6 weken zwanger
En, en? Ben je al beetje gewend aan het idee dat je zwanger bent? Het is mooi en spannend tegelijk, vind je niet. En hoe voel je je? Veel last van kwaaltjes of valt het mee? We hopen het laatste. Rustig aan en take care. Je lichaam werkt namelijk heel hard op dit moment.
Jouw baby als je 6 weken zwanger bent
Je baby wordt in deze zesde week van je zwangerschap officieel een embryo genoemd en is nu vijf millimeter groot. In je buik gebeurt er van alles, zo wordt nu de basis aangelegd voor de maag, darmen, nieren en longen van je baby. Ook het hartje begint al met kloppen. Wonderlijk hè?
Gratis voor alle zwangeren
Heb jij je al aangemeld bij WIJ? Je ontvang dan ons gratis cadeaupakket met o.a. de blije doos. In dit leuke zwangerschapspakket vindt je handige producten en kortingen voor jou Ă©n je baby. Ook ontvang je vier keer per jaar magazine WIJ op je deurmat tot je kind Ă©Ă©n jaar is. Van WIJ voor jou en helemaal gratis dus!
Wat staat er op het menu?
In de eerste drie maanden van je zwangerschap legt je lichaam een voorraadje aan van voedingsstoffen en vetten en is een gewichtstoename van drie kilo heel normaal. Je spijsvertering gaat efficiënter werken, waardoor je lichaam meer uit je voeding haalt dan voorheen. Benieuwd wat een goed basismenu tijdens je zwangerschap is en welke voedingsstoffen je extra hard nodig hebt? Hieronder vind je een voorbeeld.
Basismenu per dag tijdens zwangerschap
- Brood: 4 - 7 sneetjes bruine of volkoren boterhammen
- Aardappelen, volkoren rijst of pasta: 4 - 5 opscheplepels (200 gram)
- Groente: 5 opscheplepels (250 gram)
- Peulvruchten: 2-3 opscheplepels
- Fruit: 2 porties
- Zuivel: 3 - 4 porties en 40 gram (2 plakken) kaas
- Eieren: 2-3 eieren
- Vis: wekelijks 2 porties vis (1x vet en 1x mager)
- Vlees: maximaal 500 gram vlees
- Ongezouten noten: 25 gram
- Smeer- en bereidingsvetten: 40 gram
- Dranken: 1,5 - 2 liter, liefst thee en water
Eet je geen vlees of dierlijke producten? Ontdek hier meer over vegetarisch en veganistisch eten als je zwanger bent.
Extra vitamines
Als je gezond eet (zoals uit het basismenu hierboven) krijg je in principe genoeg voedingsstoffen en vitamines binnen. Ook voor je baby. Maar heb je het idee dat je wel wat extra’s kunt gebruiken, omdat je bijvoorbeeld veel moet overgeven? Een multivitaminenpil is dan een goede aanvulling, dit is overigens ook zo als je niet of nauwelijks overgeeft. Overleg wel even met je verloskundige, want er zijn speciale vitaminepillen voor zwangeren te koop. Deze bevatten een verantwoorde dosis vitamine A en D, veel C, B en ijzer en vaak ook foliumzuur en soms visolie. Deze stoffen hoef je dan niet meer apart te slikken.
Toch een cocktail
Je zwangerschap is nog pril en daarom wil je het liever nog niet aan de grote klok hangen. Maar ja, hoe doe je dat op een feestje, waar je de wijntjes, biertjes en cocktails moet laten staan? Je wilt natuurlijk geen argwaan wekken door de hele avond water te drinken. De oplossing: maak een kleurrijke alcoholvrije cocktail voor jezelf, dan heeft (hopelijk) niemand iets door of lees deze tips.
Doneer je urine aan Moeders voor Moeders
Zwanger zijn is fantastisch! Maar zwanger worden gaat niet altijd vanzelf. Daarom vangen jaarlijks duizenden zwangere vrouwen gedurende enkele weken hun urine op en doneren dit aan Moeders voor Moeders. De urine van zwangere vrouwen bevat namelijk het hCG-hormoon, een waardevolle grondstof voor vruchtbaarheidsmedicijnen. Door je urine te doneren, help je andere vrouwen die dromen van het moederschap. Je kunt je aanmelden tot en met de 11e week van je zwangerschap. Urine doneren kan van de 6e tot en met de 16e week.
De rol van je verloskundige
Heb jij al een verloskundigenpraktijk gebeld om je aan te melden? Zeker doen! Een verloskundige speelt een belangrijke rol als je zwanger bent. Ze is je rots in de branding en staat 24/7 paraat om je te helpen of van advies te voorzien. Als je je hebt aangemeld nodigt de verloskundige je uit voor een eerste afspraak.
