9 weken zwanger

9 weken zwanger

Al helemaal gewend aan het feit dat je al negen weken zwanger bent? Waarschijnlijk begint het besef nu pas goed door te dringen, omdat je je op en top zwanger voelt. Kwaaltjes als misselijkheid en moodswings bereiken vanaf deze week een hoogtepunt. Heb je er veel last van? Houd vol, het wordt vanzelf minder. Je baby ontwikkelt zich heel snel en daardoor kun je je uitgeput voelen. Pak zoveel mogelijk je rust en las een extra dutje in als het kan.

Jouw baby als je 9 weken zwanger bent

Je baby is nu drie centimeter groot en weegt twee gram. Waar je kleintje kort geleden nog op een soort garnaaltje leek, begint hij steeds meer op een echt mensje te lijken. In deze negende week ontstaan de heupen, knieën, enkels, ellebogen en schouders. De neusholte en oogleden krijgen al vorm. Ook ontwikkelt deze week je kleintje reuk en smaak. Kan hij nu proeven? Jazeker! Bij jongetjes begint deze week de penis te ontstaan. Die is zo klein dat je ‘m nog niet op een echo kunt zien. De geslachtorganen van een meisje ontwikkelen zich iets later. Je baby kan ook al bewegen en traint erop los in je buik. Goed zo kleintje, ga zo door!

de-blije-doos-aanvragen

Psst, heb jij je al aangemeld?

Meld je nu je zwanger bent aan bij WIJ en ontvang het gratis cadeaupakket met o.a. de blije doos. In dit populaire zwangerschapspakket vindt je handige producten en kortingen voor jou én je baby. Ook ontvang je vier keer per jaar gratis op je deurmat magazine WIJ én profiteer je van meer leuke extra’s.

Ja, dit wil ik ook

Energie, waar ben je?

Wat kun jij slapen, zeg! ’s Middags zit je te knikkebollen en ‘s avonds zou je er het liefst al om acht uur inkruipen. Gewoon doen! De baby in je buik slurpt al je energie op, dus het is belangrijk dat je rust neemt. Die (extreme) vermoeidheid hoort er nu eenmaal bij. Over een paar weken voel je je alweer een stuk fitter; leg je er nu maar gewoon bij neer. Wel kan gezonde voeding je een energielevel een boost geven. Kom dus maar door met die powerfoods.

Hallo moodswings

Tranen met tuiten, keihard lachen en je dan weer down voelen om eigenlijk niets. De moodswings vieren hoogtij vanaf deze week. Deze buien komen en gaan. Laat het maar lekker gebeuren. Het wordt vanzelf minder. Echt!

In beweging blijven

Als het even kan, zorg dan dat je voldoende blijft bewegen. Bewegen heeft een positief effect op je body, mind en óók op je zwangerschapskwaaltjes. Ga een rondje wandelen of trek een paar baantjes in het zwembad. Je kunt je overigens ook opgeven voor een zwangerschapscursus, bijvoorbeeld: zwangerschapszwemmen. Het leuke is dat je dan ook andere aanstaande moeders ontmoet. Twijfel je of jouw sport nog wel geschikt is? Vraag het aan je verloskundige of check deze tips over actief sporten als je zwanger bent.

Op naar de eerste echo

Ben je al aan het aftellen en kun je ook niet wachten tot de eerste echo? Hét moment dat je je kleintje gaat ontmoeten. Nou ja, via het echoscherm dan. De termijnecho, ook wel 12 wekenecho genoemd, vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Het is een heel bijzonder en ook spannend moment, want hoe gaat het daarbinnen met je baby? Zit alles erop en eraan en hoe ver ben je nu precies?

Tijdens deze echo wordt ook je definitieve uitgerekende datum vastgesteld. Dit doet de echoscopiste op basis van je de groei van je baby. Alle baby’s groeien de eerste weken op precies dezelfde manier. Via de grootte van je baby kan dus worden vastgesteld hoe ver je bent. Bijzonder hè?! De termijnecho vindt uitwendig plaats (op je buik). Zorg dat je met een volle blaas komt, want dat bevordert het bekijken van je baby.

Verloskundige Sanne vertelt in deze video hoe een echo wordt uitgevoerd

Bang voor een miskraam?

Vergeet niet dat je baby veilig rond zwemt in vruchtwater, beschermd door stevige vliezen. Die kan echt wel een stootje hebben. Schrik je toch van elk krampje, of heb je misschien wat bloedverlies? Dat kan je behoorlijk onzeker maken! De kans op een miskraam neemt iedere week flink af en is bij 12 weken nog maar heel erg klein.

