Bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap

Bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap

Een goede verzorging van je gebit is tijdens je zwangerschap extra belangrijk. Door zwangerschapshormonen gaat je tandvlees sneller bloeden en is je gebit vatbaarder voor gaatjes. Dit komt omdat je tandvlees opzwelt door een sterkere doorbloeding tijdens je zwangerschap. Hierdoor is je gebit gevoeliger voor ontstekingen.

Voorkom gaatjes

Het helpt om na elke maaltijd je tanden te poetsen en je gebit dagelijks te flossen. Ook regelmatig gebruik van een tandenstoker voorkomt gaatjes. Vitamine C en kalk hebben een gunstige uitwerking op je tanden en kiezen. Vitamine C maakt je tandvlees gezond en sterk. Daardoor raakt het minder snel ontstoken en vormt het een goede basis voor je tanden en kiezen. Kalk versterkt je gebit, waardoor het minder vatbaar is voor gaatjes.

Naar de tandarts

Regelmatig tandartsbezoek (minstens twee keer per jaar) is noodzakelijk voor een goed onderhoud van je gebit. Ga minstens één keer tijdens je zwangerschap naar de tandarts en geef ook aan dat je zwanger bent. De tandarts kan je wijzen op tandvleesproblemen of je doorsturen naar de mondhygiëniste. Eventuele problemen kun je het beste zo snel mogelijk laten behandelen. Wees voorzichtig met röntgenfoto’s. Röntgenstraling is schadelijk voor je baby. In principe kan een plaatselijke verdoving geen kwaad, maar het is zinvol om dit van tevoren met je tandarts te bespreken.