5 weken zwanger

5 weken zwanger

Test positief? Hoera! Jij wordt mama van een prachtig minimensje dat in je buik groeit. Hoe bijzonder is dat! Besef je het al een beetje? Nu je vijf weken zwanger bent, gebeurt er van alles in je lijf. Misschien ervaar je al kwaaltjes? Die horen er helaas bij en komen door veranderingen in je hormoonhuishouding. Heb je nog nergens last van? Dat kan ook en is alleen maar fijn, toch? Geniet er lekker van!

Jouw baby als je 5 weken zwanger bent

Je baby is nu twee millimeter groot. Dat is zo groot als een muisje (van beschuit met muisjes). Je baby is zich nu druk aan het ontwikkelen en is nog zo zacht als kikkerdril. Het lijkt haast wel een piepklein kikkervisje. In deze vijfde week van je zwangerschap wordt er een begin gemaakt met de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel van je baby. Ja, zelfs op dit moment gebeurt er van alles. Gek idee eigenlijk hè?

de-blije-doos-aanvragen

Voor jou van WIJ

Hoera! Het is feest, want jij wordt mama. Daar horen cadeaus bij. Meld je nu aan bij WIJ en ontvang het gratis cadeaupakket met o.a. de blije doos. In dit leuke zwangerschapspakket vindt je allerlei handige producten en kortingen voor jou én je baby.

Vraag de blije doos aan

De eerste zwangerschapskwaaltjes

Het kan zijn dat je al wat last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Dat komt omdat het zwangerschapshormoon hCG in een steeds grotere hoeveelheid door je lichaam raast. In deze eerste weken kan dat onder andere pijnlijke of gevoelige borsten, hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid vooroorzaken. Door goed je te rust pakken, voldoende te drinken en regelmatig kleine hoeveelheden te eten kun je de kwaaltjes verminderen. We hopen dat het meevalt.

Heb je (nog) helemaal nergens last van en twijfel je of dit wel goed is? No worries! Niet iedere zwangere vrouw ervaart kwaaltjes. Het kan zijn dat je niet of nauwelijks iets merkt. Dat is normaal en eigenlijk ben je dan een bofkont. Want hoe fijn is dat?!

Zwangerschapstest doen

Testen of je zwanger bent, kun je doen vanaf de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Als je nog niet getest hebt, kun je dat nu dus doen. Spannend! Zwangerschapstesten zijn van verschillende merken te koop en behoorlijk betrouwbaar. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing. Testen kunnen verschillen in gebruik.

Wat mag ik wel en niet nu ik zwanger ben?

Vast herkenbaar; als je weet dat je zwanger bent, staat je zoekgeschiedenis vol met onbeantwoorde vragen over of je iets wel of niet mag doen. Denk aan mag ik nog … sporten, mijn haar verven, naar de sauna of schilderen? De antwoorden op de meest prangende Mag ik nog-vragen heeft WIJ alvast voor je beantwoord. Handig!

Pas op voor toxoplasmose

Een kat in huis? Nu je zwanger bent heb je een goed excuus om het verschonen van de kattenbak de rest van je zwangerschap over te laten aan je partner. In de uitwerpselen van je kat kan namelijk een parasiet voorkomen die toxoplasmose veroorzaakt. Raak je daarmee besmet, dan kan dat een hoop schade aanrichten aan je ongeboren kind. De parasiet komt ook voor in rauw vlees, dus zorg ervoor dat je vlees altijd goed gaar bakt. Oh, en pas ook op met tuinieren. Als er katten in je tuin hebben gepoept, kan de parasiet zich daar ook verspreiden.

Ik ben zo moe-hoe

Omdat je lichaam de komende weken hard aan het werk is om de placenta aan te leggen (de moederkoek die je baby alles geeft wat het nodig heeft), kan het zijn dat je veel sneller moe bent dan normaal. Geef er aan toe. Ga lekker op tijd naar bed, je lichaam heeft de rust hard nodig. En check deze 6 tips tegen vermoeidheid.

Moeders voor Moeders

Tegenwoordig heeft één op de zes stellen medische hulp nodig om zwanger te raken. Om deze stellen te helpen, zamelt Moeders voor Moeders urine in van pril zwangere vrouwen. Hieruit winnen ze het zwangerschapshormoon hCG, wat wordt gebruikt om geneesmiddelen te maken die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Ook helpen? Meld je aan bij Moeders voor Moeders!

Voor alle koffieleuten

Ben jij een echte koffie-lover? Weet dat te veel cafeïne niet is goed voor je kind. Drink tijdens je zwangerschap liever niet meer dan één of twee kopjes koffie per dag . In thee en cola zit ook cafeïne, dus drink dat ook met mate.

