhalen tijdens de bevalling is belangrijk. Als je goed ademt tijdens de weeën, kan dit het verloop van je bevalling positief beïnvloeden. Wil je weten hoe je het beste kunt puffen tijdens de weeën? Lees het hier: Ademhaling en puffen tijdens de bevalling.