Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Als je tijdens je zwangerschap bloedverlies hebt, schrik je enorm. Je vraagt je natuurlijk af wat het betekent en of het normaal is dat je bloedverlies hebt tijdens de zwangerschap. Gelukkig hoeft bloedverlies niet altijd iets te betekenen als je zwanger bent. Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 zwangere vrouwen.

Wat betekent bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Je kunt zwanger zijn en bloed verliezen. Dat kan een klein beetje bloed zijn en variƫren van heel licht tot helderrood bloedverlies. Soms duurt het bloedverlies enkele dagen. Het betekent niet automatisch dat je een miskraam krijgt. Ongeveer 50% van de zwangerschappen met bloedverlies verloopt verder probleemloos. Heb je verder geen buikpijn of buikkrampen, dan is de kans groot dat het bloedverlies een andere oorzaak heeft. Maar omdat je de oorzaak niet kent, is het wel verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Mogelijke oorzaken bloedverlies tijdens zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je verloskundige. Door middel van een onderzoek of echo kan zij de oorzaak van het bloedverlies vaststellen.

Wondje aan de baarmoedermond

De baarmoedermond is in de zwangerschap extra goed doorbloed en de huid van de baarmoedermond is dunner dan normaal. Hierdoor kan de baarmoedermond gemakkelijk beschadigen en een beetje bloedverlies geven. Dit gebeurt soms seks hebt gehad. Dit kan absoluut geen kwaad.

Innestelingsbloeding

Als het bevruchte eitje zich innestelt in de baarmoeder, kan dit vroeg in de zwangerschap een beetje bloedverlies en soms wat slijm geven. Dit is onschuldig. Dit lichte bloedverlies treedt vaak op rond de periode dat je ongesteld had moeten worden. Soms verwarren vrouwen een innestelingsbloeding met een normale menstruatie. Bij een innestelingsbloeding is het bloedverlies korter en minder hevig dan bij een normale menstruatie. Een innestelingsbloeding kan twee dagen duren, maar soms ook slechts enkele uren aanhouden.

Bloedverlies uit de baarmoeder vanuit de placenta

Vroeg in de zwangerschap ligt de placenta nog helemaal rondom in de hele baarmoeder. Het komt regelmatig voor dat de placenta in het begin van de zwangerschap nog bij of over de baarmoedermond heen ligt. Hierdoor kan er gemakkelijker bloedverlies ontstaan. Dit bloedverlies is meestal pijnloos. Als de baarmoeder gaat groeien, wordt de placenta mee omhoog ā€˜getrokkenā€™. Soms blijft de placenta geheel of gedeeltelijk voor de baarmoedermond liggen. Er is dan sprake van een voorliggende placenta, wat veel bloedverlies kan geven. Hierdoor kun je je zwangerschap meestal niet helemaal uitdragen en is vaak een keizersnee nodig omdat de placenta de baarmoedermond blokkeert.

Aambeien

Aambeien komen veel voor bij zwangere vrouwen. Onder invloed van de veranderde hormoonhuishouding in je lichaam heb je meer last van harde ontlasting of verstopping. Hierdoor kun je aambeien krijgen. Bij aambeien kan er sprake zijn van helderrood bloedverlies in je ontlasting.

Pseudo-menstruatie

Lijkt het alsof je ongesteld bent, maar je bent zwanger? Sommige vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap een beetje bloedverlies op het moment dat ze anders ongesteld zouden worden. Dit komt omdat het vruchtje in het begin kleine hoeveelheden van het HCG-hormoon aanmaakt waardoor je hersenen nog niet het signaal krijgen dat er sprake is van een zwangerschap. Je bent dan niet ongesteld als je zwanger bent, maar verliest toch bloed tijdens de zwangerschap.

Miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Met een klein beetje bloedverlies zonder buikkrampen hoef je je meestal geen zorgen te maken, maar helaas kan er ook meer aan de hand zijn. Een flinke bloeding met eventueel stolsels aan het begin van je zwangerschap - meestal voor 16 weken - kan op een miskraam wijzen. buitenbaarmoederlijke zwangerschap is te herkennen aan een lichte tot zware bloeding in het begin van je zwangerschap, rond week zes of zeven. Opvallend is de flinke pijn die je mogelijk voelt.

Als je de oorzaak van je bloedverlies niet kent, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Slijm met bloedverlies

Ben je bijna uitgerekend? Dan kan het bloedverlies komen omdat je je slijmprop verliest. Dit is slijm met bloed en je herkent het aan een bloederige, slijmerige afscheiding. Neem bij twijfel altijd contact op met je verloskundige.

Beeld: iStock.com