
Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes, de mate en hoeveelheid verschilt echter per persoon. Waar de een fluitend door een zwangerschap kan gaan, heeft de ander last van bijvoorbeeld extreme misselijkheid, duizeligheid of een ander kwaaltje.
Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Maar hoe vaak komen ze voor? En wanneer heb je er last van? WIJ zocht het uit.
Vaak één van de eerste en meest vervelende zwangerschapskwaaltjes: misselijkheid. Veel vrouwen zijn vooral misselijk tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap. Deze zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt door het hormoon HCG.
Naast allerlei zwangerschapskwaaltjes kun je natuurlijk ook gewoon ziek zijn. Je hebt bijvoorbeeld last van een verkoudheid, buikvirus, griep, koorts of diarree. Ook kan een allergie, zoals hooikoorts opspelen. Normaal gesproken gebruik je hiertegen misschien medicatie. Maar wat kun je gebruiken nu je een baby verwacht en straks als je borstvoeding geeft?
Tijdens je zwangerschap kun je het een stuk warmer hebben dan normaal. Ook hebben veel vrouwen last van (overmatig) zweten tijdens de zwangerschap. Met name ’s nachts kan het zweet je opeens uitbreken. Je kunt zelfs last krijgen van opvliegers, het bekende kwaaltje van de overgang. Waarom zweet je meer dan normaal tijdens je zwangerschap en wat kun je er aan doen?
Tijdens je zwangerschap groeit je baarmoeder waardoor er extra druk op de banden komt te staan. Door de extra druk rekken de banden uit en dit veroorzaakt bandenpijn. Helaas is bandenpijn niet te voorkomen, maar wel te verlichten en te verzachten.
Aaaaaaah, om gek van te worden! Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van enorme jeuk. Deze zwangerschapsjeuk is een veelvoorkomende klacht en ontstaat doordat de groei van je buik, borsten, billen en benen sneller gaat dan dat je huid kan oprekken.
Bekkenpijn - of bekkengordelpijn - is een complicatie die kan voorkomen tijdens je zwangerschap. Bekkenpijn ontstaat wanneer de controle over je bekkengewrichten niet optimaal is.
Obstipatie is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Het ontstaat doordat je lichaam veel meer en andere hormonen produceert. Ook kan het gewicht van je baby op je darmen drukken. Het gebruik van ijzertabletten kan obstipatie veroorzaken.
Ongeveer 80% (!) van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. Vooral in het laatste trimester van je zwangerschap kun je tot wel 3 kilo aan vocht vasthouden. Je merkt het aan het opzwellen van je benen, enkels en voeten. Vooral aan het einde van de dag kunnen ze flink opgezet zijn.
Voel je je al langere tijd moe en slap? Dan kan dit komen door bloedarmoede tijdens je zwangerschap. Bij bloedarmoede vervoert je bloed minder zuurstof. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort.
Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van donkere pigmentvlekken in je gezicht. Ze verschijnen vooral op je voorhoofd, neus, wangen of nek. Het is een vorm van hyperpigmentatie, een teveel aan pigment in de huid. Een zwangerschapsmasker komt vooral voor in het 2e en 3e trimester en is niet gevaarlijk.
Een goede verzorging van je gebit is tijdens je zwangerschap extra belangrijk. Onder invloed van zwangerschapshormonen gaat je tandvlees sneller bloeden en is je gebit vatbaarder voor gaatjes.
Droge ogen of minder zicht tijdens de zwangerschap, je hoort er niet veel over. Toch is het een vervelende zwangerschapskwaal.
Als je tijdens je zwangerschap bloedverlies hebt, schrik je natuurlijk enorm. Gelukkig hoeft bloedverlies niet altijd iets te betekenen. Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 vrouwen.
Een veelvoorkomend en vervelend zwangerschapskwaaltje is duizeligheid. Plotseling opstaan of onverwachte bewegingen kunnen dit veroorzaken. Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal factoren waardoor je duizelig kunt worden.
Vanaf het tweede semester van je zwangerschap kun je te maken krijgen met harde buiken. Er zijn verschillende oorzaken voor harde buiken. Meestal zijn ze onschuldig, maar soms is het een signaal om wat gas terug te nemen en het rustiger aan te doen.
Helaas komt hoofdpijn regelmatig voor tijdens de zwangerschap. Vooral in het eerste trimester kun je hier last van krijgen. Meestal is dit spanningshoofdpijn, te herkennen aan het zeurende gevoel aan beide kanten van je hoofd. Het is een vervelende en pijnlijke zwangerschapskwaal, maar meestal niets om je zorgen over te maken.
Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap of bevalling last van hyperventilatie. Dit betekent dat de verhouding van koolstof en zuurstof in hun lichaam verstoord is geraakt. Als je hyperventileert, kun je het gevoel hebben dat je niet genoeg lucht meer krijgt.
Tijdens je zwangerschap kun je redelijk snel een ijzertekort oplopen. Je ongeboren baby heeft ijzer nodig voor de aanmaak van extra bloed. Dat ijzer wordt uit jouw lichaam gehaald waardoor je meer ijzer dan normaal nodig hebt. Je kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om ijzertekort te voorkomen.
Kuitkrampen komen voornamelijk ’s nachts voor en zijn meestal erg pijnlijk. Je spier in je kuit trekt zich samen of verkrampt waardoor er een hevige pijn ontstaat. De krampen beginnen meestal in het tweede trimester van je zwangerschap en kunnen aanhouden tot het einde.
