Bloedarmoede tijdens je zwangerschap
Voel je je al langere tijd moe en slap? Dan kan dit komen door bloedarmoede tijdens je zwangerschap. Bij bloedarmoede vervoert je bloed minder zuurstof. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort.
Om te bepalen of er sprake is van bloedarmoede, wordt er gekeken naar je hemoglobinegehalte. Bij zwangere vrouwen ligt dat altijd iets lager dan normaal. Hier hoef je niets aan te doen. Als je hemoglobinegehalte echter sterk daalt en de waarde te laag is, is er sprake van bloedarmoede.
Wat zijn de symptomen van bloedarmoede tijdens je zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap wordt je bloed twee keer gecontroleerd. Dit gebeurt tijdens je eerste bezoek aan de verloskundige en rond de 30e week van je zwangerschap. Als je een verhoogd risico hebt op bloedarmoede zal je vaker gecontroleerd worden. Toch is het zinvol om de signalen van bloedarmoede in de gaten te houden en contact op te nemen met je huisarts als je de volgende symptomen herkent:
- Vermoeidheid en zwak gevoel
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Flauwvallen
- Snel kortademig
- Hartkloppingen
- Bleke huid
- Zweten
- Oorsuizen
Hoe kun je bloedarmoede tijdens je zwangerschap voorkomen?
Je kunt ook een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om ijzertekort of bloedarmoede te voorkomen. Eet vanaf het begin van je zwangerschap zoveel mogelijk ijzerrijke voeding. Vlees, volkoren graanproducten, peulvruchten en groene groenten bevatten veel ijzer.
Vitamine C bevordert de opname van ijzer in je lichaam, drink daarom bij elke maaltijd vruchtensap of eet verse groenten en fruit. Als er toch sprake is van een ijzertekort, dan schrijft je verloskundige of huisarts staalpillen voor.