Harde buiken tijdens je zwangerschap

Harde buiken tijdens je zwangerschap

Je bent misschien nog niet klaar voor de baby, maar je lichaam bereidt zich al voor op de grote dag. Daar word je aan herinnerd wanneer je baarmoeder zich gaat aanspannen. Vanaf het tweede semester van je zwangerschap kun je namelijk te maken krijgen met harde buiken, ook wel Braxton Hicks of oefenweeën genoemd. Er zijn verschillende oorzaken voor harde buiken. Meestal zijn ze onschuldig, maar soms is het een signaal om wat gas terug te nemen en het rustiger aan te doen.

Wat zijn harde buiken?

Bij harde buiken trekken de spieren van je baarmoeder samen om zich voor te bereiden op de weeën tijdens je bevalling. Tijdens deze oefenweeën voelt je buik strak en hard aan. Deze onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder zijn volkomen normaal en kunnen beginnen in je tweede of derde trimester. Een wee is wanneer je baarmoeder zich aanspant en vervolgens ontspant. Weeën zijn de manier waarop je lichaam zich voorbereidt op een echte bevalling. Sommige specialisten zeggen dat dit kan helpen om je baarmoederhals zachter en dunner te maken.

Hoe voelen harde buiken?

Harde buiken zijn weeën in je buik die komen en gaan. Deze weeën komen niet dichter bij elkaar, duren niet langer of komen niet vaker voor en voelen na verloop van tijd niet sterker aan. Harde buiken kunnen aanvoelen als milde menstruatiekrampen en kunnen ongemakkelijk zijn. Ze komen vaak met een verandering van houding en stoppen met rusten. Tijdens harde buiken kun je praten, lopen en je normale bezigheden doen.

Je kunt je eerste oefenweeën goed voelen, wanneer je tijdens een samentrekking je hand op je buik legt. Onder je hand wordt je baarmoeder dan zo hard als een leren voetbal. Later herken je het gevoel steeds beter. Je zult merken dat je later in je zwangerschap ook steeds vaker harde buiken krijgt. De golven tijdens zo’n harde buik worden heftiger en pijnlijker en lijken daardoor steeds meer op echte weeën. Als het je eerste zwangerschap is, merk je ze misschien niet zo veel (of zelfs helemaal niet) of voel je ze niet zo intens als degenen die voor de tweede keer zwanger zijn.

Vanaf wanneer harde buiken?

De eerste samentrekkingen doen zich al voor in de vierde maand van je zwangerschap. Je baarmoeder wordt dan opgerekt, zodat hij groot genoeg blijft voor je groeiende baby. De meeste vrouwen merken weinig tot niets van deze zogenaamde zwangerschapsweeën.

Tijdens de 6e maand kun je voor het eerst een echte harde buik krijgen. De spieren van je baarmoeder trekken korte tijd samen, alsof je kramp hebt. Dit doet geen pijn, maar het voelt niet prettig. Het begint bovenaan je buik en trekt langzaam, als een korte, warme golf naar beneden. Na enige tijd voel je dat je baarmoeder zich weer ontspant.

Wat veroorzaakt harde buiken?

Niemand weet waarom zwangere vrouwen harde buiken krijgen. Je baarmoederspieren maken zich klaar voor de bevalling. Harde buiken kunnen worden veroorzaakt door:

Indalingsweeën

De oefenweeën die je tussen de 32 en 36 weken zwangerschap hebt, worden ook wel indalingsweeën genoemd. Deze weeën zorgen er voor dat je baby met zijn hoofdje onder in je baarmoeder komt te liggen, zodat hij klaarligt voor de geboorte. Tijdens de indalingsweeën voel je - naast de golvende beweging van je spieren - een pijnlijk, trekkend gevoel in je onderbuik.

Harde buiken of weeën?

