Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Als je tijdens je zwangerschap bloedverlies hebt, schrik je natuurlijk enorm. Gelukkig hoeft bloedverlies niet altijd iets te betekenen. Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 vrouwen.

Het betekent niet dat je automatisch een miskraam krijgt: ongeveer 50% van de zwangerschappen met bloedverlies verloopt verder probleemloos.

Heb je verder geen buikkrampen, dan is de kans groot dat het bloedverlies een andere oorzaak heeft. Maar omdat je de oorzaak niet kent, is het wel verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Mogelijke oorzaken bloedverlies

Wondje aan de baarmoedermond

De baarmoedermond is in de zwangerschap extra goed doorbloed en de huid van de baarmoedermond is dunner dan normaal. Hierdoor kan de baarmoedermond gemakkelijk beschadigen en een beetje bloedverlies geven. Dit gebeurt soms als je seks hebt gehad. Dit kan absoluut geen kwaad.

Innestelingsbloeding

Als het bevruchte eitje zich innestelt in de baarmoeder, kan dit vroeg in de zwangerschap een beetje bloedverlies geven. Dit is onschuldig. Dit lichte bloedverlies treedt vaak op rond de periode dat je ongesteld had moeten worden. Soms verwarren vrouwen een innestelingsbloeding met een normale menstruatie. Bij een innestelingsbloeding is het bloedverlies korter en minder hevig dan bij een normale menstruatie.

Bloedverlies vanuit de placenta

Vroeg in de zwangerschap ligt de placenta nog helemaal rondom, in de hele baarmoeder. Later gaat Ć©Ć©n deel zich verder ontwikkelen en verdwijnt de rest. Het komt dan ook geregeld voor dat de placenta in het begin nog bij of over de baarmoedermond heen ligt. Hierdoor kan er gemakkelijker bloedverlies optreden. Als de baarmoeder gaat groeien, wordt de placenta mee omhoog ā€˜getrokkenā€™.

Soms blijft de placenta geheel of gedeeltelijk voor de baarmoedermond liggen. Er is dan sprake van een voorliggende placenta, wat veel bloedverlies kan geven. Hierdoor kun je je zwangerschap meestal niet helemaal uitdragen en is vaak een keizersnee nodig omdat de placenta de baarmoedermond blokkeert.

Aambeien

Aambeien komen veel voor bij zwangere vrouwen. Onder invloed van de veranderde hormoonhuishouding in je lichaam, heb je meer last van harde ontlasting of verstopping. Dit kan aambeien tot gevolg hebben. Bij aambeien kan er sprake zijn van helderrood bloedverlies in je ontlasting.

Pseudo-menstruatie

Sommige vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap een beetje bloedverlies op het moment dat ze anders ongesteld zouden worden. Dit komt omdat het vruchtje in het begin kleine hoeveelheden HCG aanmaakt waardoor je hersenen nog niet het signaal krijgen dat er sprake is van een zwangerschap.

Bijna uitgerekend?

Dan kan het bloedverlies komen omdat je je slijmprop verliest. Er is dan sprake van bloederige, slijmerige afscheiding. Neem bij twijfel altijd contact op met je verloskundige.

Miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Met een klein beetje bloedverlies zonder buikkrampen hoef je je meestal geen zorgen te maken, maar helaas kan er ook meer aan de hand zijn. Een flinke bloeding aan het begin van je zwangerschap - meestal voor 16 weken - kan op een miskraam wijzen. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is te herkennen aan een lichte tot zware bloeding in het begin van je zwangerschap, rond week 6 of 7. Opvallend is de flinke pijn die je mogelijk voelt. Als je de oorzaak van je bloedverlies niet kent, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Ben je bijna uitgerekend? Dan kan het bloedverlies komen omdat je je slijmprop verliest. Er is dan sprake van bloederige, slijmerige afscheiding. Neem bij twijfel altijd contact op met je verloskundige.