5 weken zwanger

5 weken zwanger

Je denkt misschien van wel, maar er is nog niets aan je te zien. Nu je vijf weken zwanger bent, gebeurt er wel al van alles in je lijf. Welkom op de roze wolk!

Je baby is nu zo groot als een muisje en is zich druk aan het ontwikkelen. In deze vijfde week van je zwangerschap wordt er een begin gemaakt met de aanleg van het hartje en de centrale zenuwstelsel.

De eerste zwangerschapskwaaltjes

Het kan zijn dat je al wat last krijgt van zwangerschapskwaaltjes. Dat komt omdat het zwangerschapshormoon hCG in een steeds grotere hoeveelheid door je lichaam raast. In deze eerste weken kan dat hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid vooroorzaken. Gelukkig zijn er genoeg tips tegen misselijkheid.

Zwangerschapstest

Testen of je zwanger bent, kun je doen op de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Zwangerschapstesten zijn van verschillende merken te koop en behoorlijk betrouwbaar. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing en vooral vanaf welke dag je de test kunt doen, dit kan per test wisselen! De waarde van het zwangerschapshormoon in je urine verdubbelt elke twee dagen. Als je een paar dagen wacht, is de nog uitslag betrouwbaarder.

Mag ik nog …

Vast herkenbaar; nu je zwanger bent staat je zoekgeschiedenis vol met onbeantwoorde vragen over of je iets wel of niet mag doen? Schilderen, de kattenbak verschonen, naar de sauna … De antwoorden op de meest prangende “mag ik nog …” vragen hebben wij alvast voor je beantwoord!

Toxoplasmose

Een kat in huis? Nu je zwanger bent heb je een goed excuus om het verschonen van de kattenbak de rest van je zwangerschap over te laten aan je partner. In de uitwerpselen van je kat kan namelijk een parasiet voorkomen die toxoplasmose veroorzaakt. Raak je daarmee besmet, dan kan dat een hoop schade aanrichten aan je ongeboren kind.

De parasiet komt ook voor in rauw vlees, dus zorg ervoor dat je vlees altijd goed gaar bakt. Oh, en pas ook op met tuinieren. Als er katten in je tuin hebben gepoept, kan de parasiet zich daar ook verspreiden.

Ik ben zo moe-hoe

Omdat je lichaam de komende weken hard aan het werk is om de placenta aan te leggen (de moederkoek die je baby alles geeft wat het nodig heeft), kan het zijn dat je veel sneller moe bent dan normaal. Geef er aan toe. Ga lekker op tijd naar bed, je lichaam heeft de rust hard nodig.

Moeders voor Moeders

Tegenwoordig heeft Ć©Ć©n op de zes stellen medische hulp nodig om zwanger te raken. Om deze stellen te helpen, zamelt Moeders voor Moeders urine in van pril zwangere vrouwen. Hieruit winnen ze het zwangerschapshormoon hCG, wat wordt gebruikt om geneesmiddelen te maken die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Ook helpen? Meld je aan bij Moeders voor Moeders!

Koffieleut?

Te veel cafeĆÆne is niet goed voor je kind, dus drink liever niet meer dan een kop koffie per dag tijdens je zwangerschap. In thee en cola zit ook cafeĆÆne, dus drink dat ook met mate. Hier lees je wat je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap.