6 weken zwanger
Inmiddels heb je even de tijd gehad om te wennen aan het idee dat je zwanger bent. Mooi en spannend tegelijk!
Je kind wordt in deze zesde week van je zwangerschap een embryo genoemd. Nu wordt de basis aangelegd voor de maag, darmen, nieren en longen. Ook het hartje begint al met kloppen.
Grotere borsten
De spiervezels van je baarmoeder worden steviger en je borsten groter. Als je borsten heel snel groeien, kan het striae veroorzaken. Om dit te voorkomen, kun je je borsten wisseldouches geven. Hou ze twee minuten onder de warme kraan en spoel ze vervolgens een minuut lang af met koud water. Herhaal dit een paar keer. Dit stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat de huid soepel en veerkrachtig blijft.
Extra vitamines
Als je gezond eet, krijg je genoeg voedingsstoffen en vitamines binnen. Ook voor je baby. Maar heb je het idee dat je wel wat extraās kunt gebruiken omdat je bijvoorbeeld veel moet overgeven, dan biedt een vitaminepreparaat uitkomst. Overleg wel even met je huisarts of verloskundige, want er zijn speciale preparaten voor zwangeren. Deze bevatten een verantwoorde dosis vitamine A en D, veel C, B en ijzer en vaak ook foliumzuur. Dan hoef je dat niet meer apart te slikken.

Geluk kun je delen!
Zwanger zijn is fantastisch! Maar zwanger worden gaat niet altijd vanzelf. EƩn op de zes stellen kampt namelijk met vruchtbaarheidsproblemen. Waarschijnlijk ken je hier in je omgeving ook voorbeelden van en weet je dat dit vaak veel verdriet met zich meebrengt. Jij kunt deze wensouders eenvoudig helpen. Doe mee met Moeders voor Moeders. Als dank voor jouw deelname ontvang je een heerlijk zachte wikkeldeken voor je toekomstige baby.
Toch een cocktail
Je zwangerschap is nog pril en daarom wil je het liever niet aan de grote klok hangen. Maar ja, hoe doe je dat op een feestje, waar je de wijntjes, biertjes en cocktails moet laten staan? Je wilt natuurlijk geen argwaan wekken door de hele avond water te drinken.
De oplossing: maak een kleurrijke alcoholvrije cocktail voor jezelf, dan heeft (hopelijk) niemand iets door of lees deze tips.
Informeer je huisarts
Het is handig om deze week je huisarts te bellen om te melden dat je zwanger bent. Zij kunnen je ook helpen aan informatie over de verloskundigen in jouw omgeving. Het is niet noodzakelijk om een afspraak met je huisarts te maken. Bel daarna ook meteen de verloskundigenpraktijk van je keuze voor een intakegesprek en eventuele eerste echo.
Wat ‘kost’ een kind?
Een kind (krijgen) kost nu eenmaal geld … Welke uitgaven kun je verwachten tijdens je zwangerschap en straks na de geboorte van je baby?