Duizeligheid en flauwvallen tijdens je zwangerschap

Duizeligheid en flauwvallen tijdens je zwangerschap

Een veelvoorkomend en vervelend zwangerschapskwaaltje is duizeligheid. Het is normaal dat je af en toe licht in je hoofd of duizelig bent. Plotseling opstaan of onverwachte bewegingen kunnen dit veroorzaken. Het ontstaat doordat er te weinig bloed naar je hersenen stroomt. Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal factoren waardoor je duizelig kunt worden.

Zo heeft je lichaam extra bloed nodig om de groeiende baby in je buik te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Die aanmaak kan op bepaalde momenten nog onvoldoende zijn om jouw groeiende bloedsomloop te vullen.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is een lage bloeddruk. Het hormoon progesteron verwijdt je bloedvaten waardoor er meer bloed naar je baby stroomt. Hierdoor kan het gebeuren dat jouw hersenen tijdelijk wat minder bloedtoevoer hebben en je duizelig wordt.

Ook een lage bloedsuikerspiegel, bloedarmoede of oververhitting kunnen ervoor zorgen dat je duizelig wordt. Hoewel duizeligheid veel voorkomt tijdens een zwangerschap is het verstandig om jezelf goed in de gaten te houden. Als je regelmatig duizelig bent of zelfs flauwvalt, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Tips om duizeligheid te voorkomen

 • Eet regelmatig
  Neem liever meerdere kleine porties op een dag dan drie hoofdmaaltijden. Zo blijft je bloedsuikerspiegel in balans. Eet ijzerrijke voeding om ijzertekort te voorkomen.
 • Drink voldoende
  Uitdroging kan duizeligheid veroorzaken, zorg dus dat je genoeg vocht binnen krijgt. Voor zwangere vrouwen geldt een gemiddelde van 8 tot 10 glazen water per dag.
 • Houd jezelf koel
  Door oververhitting daalt je bloeddruk. Douche niet te warm en blijf bij warm weer uit de zon.
 • Sta rustig op
  Neem de tijd om op te staan, vooral na langdurig zitten, liggen of badderen. Zo geef je je lichaam de kans op je bloeddruk op peil te houden.
 • Ga niet op je rug liggen
  In de tweede helft van je zwangerschap kan je groeiende baarmoeder de onderste holle ader in je rug deels dichtdrukken. Hierdoor vertraagt je bloedcirculatie en word je sneller duizelig.

Flauwvallen

Ben je zo duizelig geworden dat je denkt dat je gaat flauwvallen? Zorg dan dat je op je linkerzijde gaat liggen, zodat er meer bloed naar je hersenen kan stromen. Daarnaast kan je je zo niet bezeren als je flauwvalt. Blijf rustig liggen tot je klachten verminderd zijn.

Als je geen gelegenheid hebt om te gaan liggen, ga dan zitten met je hoofd tussen je knieƫn. Hierdoor stroomt het bloed naar je hoofd waardoor de duizeligheid afneemt. Een ander trucje om snel bloed naar je hoofd te laten stromen, is door te gaan zitten met je benen gekruist. Door een aantal keer flink je beenspieren aan te spannen pomp je het bloed weer omhoog. Als je regelmatig flauwvalt, neem dan contact op met je huisarts.

Beeld: iStock.com