Hyperventilatie tijdens je zwangerschap
Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap of bevalling last van hyperventilatie. Dit betekent dat de verhouding van koolstof en zuurstof in hun lichaam verstoord is geraakt. Als je hyperventileert, kun je het gevoel hebben dat je niet genoeg lucht meer krijgt.
Normaal gesproken is hyperventilatie een gevolg van angst of paniek, maar tijdens je zwangerschap krijg je te maken met een grotere zuurstofbehoefte. Niet alleen je eigen lichaam, maar ook je baby heeft zuurstof nodig. Deze nood aan extra zuurstof zorgt ervoor dat je anders gaat ademen. Naarmate je zwangerschap vordert en je buik groeit, komt er extra druk te staan op je longen. Ook daardoor kan je ademhalingssysteem veranderen.
Wat kun je doen als je gaat hyperventileren?
Als je hyperventileert, kun je last krijgen van duizeligheid, misselijkheid en tintelingen of een verdoofd gevoel in je vingers en tenen. Daarnaast voel je je licht in je hoofd. Soms kun je tijdelijk niet meer scherp zien. Je kunt deze verschijnselen bestrijden door in- en uit te ademen in een papieren of plastic zakje. Je kunt ook een kommetje van je handen maken en dit voor je mond houden, terwijl je ademt. Zolang je er maar voor zorgt dat je de lucht die je uitademt ook weer inademt. Na een paar teugen uitgeademde lucht, voel je je waarschijnlijk al een stuk beter.
Heb je veel last van hyperventilatie?
Probeer dan regelmatig ademhalingsoefeningen te doen. Een zwangerschapscursus of -yoga kan je hierbij helpen en is tevens een goede voorbereiding op je bevalling. Als je hinder ondervindt van je hyperventilatie of veel angstklachten hebt, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.