Licht in je hoofd

Een veelvoorkomend en vervelend zwangerschapskwaaltje is duizeligheid. Het is normaal dat je af en toe licht in je hoofd of duizelig bent. Plotseling opstaan of onverwachte bewegingen kunnen dit veroorzaken. Het ontstaat doordat er te weinig bloed naar je hersenen stroomt. Verdere oorzaken: je lichaam maakt extra bloed aan voor je baby en je kunt een lagere bloeddruk hebben. Het hormoon progesteron verwijdt je bloedvaten en zorgt dat er meer bloed naar je baby stroomt. Het is dus niet zo gek dat je je af en toe wat ‘dizzy’ voelt.

Catlovers opgelet

Om maar met de deur in huis te vallen: tijdens je zwangerschap kun je beter niet de kattenbak verschonen, óók niet met handschoenen. In de ontlasting van katten kan namelijk de kleine, eencellige parasiet ‘toxoplasma gondii’ zitten. Dat is een hele mond vol. Deze parasiet veroorzaakt de infectieziekte toxoplasmose. Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, een miskraam of zelfs het overlijden van een kind veroorzaken. Laat het verschonen van de kattenbak dus lekker over aan iemand anders.

Get in my belly!

Chocola, kaas, ijsjes, aardbeien, of paprikachips. Je kunt ineens enorme trek krijgen in bepaald eten. Cravings tijdens je zwangerschap zijn normaal en ontstaan zomaar. Soms zelfs zo erg dat je vreetbuien krijgt. Sorry, not sorry … het is allemaal de schuld van die gekke hormonen.

TIP! Ga je een keer uiteten? Dan is het slim aan te geven dat je zwanger bent. Zo voorkom je dat per ongeluk iets eet wat je beter had kunnen laten staan. Waar let je nog meer op? Voedingsexpert Iris deelt 8 gouden tips voor als je buiten de deur gaat eten.

Veranderingen down under

Misschien heb je het al gemerkt daar beneden? Je kunt tijdens je zwangerschap meer last krijgen van vaginale afscheiding. De geur, dikte en kleur kunnen veranderen. De baarmoederhals en vaginawand maken vocht en slijm aan om je vagina te beschermen tegen ziektekiemen. Daarbij zorgt ook het hormoon oestrogeen voor meer afscheiding. Eigenlijk alleen maar goed, want het beschermt je tegen mogelijke infecties.

Verlofregelingen

Als je zwanger bent, wil je weten waar jij (en je partner) recht op hebben als het gaat om alle verlofregelingen voor ouders. Dit geldt natuurlijk voor je zwangerschapsverlof, maar ook voor het verlof na de geboorte, zoals ouderschapsverlof. Ontdek nu al waar je recht op hebt en hoe je dit inplant voor zoveel mogelijk quality time met je (aanstaande) gezin.

Seks tijdens de zwangerschap

Als je na de seks wat bloed verliest, komt dat waarschijnlijk doordat er een bloedvaatje in de baarmoedermond is geknapt. Niets om je zorgen over te maken. Ben je bang dat je baby er last van heeft als jullie seks hebben? Nergens voor nodig, hij merkt er niets van. Gewoon lekker blijven doen dus. Te moe? Praat er dan over met je partner, dat scheelt misschien een hoop onbegrip en frustratie.

Verstopt?

Een vervelend zwangerschapskwaaltje is verstopte darmen, oftewel obstipatie. Het wordt veroorzaakt doordat je darmen trager werken (alweer door die hormonen!) en doordat er meer vocht wordt onttrokken aan je darmen. Extra (water) drinken helpt, net als vezelrijk eten. Ontbijt bijvoorbeeld met roggebrood of muesli en neem de tijd voor een toiletbezoek. Te hard persen kan weer tot een ander kwaaltje leiden: aambeien.

Anderen over deze week

  • Heb jij er al over nagedacht? Kiezen voor de NIPT vinden veel (aanstaande) ouders in deze fase een lastige keuze, zo schrijft verloskundige Marlies in deze column. Ervaar jij dat ook?

  • Deze week voelen veel dames zich nogal emotioneel flexibel. Het ene moment schiet je uit vel, dan lacht het leven je tegemoet en een ander moment springen om het minste of geringste de tranen in je ogen. Helemaal niet gek met al die gierende hormonen in je lijf. Ja, moodwings zijn de real deal. Geef er maar lekker aan toe. Daarom speciaal voor jou in deze emotioneel flexibele negende week: 7 films om een lekker potje bij te huilen.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender