Droge ogen of minder zicht tijdens je zwangerschap

Droge ogen of minder zicht tijdens je zwangerschap

In de lijst van zwangerschapskwaaltjes, kom je deze niet vaak tegen: pijnlijke ogen en slecht zien tijdens de zwangerschap. Toch hebben veel vrouwen er last van. Vervelend! Zo komt het en dit kun je doen als je oogproblemen hebt tijdens je zwangerschap.

Pijnlijke droge ogen door je zwangerschap

Er kunnen tijdens de zwangerschap problemen met de ogen ontstaan. Dit kan komen door een veranderende hormoonhuishouding, de stofwisseling, bloedsomloop en het vasthouden van vocht. De meeste oogproblemen zijn tijdelijk en de klachten niet heel hevig. Denk aan: droge pijnlijke ogen en wazig zien. Als je last hebt van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) of een hoge bloeddruk, kunnen er heftigere problemen ontstaan waar je ook na de zwangerschap last van kunt houden als je niet op tijd een behandeling start.

Zicht verandert tijdens zwangerschap

Veel vrouwen hebben last van hun zicht tijdens de zwangerschap. Het kan zijn dat het achteruit gaat, dat je vlekken waarneemt of dat je waziger ziet. Zeker als je al een bril of lenzen draagt, kan dit erger worden. Het is niets om je zorgen over te maken, want in de meeste gevallen herstelt dit na de bevalling vanzelf. Je kunt oogdruppels gebruiken om het te verminderen of je ogen rust geven, door minder naar schermen te kijken.

Hoe ontstaan oogproblemen tijdens de zwangerschap?

Bestaande kwaaltjes of veranderingen in je lijf tijdens de zwangerschap, kunnen voor problemen met de ogen zorgen.

Bloedarmoede

Als je last hebt van bloedarmoede, kan het zijn dat je wazig - of juist dubbelziet. Helaas komt bloedarmoede veel voor tijdens de zwangerschap, maar dat betekent ook dat het goed te behandelen is.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is helaas ook een bekende zwangerschapskwaal. Dit kan zorgen voor wazig zicht of vlekken in je gezichtsvermogen.

Vocht vasthouden

Veel vrouwen hebben last van het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap. Niet gek, er gebeurt nogal wat in je lijf. Helaas kan dit dan ook weer tot gevolg hebben dat je wazig ziet.

Hormoonveranderingen

Je hormonen gaan alle kanten op als er een baby in je buik groeit. Dat kan zorgen voor verschillende klachten, waaronder droge ogen. Het kan ook dat je ogen juist heel erg gaan tranen. Zeker als je lenzen draait, kan het zijn dat je hier last van hebt.

Bij alles geldt: ga vooral naar de huisarts of verloskundige als je het niet vertrouwt of twijfelt.

Beeld: iStock.com