Aambeien tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent, heb je een verhoogde kans op aambeien. Een vervelende zwangerschapskwaal die wordt veroorzaakt door extra druk op de aderen tijdens bijvoorbeeld langdurig persen bij de ontlasting.
Normaal gesproken loopt de druk op de aderen terug na de ontlasting. Maar tijdens je zwangerschap werken je darmen trager. Hierdoor krijg je eerder last van obstipatie. Het kost meer moeite om je ontlasting kwijt te raken, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Ook door de toegenomen druk van je baarmoeder heb je een verhoogde kans op aambeien. Als je staalpillen tegen bloedarmoede slikt, is je ontlasting wat steviger dan normaal. Dit kan ook zorgen voor meer druk.
Welke klachten geven aambeien?
Als je last hebt van aambeien, dan kun je verschillende klachten krijgen. Bepaalde delen van het weefsel zakken uit, worden groter of gaan bloeden. Wanneer de aambei wordt afgekneld, kan er een pijnlijk stolsel ontstaan. Ook kun je helderrood bloedverlies hebben bij de ontlasting en last van jeuk, pijn of een branderig gevoel rond de anus.
Hoe kun je aambeien behandelen of voorkomen?
Probeer een goede stoelgang te bevorderen en obstipatie te voorkomen. Een gezonde levensstijl met vezelrijke voeding, beweging en voldoende drinken helpen om je darmen in balans te houden. Voor verlichting van de pijn kun je de zwelling koelen met ijs.
Medicijngebruik bij aambeien
Er bestaan geen geneesmiddelen medicijnen die aambeien kunnen genezen. Als een gezonde levensstijl en behandeling van obstipatie niet helpen, dan kan een crème wel verlichting geven tegen de klachten, zoals bij jeuk en pijn. Vaseline cetomacrogolcrème houdt de huid soepel en voorkomt dat deze uitdroogt. Je kunt dit kopen bij de drogist.
Helpt dit niet voldoende? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan namelijk andere crèmes voorschrijven:
- Zinksulfaatvaselinecrème. Deze crème beschermt en droogt de huid en vermindert jeuk.
- Lidocaïnevaselinecrème werkt verdovend. Hierdoor wordt de huid een tijdje gevoelloos.
- Hydrocortisonvaselinecrème. Deze crème remt de ontsteking en vermindert schilfering, jeuk en zwelling. Gebruik het niet langdurig of veelvuldig. Hydrocortison is een corticosteroïd. Uit voorzorg wordt langdurig gebruik bij aambeien afgeraden.
- Neusspray met xylometazoline. Door dit op de aambei te sprayen trekken de bloedvaatjes samen en trekt de aambei weg.
Je huisarts kan je goed uitleggen hoe en wanneer je een crème moet gebruiken.