Bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap

Bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap

Een goede verzorging van je gebit is tijdens je zwangerschap extra belangrijk. Door zwangerschapshormonen gaat je tandvlees sneller bloeden en is je gebit vatbaarder voor gaatjes. Je gebit kan ook gevoeliger zijn voor ontstekingen, zoals een tandvleesontsteking. Dit kan risico’s meebrengen voor jou en je ongeboren baby. Goed opletten dus. Je kunt veel leed voorkomen door je gebit goed te verzorgen.

Oorzaken bloedend tandvlees

Je lichaam maakt meer bloed aan als je zwanger bent. Ook zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je bloedvaten slapper en dunner worden. Hierdoor verslapt je tandvlees, zwelt het op, wordt het rood en kan het wat gevoeliger zijn. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bloedend tandvlees, met name in het tweede en derde trimester.

Bloedend tandvlees is in principe niet gevaarlijk voor jou of je baby, maar een ontsteking kan zich wel uitbreiden tot onder het tandvlees.

Tandvleesontsteking als je zwanger bent

Als je tandvlees extreem gevoelig en gemakkelijk bloed, dan kan het zijn dat je ontstoken tandvlees hebt. Een tandvleesontsteking, ook bekend als zwangerschapsgingivitis, kan snel verergeren. Je kunt zelfs een vieze smaak in je mond ervaren. Hoewel tandvleesontsteking meestal geen echte pijn veroorzaakt, kan het wel gevoelig zijn bij poetsen en aanraking.

Risico’s tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking kan een gevaar vormen voor je jou en ongeboren kind. Onderzoeken suggereren dat de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht aanzienlijk toeneemt bij een onbehandelde tandvleesontsteking. Een onbehandelde tandvleesontsteking kan zich namelijk ontwikkelen tot parodontitis, waarbij zelfs het kaakbot wordt aangetast. Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen met parodontitis twee tot zeven keer meer kans hebben op vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan vrouwen met een gezond gebit. Er zijn zelfs aanwijzingen dat bacteriën in de mond via de bloedbaan de placenta kunnen bereiken en daar een afstotingsreactie kunnen veroorzaken. Meer onderzoek is echter nodig om de precieze relatie te begrijpen.

Behandeling tandvleesontsteking

Ga bij twijfels of klachten direct naar de tandarts toe. De tandarts adviseert je wat je dan het best kunt doen. Als je het probleem op tijd signaleert, dan kun je vaak met goede mondhygiëne het probleem oplossen. Ook een afspraak bij de mondhygiëniste om je gebit goed schoon te maken, kan helpen. Laat de tandarts je daarover adviseren.

Hoe kun je tandvleesontsteking voorkomen?

Regelmatig tandartsbezoek (minstens twee keer per jaar) is noodzakelijk voor een goed onderhoud van je gebit. Ga minstens één keer tijdens je zwangerschap naar de tandarts en geef ook aan dat je zwanger bent. De tandarts kan je wijzen op tandvleesproblemen of je doorsturen naar de mondhygiëniste. Eventuele problemen kun je het beste zo snel mogelijk laten behandelen. Wees voorzichtig met röntgenfoto’s. Röntgenstraling is schadelijk voor je baby. In principe kan een plaatselijke verdoving geen kwaad, maar het is zinvol om dit van tevoren met je tandarts te bespreken.

Goed poetsen

Als je erg misselijk bent, kan het tijdens je zwangerschap lastig zijn om je mond goed te verzorgen. Toch is het essentieel om driemaal per dag je tanden te poetsen. Doe dit in kleine stapjes en gebruik indien nodig een kleine (kinder)tandenborstel om het gemakkelijker te maken. Kies een tandpasta met fluoride, wat niet schadelijk is voor jou of je baby. Na het braken is het beter om niet meteen je tanden te poetsen, omdat dit je glazuur kan beschadigen. Spoel in plaats daarvan met water of een mondspoelmiddel. Na een half uur kun je alsnog je tandenpoetsen. Ook regelmatig gebruik van een tandenstoker voorkomt gaatjes.

Ga regelmatig naar de tandarts

Tandartsen en mondhygiënisten leggen de nadruk op het voorkomen van klachten, dus zelfs als je nog geen mondproblemen hebt (of denkt te hebben, omdat tandvleesontsteking niet altijd direct merkbaar is), is het verstandig om een afspraak te maken. Een tandarts of mondhygiënist kan je informeren over de risico’s van tandvleesontsteking tijdens jouw zwangerschap, poetstips geven en helpen bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen en gaatjes.

Gezond gebit door vitamine C en calcium

Naast goed poetsen, hebben vitamine C en calcium een gunstige uitwerking op je tanden en kiezen. Vitamine C maakt je tandvlees gezond en sterk. Daardoor raakt het minder snel ontstoken en vormt het een goede basis voor je tanden en kiezen. Vitamine C zit in groenten en fruit. Denk aan: sinaasappel, citroen, kiwi’s, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, zoete en normale aardappelen.

Calcium versterkt je gebit, waardoor het minder vatbaar is voor gaatjes. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Daarbij maakt het niet uit of je volle, halfvolle of magere melk of melkproducten gebruikt. Ook peulvruchten, groenten en noten bevatten calcium. Goed op je voeding letten, loont dus ook.

Beeld: iStock.com