Voldoende rust nemen in de laatste weken is niet altijd even makkelijk. Door de spanning slapen veel zwangere vrouwen in deze periode juist slecht. Je kunt de raarste dingen dromen. Ook lig je vaak niet meer zo lekker in bed. Experimenteer met wat extra kussens, die willen nog wel eens uitkomst bieden. Een dun kussen half onder je buik maakt dat je toch lekker op je zij ligt.
Als je hard moet lachen, hoesten of niezen kan het zomaar zijn dat je wat druppeltjes urine verliest. Soms zelfs nog wat meer, met name als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent. Best vervelend en ook een beetje ongemakkelijk. Helaas wordt er niet veel over gesproken, maar je bent echt niet de enige.
Ruim 70% van alle zwangeren heeft last van een bekende zwangerschapskwaal: brandend maagzuur. Je baarmoeder is op een gegeven moment zo groot dat je maag een beetje in de verdrukking komt. Het maagzuur uit je maag kan hierdoor naar boven worden gedrukt en in je slokdarm en keel terechtkomen. Wat kun je doen?
Met een niet te stoppen schoonmaak- en opruimwoede ga je door het huis heen, want je wilt graag dat alles in orde is voordat de baby komt. En tegen het einde van je zwangerschap zal je er alleen maar meer last van krijgen: nesteldrang. Wat is het precies, waar komt het vandaan en moet je het tegenhouden of laten gaan?
Ben je zwanger en heb je een koortslip? Vervelend, maar in principe kan een koortslip weinig kwaad voor jou of je ongeboren baby. Het is echter wel opletten als je bijna bent uitgerekend, want een koortslip kan gevaarlijk zijn voor een pasgeboren baby.
Als je zwanger bent, worden je borsten alvast voorbereid om na de geboorte borstvoeding te kunnen geven. Hierdoor kan je last krijgen van gevoelige, gespannen of pijnlijke borsten. Dit begint al vroeg in de zwangerschap en is soms zelfs één van de eerste zwangerschapssymptomen.
Je kunt nauwelijks stilzitten en hebt voortdurend een onrustig, tintelend gevoel in je benen. Rusteloze benen - ook wel Restless Legs Syndrome genoemd - is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Door je benen te bewegen gaat het kriebelende gevoel weg, maar zodra je stopt komt het weer terug.
Sommige vrouwen lijken tijdens hun zwangerschap nog steeds ongesteld te worden. Andersom gebeurt ook: vrouwen die door hun menstruatie niet in de gaten hebben dat ze zwanger zijn. Kan dat eigenlijk wel, zwanger zijn en toch ongesteld worden?
Zodra je zwanger bent, gaat je lichaam alles in werking stellen om de ontwikkeling van je baby zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Je zult merken dat je vermoeider bent dan normaal en meer slaap nodig hebt.
Als je zwanger bent, bestaat er een grote kans dat je sneller moe bent dan normaal. Vermoeidheid komt veel voor tijdens een zwangerschap, vooral de eerste 12 weken. Je lichaam stelt alles in werking om de ontwikkeling van je baby zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Tijdens je zwangerschap kunnen er spataderen ontstaan of bestaande spataderen erger worden. Spataderen zijn opgezwollen bloedvaten die door je huid heen schijnen, meestal op je benen. Spataderen kunnen geen kwaad, maar kunnen soms wel klachten geven als vermoeide, zware of jeukende benen.
Het ene moment ben je enorm vrolijk, drie minuten later barst je in huilen uit ... Je emotionele toestand verandert constant door hormonale veranderingen. Een lastige, maar veelvoorkomende zwangerschapskwaal!
Striae (ook wel zwangerschapsstriemen genoemd) ontstaan omdat je huid tijdens de zwangerschap wordt uitgerekt. Je baarmoeder en je borsten groeien. Daarnaast houdt je lichaam vet vast, dat wordt opgeslagen op je dijen, heupen en billen. De groei van je lichaam gaat dus sneller dan dat je huid kan oprekken.
Als je zwanger bent, heb je een verhoogde kans op aambeien. Een vervelende zwangerschapskwaal die wordt veroorzaakt door extra druk op de aderen tijdens bijvoorbeeld langdurig persen bij de ontlasting.
Vaginale afscheiding is vaak één van de eerste zwangerschapssymptomen. De hoeveelheid neemt toe en het kan van dikte veranderen. Dit is een normaal proces om je lichaam te laten wennen aan de zwangerschap. Wel wil je natuurlijk schimmelinfecties voorkomen.
Tijdens je zwangerschap zal je merken dat je vaker moet plassen dan normaal. Dat komt doordat je blaas onder druk komt te staan door je groeiende baarmoeder. Je lichaam produceert meer vloeistoffen tijdens je zwangerschap, waardoor je nieren en blaas veel harder moeten werken.
Je bent je sleutels kwijt, vergeet afspraken en hebt geen idee meer wat je ook alweer wilde doen ... Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van zwangerschapsdementie. Je reactievermogen en geheugen werken nu je zwanger bent minder optimaal. Het is volkomen onschuldig en gelukkig tijdelijk.
Zwangerschapsischias is een zenuwpijn in de langste zenuw van je lichaam. Hij loopt van je ruggenmerg via de bil langs de achterkant van je been. Omdat je gewrichten soepeler zijn door de hormonen, kan de ischiaszenuw bekneld raken. Dit veroorzaakt een hevige pijn onder in je rug.