8 weken zwanger

8 weken zwanger

Je bent 8 weken zwanger en wat zie je daar?! Heb je het idee dat je buik al groeit? Dat kan hoor. Het is alleen niet je baarmoeder die je ‘ziet’. Het zijn je darmen, die opzetten door de zwangerschapshormonen. Dat kan zorgen voor een bolling. Lekker laten gaan. Zo kun je alvast wennen aan een groeiende buik.

Je baby als je 8 weken zwanger bent

In de achtste week van je zwangerschap is je baby twee centimeter groot. Zijn grootte is verdubbeld ten opzichte van een week eerder. Het staartje dat je baby eerder had, verdwijnt en wordt een stuitje. Botjes beginnen zich langzaam te vormen en zo wordt deze week een begin gemaakt met de vorming van het skelet.

De nieren en lever zijn aangelegd en je baby kan zijn armen en benen bewegen. Dat zou je op een echo al kunnen zien, maar voelen doe je dat nog niet. Dat komt later pas. Gemiddeld is dat tussen 16-20 weken en soms zelfs nog iets later. Het komt vanzelf. Je baby is in deze achtste week een piepklein mensje aan het worden dat steeds completer wordt. Bijzonder hè?

Meld je aan

Doe ook mee met Moeders voor Moeders!

Wist je dat jij andere wensouders kunt helpen hun kinderwens ook in vervulling te laten gaan? Maar liefst één op de zes stellen kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Waarschijnlijk ken je hier in je omgeving ook voorbeelden van en weet je dat dit vaak veel verdriet met zich meebrengt. Jij kunt deze wensouders eenvoudig helpen. Hoe? Simpel! Meld je aan bij Moeders voor Moeders en ontvang als dank een heerlijk zachte wikkeldeken voor jouw kleintje.

Meld je aan

Naar de verloskundige

Rond de achtste week van je zwangerschap ga je vaak voor het eerst naar de verloskundige. Spannend! Misschien heb je een hoop vragen, dit is je kans om die gelijk te stellen. Je verloskundige zal je alles vertellen wat je moet weten over voeding, je gezondheid en de komende onderzoeken. Ook plant ze de termijnecho (10-12 weken) met je in en doorloopt ze een vragenlijst om een volledig beeld te krijgen van je (gezondheid)situatie en die van je partner. Vaak deelt de verloskundige de vragenlijst eerder met je, zodat je die samen met je partner voorafgaand aan de eerste afspraak al kunt invullen.

Wat allemaal regelen?

De verloskundige zal, helemaal als je het eerste zwangerschap is, heel veel vertellen. Het kan zijn dat je hoofd er een beetje van duizelt en je behoefte hebt aan overzicht: wat moet je nu allemaal precies regelen en wanneer? Deze handige checklist helpt je daarbij.

Je veranderde lichaam

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam. Onder invloed van hormonen krijg je te maken met allerlei zwangerschapskwaaltjes, maar ook met voller haar en een mooie groeiende buik. Je groeiende en veranderende lichaam kan best even wennen zijn. Ontdek welke lichaamsveranderingen je kan verwachten de komende maanden. Het kan zijn dat je sommige veranderingen niet of nauwelijks opmerkt. Dat is normaal en vaak niets om je zorgen over te maken.

Wanneer krijg ik een buik?

Het kan zijn dat je nu al een kleine bolling ziet. Dit komt door je darmen die opzetten. Benieuwd wanneer jouw ‘echte’ buikje zichtbaar wordt? Check dan de groei van je zwangere buik van week tot week. Het kan overigens zijn dat jouw buik eerder of juist later zichtbaar wordt. Dat is normaal en kan sterk verschillen per vrouw. Ook speelt mee of je al eerder zwanger bent geweest. Dan gaat de groei van je buik vaak sneller.