Extra trek (of juist niet)

Waar de ene zwangere extra trek heeft in bepaald eten of drinken, heeft de ander juist haast nergens trek in. Dit verschilt per vrouw en zelfs per zwangerschap. Toch is het wat je voedingspatroon betreft even goed opletten, want sommige dingen kun je vanaf nu beter laten staan. Denk o.a. aan rauw vlees en vis en rauwmelkse kazen. In rauwe producten kan de listeria-bacterie voorkomen. As je daarmee in aanraking komt, kan dat schadelijke gevolgen voor je baby hebben. Check daarom wat je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap. Ook handig: download gratis de app ZwangerHap van het Voedingscentrum en zoek naar een specifiek product voor advies.

TIP! Ben jij een echte sushi-lover? Ontdek welke sushi zwangerproof zijn en je nu veilig kunt eten.

Vol verwachting

De eerste drie maanden van een zwangerschap wordt het eerste trimester genoemd. Benieuwd wat je allemaal kunt verwachten? Wat moet je regelen en wanneer dan? Verloskundigen Donna & Vera hebben alle belangrijke informatie voor je op een rij gezet.

Binnenkort naar de verloskundige

Heb jij al een verloskundigenpraktijk gebeld om te vertellen dat je zwanger bent? Zeker doen! De verloskundige nodigt je dan binnenkort uit voor een eerste afspraak bij haar op de praktijk. Voorafgaand aan deze afspraak vul je samen met je partner een vragenlijst in over je gezondheid. Tijdens het eerste bezoek loopt de verloskundige de vragenlijst met jou (en je partner) door, vertelt wat je de komende weken te wachten staat en waar je op moet letten qua voeding en gezondheid. Ook wordt je bloeddruk gecontroleerd en plant ze de termijnecho met je in die tussen de 10 en 12 weken plaatsvindt. De zorg die je gedurende je zwangerschap krijgt van je verloskundige zit in je basisverzekering en wordt volledig vergoed door je zorgverzekering.

Vroege echo

Soms wordt er voor de eerste afspraak al een vroege echo gepland. Deze vroege echo heet een vitaliteitsecho. De echo vindt meestal plaats rond de 7 weken zwangerschap. Sommige verloskundigenpraktijken bieden deze vroege echo standaard aan. Het verschilt dus per praktijk. Het kan ook zijn dat je verloskundige een medische aanleiding ziet en daarom de vitaliteitsecho voor je inplant. Op deze vroege echo kun je het hartje van de baby al zien kloppen. Hoe bijzonder!

Wat als …

Als je vijf weken zwanger bent, is alles nog erg pril. Veel zwangeren houden het grote nieuws liever nog even geheim voor het geval er toch iets misgaat door bijvoorbeeld een miskraam. Het kan best zijn dat je hier angstig voor bent. Helemaal als je dit al vaker hebt meegemaakt. De eerste weken is de kans op een miskraam groter, maar dit neemt tegen het eind van het eerste trimester steeds harder af tot de kans op een miskraam vrijwel nihil is. Weet dat het bij de meeste zwangerschappen gewoon goed gaat.

Oriënteren op kinderopvang

Het voelt misschien nog als een ver-van-je-bed-show, toch is het slim om alvast na te denken of je straks kinderopvang nodig hebt. Welke vorm kinderopvang spreekt je aan? Een gastouder, kinderdagverblijf of een vaste oppas? Bij kinderdagverblijven zijn er soms wachtlijsten. Het is daarom slim om je nu alvast te oriënteren, zodat je de baby op tijd kunt aanmelden bij een opvang in de buurt.

Alweer naar de wc

Moet je ook vaker moet plassen dan normaal? Vaak is dit één van de eerste tekenen van een zwangerschap. Je baarmoeder groeit en drukt tegen je blaas aan. Hierdoor moet je vaker naar de wc om te plassen. Daarnaast speelt het zwangerschapshormoon hCG een rol en de toename van de hoeveelheid bloed die je lichaam aanmaakt. Hierdoor moeten je nieren en blaas veel harder werken en moet je dus meer plassen.

Deze week regelen

  • Meld je aan bij een verloskundigenpraktijk en regel de eerste afspraak.
  • Oriënteer je op kinderopvang.

Anderen over deze week

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De reis naar een zwangerschap kan een hele rollercoaster zijn. Helemaal als je talloze vruchtbaarheidsbehandelingen hebt geprobeerd en dat steeds uitloopt op een teleurstelling. Gelukkig zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Zo vertelt Ashley aan WIJ dat zij toch nog natuurlijk zwanger is geworden na 3 jaar IVF, ICSI en IUI. Prachtig nieuws! Lees hier haar bijzondere verhaal.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender