7 weken zwanger

7 weken zwanger

Je baby groeit heel hard: hij is na zeven weken al één cm lang! De op hol geslagen hormonen in je lijf zorgen voor de eerste zwangerschapskwaaltjes.

De handjes en voetjes worden zichtbaar en ook het gezicht krijgt al vorm: de ogen, neus en mond krijgen gestalte. Gek idee: de hersenen zijn al helemaal aangelegd.

Eerste echo

Als je zeven weken zwanger bent, kan er al een echo worden gemaakt. Maar meestal moet je nog even geduld hebben en wordt zo’n vroege echo alleen gedaan als daar een reden voor is. Als je al eens een miskraam hebt gehad of als je veel vaginaal bloed verliest. Als een soort knipperlicht kun je op het scherm het hartje zien kloppen.

Maagzuur

Door de verandering in je hormoonhuishouding, wordt er meer maagzuur aangemaakt dan normaal. Dat kan vervelend zijn. Probeer niet te veel suikers en niet te vet te eten. Het helpt om meerdere keren per dag kleine beetjes te eten in plaats van drie keer per dag veel.

Het ouderschap

Niet alleen voor jou is het wennen dat je straks een baby krijgt, voor je partner ook. Hij (of zij natuurlijk) is er waarschijnlijk nog niet zo veel mee bezig als jij. Niet zo gek, jij voelt je misschien wel hartstikke zwanger, maar je partner ziet er nog helemaal niets van. Toch kun je hem (of haar) nu al voorbereiden op het ouderschap.

Weg met de sigaret!

Roken tijdens de zwangerschap zorgt in Nederland voor 220 vroeggeboortes per jaar. Ook worden er door een direct gevolg van roken tijdens de zwangerschap 3.000 ondervoede baby’s geboren. Natuurlijk wil jij dit voorkomen, maar is het je toch nog niet gelukt om te stoppen met roken? Lees hier een online Stopadvies.

Tip van de redactie

Zie je eruit als een puber met al die puistjes? Tja, die hormonen … De puistjes verdwijnen gelukkig vanzelf weer. Maar tot die tijd: probeer er af te blijven en reinig en verzorg je huid extra goed.