TIP! Hoewel je nog geen buikje hebt is het wel leuk om nu (of binnenkort) te starten met het maken van foto’s. Leuk om later nog eens terug te zien hoe je lichaam veranderde per week of maand. Met deze tips maak je de mooiste buikfoto’s.

de-blije-doos-aanvragen

Voor jou: de blije doos

Je kunt de blije doos van WIJ gratis aanvragen als je zwanger bent. Nu dus! In dit populaire zwangerschapspakket vindt je handige producten en kortingen voor jou én je baby. Ook ontvang je vier keer per jaar magazine WIJ op je deurmat tot je kind één jaar oud is én profiteer je van meer leuke extra’s.

Vraag hier gratis aan

Opgeblazen gevoel

Heb je last van een opgeblazen gevoel in je maag en darmen? Pas dan op met voeding die voor extra gasvorming zorgt, zoals kool, uien, prei, (bruine) bonen, kauwgum en koolzuurhoudende dranken.

Wat wel en niet eten?

Het is verstandig om te letten op je eetgewoonten. Met een aantal voedingsmiddelen moet je oppassen of kun je beter niet eten, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor je baby. Maak je overigens niet gelijk ongerust als je iets toch een keer gegeten hebt. De kans dat je baby daadwerkelijk schade ondervindt is klein, maar neem het in het vervolg liever niet meer.

TIP! Ben je vegetarisch of veganistisch? Dan is het belangrijk om te checken of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt nu je zwanger bent. Bekijk daarom de voedingsadviezen voor vegetariërs en veganisten.

Bloedend tandvlees

Nog zo’n gevolg van de hormonen die in je lijf aan het werk zijn: je tandvlees wordt zachter en gevoeliger en bloedt daardoor sneller bij het poetsen. Poets met een zachte borstel en masseer je tandvlees met je vingers als je last hebt van bloedend tandvlees.

Mag ik nog actief sporten?

Tijdens je zwangerschap kun je meestal gewoon blijven sporten. Vooral als je lichaam al gewend is aan veel beweging, kan dit geen kwaad. Een goede conditie is alleen maar in je voordeel als je straks gaat bevallen. Ook voel je je vaak fitter als je regelmatig beweegt. Dus als het even kan: doen! Maar blijf goed naar je lichaam luisteren.

Activiteiten die je je hele zwangerschap kunt blijven doen zijn bijvoorbeeld zwemmen, wandelen en fietsen. Toch kun je sommige sporten beter vermijden, omdat er een kans bestaat dat je een trap of bal tegen je buik aan krijgt. Denk hierbij aan contactsporten zoals judo en karate, sport op grote hoogte of balsporten zoals voetbal, volleybal, handbal, hockey en basketbal.

En hoe zit het met hardlopen tijdens je zwangerschap? In de eerste weken van je zwangerschap gaat dit vaak nog prima, maar als je spieren en banden op een gegeven moment weker worden, kun je klachten krijgen. Luister goed naar je lichaam. Bouw het rustig op en stop ermee als je klachten ervaart, zoals rugpijn of bekkenpijn.

Waar komt die hoofdpijn vandaan?

Tijdens de zwangerschap komt hoofdpijn regelmatig voor. Vooral in de eerste weken kun je er last van hebben. De voornaamste reden voor hoofdpijn tijdens je zwangerschap zijn - jawel - je hormonen. Meestal trekt het vanzelf weg, maar als dat niet zo is of je ervaart erge hoofdpijn, bel je verloskundige of huisarts dan voor advies.

Anderen over deze week

“We weten het allemaal: zwangerschapsmisselijkheid hoort erbij. Het misselijke gevoel kan je dag flink verzieken. “Ik was zelf bij beide zwangerschappen ontzettend misselijk en niet alleen ’s ochtends, nee de hele dag en de hele nacht”, schrijft Marieke. Lees meer in haar blog: Zwanger, misselijk en honger als een paard.

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

  • Je eerste bezoek aan de verloskundige staat gepland. Tip: denk van te voren na wat je aan haar wilt vragen en schrijf deze vragen alvast op.

  • Tijdens het eerste bezoek ga je samen met je verloskundige ook de termijnecho plannen, ergens tussen week 10 en 12. Tijdens deze echo wordt je baby uitgebreid bekeken en kan je definitieve uitgerekende datum vastgesteld worden.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender