Hoofdpijn tijdens je zwangerschap

Hoofdpijn tijdens je zwangerschap

Hoofdpijn komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. Vooral in het eerste trimester kun je er last van hebben. Meestal is dit spanningshoofdpijn, te herkennen aan het zeurende gevoel aan beide kanten van je hoofd. Als je hier ook voor je zwangerschap gevoelig voor was, dan heb je er nu ook grotere kans op. Het is een vervelende en pijnlijke zwangerschapskwaal, maar meestal niets om je zorgen over te maken.

De voornaamste reden voor hoofdpijn tijdens je zwangerschap zijn uiteraard hormonen. Daarnaast kunnen andere zwangerschapskwaaltjes hoofdpijn veroorzaken, zoals misselijkheid en vermoeidheid. Spanning en stress geven soms ook last van hoofdpijn.

Migraine tijdens de zwangerschap

Migraine is een soort hoofdpijn die in aanvallen komt. Het is een kloppende matig tot heftige pijn, meestal aan Ć©Ć©n kant van het hoofd. Inspanningen, fel licht en lawaai kunnen de klachten verergeren. Veel vrouwen die gevoelig zijn voor migraine, hebben hier minder last van tijdens de zwangerschap. Heb je hier tocj last van, weet dan dat het geen kwaad kan. Al is het voor jou wel heel naar.

Pre-eclampsie en HELLP-syndroom

Hoofdpijn in het tweede of derde trimester kan veroorzaakt worden door zwangerschapsvergiftiging of het HELLP-syndroom. Dit gaat gepaard met vocht vasthouden, tintelingen in je vingers, pijn rechts onder je ribben, een pijnlijk gevoel bovenin je buik en gezichtsstoornissen. Als je vermoedt dat dit bij jou het geval is, blijf er dan niet mee rond lopen, maar neem contact op met je huisarts of verloskundige.

Voorkomen van hoofdpijn

  • Eet regelmatig en drink voldoende
  • Let op je voeding; sommige etenswaren veroorzaken hoofdpijn
  • Zorg voor frisse lucht
  • Zoek de rust op
  • Beweeg voldoende
  • Probeer te ontspannen

Medicijngebruik bij (hoofd)pijn

Soms is het gebruik van pijnstillers noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je koorts of lang erge (hoofd)pijn hebt. Paracetamol is dan het voorkeursmiddel. Het kan gebruikt worden tijdens je zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Slik het zo kort mogelijk en in een zo laag mogelijke dosis die nog werkt. Gebruik in ieder geval niet meer dan 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 tabletten van 500 mg. Als paracetamol onvoldoende werkt, overleg dan met je huisarts.

Veel gebruikte andere pijnstillers zijn: ibuprofen, diclofenac, naproxen. Deze behoren tot de zogenaamde NSAIDā€™s (ontstekingsremmende geneesmiddelen). In de eerste helft van de zwangerschap is het niet verstandig om veel NSAIDā€™s te gebruiken. In de tweede helft van de zwangerschap mag je helemaal geen NSAIDs gebruiken als zelfzorgmiddel.

Ook acetylsalicylzuur (AspirineĀ®) wordt wel eens gebruikt als pijnstiller. Hiervoor geldt ook het advies: gebruik het liever niet in de eerste helft en helemaal niet in de tweede helft van je zwangerschap. Gebruik je het op voorschrift van je zorgverlener in een dosis van 160 mg of lager? In lage hoeveelheden verlaagt het de kans op zwangerschapsvergiftiging. Dan kun je het blijven gebruiken in deze dosis, maar dus alleen op advies van je zorgverlener. Hij zal je ook uitleggen op welk moment in de zwangerschap je moet stoppen met het innemen ervan, dat zal in ieder geval uiterlijk in week 36 zijn.

Paracetamol, ibuprofen en diclofenac kun je wel gebruiken als je borstvoeding geeft. Er komen slechts minimale hoeveelheden van deze middelen in de moedermelk terecht. Naproxen en acetylsalicylzuur zijn minder gunstig bij borstvoeding, omdat ze iets meer in de moedermelk overgaan en/of minder snel worden afgebroken. Beide middelen kun je alleen kortdurend gebruiken.

Houdt de hoofdpijn langer dan 4 uur aan en heb je ook last van verminderd zicht, hoge koorts of snelle gewichtstoename, neem dan contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.