Harde buiken zijn een voorbereiding op de grote klus die je straks moet klaren. Hoewel ze moeilijk van echt te onderscheiden zijn, zijn ze niet sterk genoeg om je baby naar buiten te duwen zoals echte weeën dat zijn. Hoe weet je nu of je echte weeën hebt (en de bevalling dus is begonnen) of dat het alleen maar oefenweeën zijn? Er zijn een aantal verschillen:

  • Er zit er veel meer tijd tussen twee harde buiken
  • Ze zijn minder intens
  • Ze gaan meestal weg als je van houding verandert
  • Ze komen veel minder regelmatig dan echte weeën.
  • Bij harde buiken voel je de pijn aan de voorkant van je buik. Bij echte weeën voel je dit in de baarmoederhals, buik of onderrug.
  • Openen of verwijden je baarmoederhals niet
  • Je vliezen breken niet
  • Duren meestal ongeveer 30 seconden
  • Kunnen ongemakkelijk zijn, maar zijn meestal niet pijnlijk.
  • Komen en gaan op onregelmatige tijden
  • Komen meestal niet meer dan een of twee keer per uur voor, een paar keer per dag - tot laat in je zwangerschap
  • Stoppen meestal als je een warm bad of douche neemt.

Zolang de weeën dus onregelmatig komen met grote tussenpozen, zijn het waarschijnlijk nog oefenweeën en geen ontsluitingsweeën. Je baby heeft overigens geen last van de samentrekkingen van je baarmoeder. Ze voelen voor hem als een warme omhelzing. Je spieren trekken ruim om je kind samen, waardoor er nog genoeg ruimte overblijft.

Pijnlijke harde buiken

De eerste harde buiken lijken vanzelf te ontstaan. Het zijn dan ook reflexen van je baarmoederspieren. Later kun je ontdekken dat ze soms ook ontstaan in reactie op een bepaalde gebeurtenis. Zo kun je een harde buik krijgen omdat je baby tegen de baarmoederwand schopt of wanneer iemand je buik aanraakt. Als je regelmatig harde buiken hebt die ook erg pijnlijk zijn, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Waarschijnlijk zal zij je adviseren om wat meer te rusten. Harde buiken ontstaan namelijk ook wanneer je veel beweegt. Alsof je lichaam te kennen geeft dat je eigenlijk te actief bent.

Net als de echte weeën tijdens de bevalling kun je de oefenweeën tijdens de zwangerschap maar het beste gewoon over je heen laten komen. Hoewel ze niet sterk genoeg zijn om de bevalling zelf in gang te zetten, zorgen de samentrekkingen er wel voor dat je baarmoeder en je baby straks klaar zijn voor de bevalling.

Wat kan ik doen tegen harde buiken?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je comfortabeler te voelen tijdens harde buiken:

  • Maak een wandeling of beweeg als je lang hebt gezeten.
  • Ga liggen en rust uit als je hebt bewogen
  • Drink water (en blijf gehydrateerd)
  • Eet een snack
  • Ga plassen
  • Doe iets ontspannend, zoals een bad nemen, een boek lezen of een prenatale massage nemen
  • Doe ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen bij harde buiken

Tijdens een harde buik blijven je baarmoederspieren gemiddeld 30 seconden gespannen. In die tijd kun je de ademhalingsoefeningen doen die je misschien tijdens je zwangerschapscursus hebt geleerd of check deze ademhalingsoefeningen. In de laatste weken van je zwangerschap kan het echter wat langer duren voordat je buik zich weer ontspant. Soms blijven je spieren dan wel een paar minuten achter elkaar gespannen.

Wanneer je verloskundige bellen?

Aarzel niet om je verloskundige te bellen als je onzeker bent over zwangerschapssymptomen (of het ontbreken daarvan) en als je niet zeker bent of het oefen of echte weeën zijn. Weeën kunnen verwarrend zijn, en vroeggeboorte kan bijzonder moeilijk vast te stellen zijn, dus het is altijd het beste om met je verloskundige te praten. De oefenweeën kunnen een paar uur, een maand of langer duren. De tekenen en symptomen kunnen per persoon (en per zwangerschap) verschillen. Omdat het niet altijd gemakkelijk is om dit zelf in te schatten of je aan het bevallen bent, is het beter om de hulp van je verloskundige in te roepen.

Beeld: iStock.com/NataliaDeriabina