Vroege echo rond 7 weken
Het kan zijn dat je een vroege echo aangeboden krijgt door je verloskundige. Deze echo vindt plaats rond de 7 weken zwangerschap en heet een vitaliteitsecho. Tijdens de echo wordt gecheckt of je baby op de juiste plek zit en of het hartje klopt. Niet alle verloskundigenpraktijken bieden deze echo standaard aan. Het verschilt dus per praktijk of je deze echo krijgt. Het kan ook zijn dat je verloskundige een medische aanleiding ziet en daarom deze vroege echo voor je inplant. Ze zal je hier zelf over informeren als je je hebt aangemeld.
TIP! Vergeet ook je huisarts niet te bellen om te melden dat je zwanger bent. Je huisarts kan je ook helpen aan informatie over de verloskundigen in jouw omgeving. Het is niet noodzakelijk om een afspraak met je huisarts te maken als je zwanger bent. Je kunt gewoon telefonisch doorgeven dat je zwanger bent.
Wanneer wordt je medisch en wat betekent dat?
Als je tijdens je zwangerschap een medische indicatie krijgt, betekent dit dat je tijdens je zwangerschap en bevalling goed in de gaten wordt gehouden. Je wordt dan niet begeleid door een verloskundige, maar door een gynaecoloog in het ziekenhuis om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. Je mag met een medische indicatie niet thuis bevallen, dus je bevalling vindt ook in het ziekenhuis plaats. Daar zijn allerlei middelen voorhanden om de geboorte van je baby zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Lees ook: 8 situaties waarbij je een medische indicatie krijgt.
De groei van je buik
Hoewel er nu van alles in je buik gebeurt, is er aan de buitenkant nog niets te zien. Logisch, het is nog zo pril en je baby nog zo klein. Bij iedere vrouw groeit een zwangere buik anders. Ook kan dit per zwangerschap verschillen. Weet dat vergelijken eigenlijk geen zin heeft en je alleen maar onzeker kan maken. Ben je toch benieuwd wat je ongeveer kunt verwachten? Check ons overzicht groei van je zwangere buik van week tot week. Let op: het gaat hier dus om gemiddelden.
Mag ik nog sporten?
Sporten als je zwanger bent, mag dat nog? Het is een veelgestelde vraag en dat snappen we helemaal. In principe mag je gewoon sporten. Weet wel dat een intensieve training wat heftiger kan aanvoelen, omdat je lichaam nu keihard werkt aan de groei en ontwikkeling van je baby. Luister dus goed naar je lijf en doe een stapje terug als je merkt dat het op dit moment te veel is. Blijven sporten tijdens de zwangerschap is overigens zeker een aanrader. Het kan kwaaltjes verminderen en een goede conditie helpt ook als je straks gaat bevallen. Blijf dus lekker bewegen (als het gaat). Heb je op dit moment veel last van kwaaltjes zoals misselijkheid. Push jezelf dan niet te veel en pak het later weer op als je je beter voelt.
Magisch hormonenspel
Zwanger worden is een wonder der natuur, maar zwanger zijn waarbij je baby zich van een klompje cellen ontwikkeld tot minimensje met alles erop en eraan, is dat net zo. In je lichaam zijn allerlei processen aan de gang, waardoor het precies weet wat het moet doen. Zodra je zwanger bent, gaat het hCG hormoon aan het werk. Zonder dit hormoon zou je niet zwanger kunnen zijn. Het geeft je lichaam signalen dat het de baby niet moet afstoten en zorgt ervoor dat je baby zich de eerste weken goed kan ontwikkelen. Het is een magisch hormonenspel dat helemaal vanzelf gaat.
Minder leuk is dat hCG ook de veroorzaker is van vervelende zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten. Weet in ieder geval dat hCG een onmisbaar element is tijdens je zwangerschap en dat dit hormoon vanaf 12 weken weer afneemt. Dat is de reden dat veel vrouwen zich vanaf dan vaak fitter beginnen te voelen. Houd vol dus!
Last van je darmen
Is naar de wc gaan een stuk lastiger geworden? Verstopte darmen, oftewel obstipatie, is een veelvoorkomende kwaal, waar veel zwangere vrouwen last van hebben. De verstopping in je darmen ontstaat doordat je lichaam veel meer en andere hormonen produceert. Je kunt buikpijn krijgen en je daardoor niet lekker voelen. Heb je er veel last van? Bah, vervelend! Check deze tips tegen obstipatie. We hopen dat de klachten snel verminderen.
Anderen over deze week
Wekelijks plaatsen we persoonlijke verhalen uit onze community op WIJ.nl. Zo bereikte ook het verhaal van Milou onze redactie. Ze vertelde dat ze lastig zwanger kon worden, maar dat na jaren gedoe, ziekenhuis in en ziekenhuis uit, ze middels een IVF-traject, een combinatie van hormoonspuiten en tabletten, toch zwanger is geraakt. “Ik besef nu nog meer wat een wonder het is als je zwanger mag worden”, vertelt ze blij. Lees hier Milou’s mooie blog.
Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.