Jeuk tijdens je zwangerschap

Jeuk tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van flinke jeuk. Deze zwangerschapsjeuk is een veelvoorkomende klacht en ontstaat doordat de groei van je buik, borsten, billen en benen sneller gaat dan dat je huid kan oprekken. Je kunt last hebben op Ć©Ć©n lichaamsdeel zoals je buik, armen of benen. Maar ook je hele lichaam kan jeuken.

Vaak gaat jeuk vooraf aan striae. Bij striae scheuren je opperhuid en het onderhuids bindweefsel een stukje, waardoor er roodpaarse strepen ontstaan. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt last van jeuk. Meestal is zwangerschapsjeuk niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend.

Na de bevalling verdwijnt de jeuk meestal vanzelf. Probeer tot die tijd het krabben zoveel mogelijk te vermijden en daarmee de schade aan je huid te beperken.

Wat kan je zelf tegen de jeuk doen?

  • Draag zoveel mogelijk katoenen kleding en gebruik katoenen beddengoed. Synthetische stoffen sluiten de huid af, terwijl katoen juist ademt.
  • Mentholpoeder, -lotion of -gel kan verlichtend werken.
  • Probeer niet te lang onder de douche of in bad te gaan, want dat veroorzaakt een uitgedroogde huid. Als je huid droog is, krijg je meer last van jeuk.
  • Je kunt je huid koelen met koud water om de jeuk te verlichten. Gebruik hiervoor een washandje met eventueel ijsklontjes erin of een icepack.
  • Probeer irriterende zepen en cosmetische producten te vermijden. Gebruik in plaats daarvan een voedend product of olie.
  • Hoe moeilijk het ook is, probeer niet te krabben! Door te krabben irriteer je je huid nog meer. Als je jeuk hebt op Ć©Ć©n lichaamsdeel kun je het verbinden met verband, zodat je er niet te makkelijk bij komt.

Zwangerschapscholestase: extreme jeuk

Als de jeuk echt heel heftig is en begint te overheersen, is het goed om na te gaan of je geen zwangerschapscholestase hebt. Dit is een zeldzame, maar ernstige aandoening die meestal in het derde trimester van een zwangerschap voorkomt.

Bij zwangerschapscholestase heb je een verhoogd aantal galzouten in je bloed waardoor je lever minder goed functioneert. Dit kan schadelijk zijn voor de placenta en je baby.