9 weken zwanger

9 weken zwanger

Al helemaal gewend aan het feit dat je al negen weken zwanger bent? Waarschijnlijk begint het besef nu pas goed door te dringen omdat je je op en top zwanger voelt.

Het embryo begint steeds meer op een mensje te lijken. In deze negende week ontstaan de heupen, knieën, enkels, ellebogen en schouders.

Energie, waar ben je?

Wat kun jij slapen, zeg! ’s Middags zit je te knikkebollen en ‘s avonds zou je er het liefst al om acht uur inkruipen. Gewoon doen! De baby in je buik slurpt al je energie op, dus het is belangrijk dat je rust neemt. Over een paar weken voel je je alweer een stuk fitter; leg je er nu maar gewoon bij neer.

Mag ik nog …

Vast herkenbaar; nu je zwanger bent staat je zoekgeschiedenis vol met onbeantwoorde vragen over of je iets wel of niet mag doen? Schilderen, de kattenbak verschonen, naar de sauna … De antwoorden op de meest prangende “mag ik nog …” vragen hebben wij alvast voor je beantwoord!

Bang voor een miskraam?

De baby in je buik zwemt veilig rond in vruchtwater, beschermd door stevige vliezen. Die kan echt wel een stootje hebben. Schrik je toch van elk krampje, of heb je misschien wat bloedverlies? Dat kan je behoorlijk onzeker maken! Lees hier meer over een miskraam.

Zwangerschapscursus doen

Blijf vooral lekker in beweging tijdens je zwangerschap door te (blijven) sporten of door op zwangerschapscursus te gaan. Dat is goed voor je conditie en voor het functioneren van je spijsvertering. Je baby zit veilig in je baarmoeder, dus daar kan niets mee gebeuren. Twijfel je toch of jouw sport nog wel geschikt is? Vraag het op je eerste afspraak aan je verloskundige.

Geboorteverlof voor partners

Je partner heeft na de bevalling recht op (aanvullend) geboorteverlof. Op hoeveel dagen heeft je partner recht?

Seks tijdens de zwangerschap

Als je na het vrijen wat bloed verliest, komt dat waarschijnlijk doordat er een bloedvaatje in de baarmoedermond is geknapt. Niets om je zorgen over te maken. Ben je bang dat je baby er last van heeft als jullie seks hebben? Nergens voor nodig, hij merkt er niets van. Gewoon lekker blijven vrijen dus. Te moe? Praat er dan over met je partner, dat scheelt een hoop onbegrip en frustratie.

Verstopt?

Een vervelend zwangerschapskwaaltje is verstopping, oftewel obstipatie. Het wordt veroorzaakt doordat je darmen trager werken (alweer door die hormonen!) en doordat er meer vocht wordt onttrokken aan je darmen. Extra (water) drinken helpt, net als vezelrijk eten. Ontbijt bijvoorbeeld met roggebrood of muesli. Neem de tijd voor een toiletbezoek. Te hard persen kan weer tot een ander kwaaltje leiden: aambeien.