Bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap

Bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap

Een goede zorg voor je eigen gezondheid en dus ook je gebit, is tijdens je zwangerschap extra belangrijk. Door zwangerschapshormonen gaat je tandvlees sneller bloeden en is je gebit vatbaarder voor gaatjes. Je mond kan ook gevoeliger zijn voor ontstekingen, zoals een tandvleesontsteking. Je kunt het risico op mondgezondheidsproblemen en pijn verlagen door je mond wat extra aandacht te geven als je zwanger bent.

Marit Verschuuren

Wijze raad van

Marit Verschuuren

Expert mondgezondheid en gedragsverandering

Oorzaken bloedend tandvlees

Je lichaam maakt meer bloed aan als je zwanger bent. Ook zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je bloedvaten slapper en dunner worden. Dat geldt ook voor de bloedvaatjes in je tandvlees. Bij een milde tandvleesontsteking zul je eerder symptomen hebben zoals zwelling van het tandvlees en hevigere bloedingen. Ook kan je tandvlees gevoeliger zijn. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bloedend tandvlees, met name in het tweede en derde trimester.

Is het gevaarlijk?

Een oppervlakkige ontsteking met bloedend tandvlees is in principe niet gevaarlijk voor jou of je baby, maar een ontsteking kan zich wel uitbreiden tot onder het tandvlees.

Tandvleesontsteking als je zwanger bent

Als je tandvlees gevoelig is en gemakkelijk bloed, heb je waarschijnlijk ontstoken tandvlees. Een tandvleesontsteking, ook bekend als zwangerschapsgingivitis, kan snel verergeren. Je kunt een vieze smaak in je mond ervaren (of je partner klaagt opeens over je adem, oeps). Hoewel tandvleesontsteking meestal geen echte pijn veroorzaakt, kan het wel gevoelig zijn bij poetsen en aanraking.

Risico’s tandvleesontsteking

Ernstigere tandvleesontsteking(parodontitis) kan een gevaar vormen voor jou en je ongeboren kind. Bij parodontitis wordt het kaakbot afgebroken door invloed van de ontsteking. Onderzoek wijst uit dat de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht aanzienlijk toenemen bij een onbehandelde tandvleesontsteking.

Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen met parodontitis twee tot zeven keer meer kans hebben op vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan vrouwen met een gezond gebit. Er zijn zelfs aanwijzingen dat bacteriën in de mond via de bloedbaan de placenta kunnen bereiken en daar een afstotingsreactie kunnen veroorzaken. Meer onderzoek is echter nodig om de precieze relatie te begrijpen.

Behandeling tandvleesontsteking

Ga bij twijfels of klachten altijd direct naar de tandarts of mondhygiënist toe. De behandelaar adviseert je wat je dan het best kunt doen. Als je het probleem op tijd signaleert, dan kun je vaak met goede mondhygiëne en een professionele gebitsreiniging het probleem oplossen. Meld bij je periodieke controle altijd dat je zwanger bent of wilt worden. Je mondgezondheid en je tandvlees wordt dan extra in de gaten gehouden.

Hoe kun je tandvleesontsteking voorkomen?

Regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist (minstens twee keer per jaar) is noodzakelijk voor een goed onderhoud van je gebit. Ga minstens één keer tijdens je zwangerschap naar de tandarts en geef ook aan dat je zwanger bent. De behandelaar kan je wijzen op tandvleesproblemen of een professionele gebitsreiniging uitvoeren indien noodzakelijk. Eventuele problemen kun je het beste zo snel mogelijk laten behandelen.

Indien mogelijk worden röntgenfoto’s altijd uitgesteld tot na je zwangerschap. Ondanks dat de lage dosering röntgenstraling die wordt gebruikt in de mondzorgprakijk niet schadelijk is voor jou of je baby, wordt hier toch vaak terughoudend mee omgegaan. Ook kan een plaatselijke verdoving geen kwaad, maar het is zinvol om dit van tevoren met je tandarts te bespreken.

Goed poetsen

Als je erg misselijk bent, kan het tijdens je zwangerschap lastig zijn om je mond goed te verzorgen. Toch is het essentieel om tweemaal per dag je tanden te poetsen. Doe dit in kleine stapjes en gebruik indien nodig een kleine (kinder)tandenborstel om het gemakkelijker te maken. Kies een tandpasta met fluoride, dit is niet schadelijk voor jou of je baby en is essentieel om je mond gezond te houden. Na het braken is het beter om niet meteen je tanden te poetsen, omdat dit je glazuur kan beschadigen. Spoel in plaats daarvan met water of melk. Na een half uur kun je alsnog je tandenpoetsen. Ook dagelijks gebruik van een tandenstoker voorkomt gaatjes en tandvleesontsteking.

Ga regelmatig naar de tandarts

Tandartsen en mondhygiënisten leggen de nadruk op het voorkomen van klachten, dus zelfs als je nog geen mondproblemen hebt (of denkt te hebben, omdat tandvleesontsteking niet altijd direct merkbaar is), is het verstandig om een afspraak te maken. Een tandarts of mondhygiënist kan je informeren over de risico’s van tandvleesontsteking tijdens jouw zwangerschap, poetstips geven en helpen bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen en gaatjes.

Gezond gebit door vitamine C

Naast goed poetsen, heeft vitamine C een gunstige uitwerking op je tanden en kiezen. Vitamine C maakt je algehele afweer en dus ook de afweer van je tandvlees gezond en sterk. Daardoor raakt het minder snel ontstoken en vormt het een goede basis voor je tanden en kiezen. Vitamine C zit in groenten en fruit. Denk aan: sinaasappel, citroen, kiwi’s, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, zoete en normale aardappelen.

Probeer ondanks eventuele cravings toch je suikerinname te beperken. Onderzoek laat ziet dat je ongeboren kind hier veel baat bij heeft, maar ook voor je tanden is dit natuurlijk beter. Ga je toch een keer voor de bijl? Zorg er dan voor dat het echt een zoetmoment is, waarna je je mond twee uur rust geeft van eten en drinken om te neutraliseren. Tussendoor water drinken is natuurlijk wel altijd goed. Goed op je voeding letten, loont dus ook.

Lees ook: Gezond eten tijdens je zwangerschap? Dit heb je per dag nodig

Beeld: iStock.com