42 weken zwanger

42 weken zwanger

Als je baby er nu nog steeds niet is, is er sprake van ‘overdragenheid’. Ongeveer 5 tot 10% van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. De kans is groot dat je binnenkort wordt ingeleid. Of zal de kleine toch nog spontaan komen? We duimen voor je!

Je baby als je 42 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 52 centimeter lang en weegt rond de 3.450 gram. Deze week is je kleintje nog maar een paar gram aangekomen en veel gegroeid is hij ook niet. Je kleine is meer dan klaar voor zijn geboorte. Bij veel baby’s die nu geboren worden, zijn het haar en de nageltjes langer. Ook kan het huidje van je baby droog en schilferig zijn. Dat komt omdat het vettige beschermlaagje (vernix) bijna helemaal door de huid is opgenomen.

De kans is groot dat je baby na de bevalling wat wakkerder is dan baby’s die eerder worden geboren, rond de uitgerekende datum bijvoorbeeld. Je geduld wordt in ieder geval aardig op de proef gesteld. Nog héél even en dan is je baby er. Als je straks in zijn ogen kijkt, ben je deze ‘zware’ laatste loodjes zo weer vergeten. Houd nog heel even vol!

Extra controles

Als er nog steeds geen enkel teken is dat de bevalling zich aandient, dan zal de verloskundige je naar het ziekenhuis sturen om de baby te laten controleren. Dat gebeurt meestal met behulp van een CTG en/of een echo. Daarmee wordt er gekeken naar de baby, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Aan de hand van de uitslag kan besloten worden de bevalling te gaan inleiden of gewoon nog even af te wachten. Veel verloskundigenpraktijken kiezen vanaf week 41 al om te strippen of vliezen te breken.

Ben je het wachten zat?

Aan het eind van je zwangerschap kan je het wachten flink zat zijn. Helemaal als je bijna tegen de 42 weken loopt … Negen maanden lang heb je toegeleefd naar het moment dat je je baby vast kan houden en dan blijft hij gewoon nog even lekker zitten. De volgende tips - al dan niet wetenschappelijk bewezen - kunnen je helpen de bevalling op te wekken!

Een vlottere bevalling en minder pijn

En als het dan zover is: wissel dan vooral vaak van houding. Dit zorgt ervoor dat je bevalling vlotter verloopt en je minder pijn ervaart. In welke houdingen zie jij jezelf voor je? Je hebt daar vast al over nagedacht en je in verdiept, maar het kan geen kwaad om de bevalhoudingen nog eens goed door te nemen.

Eten tijdens de bevalling

Als de weeën op gang komen, is eten misschien het laatste waar je aan denkt. Toch is het verstandig om te blijven eten en drinken. Je weet nooit hoe lang de bevalling gaat duren en je zult veel energie nodig hebben. Kies voor licht verteerbare voedingsmiddelen, zoals beschuit of crackers met jam of honing, yoghurt, bouillon, ontbijtkoek en vruchtensap. Wat ook kan helpen is druivensuiker. Dus zorg dat je Dextro in huis hebt (of in je vluchttas hebt gestopt). Dit kan je net wat extra energie geven als je straks met de grote klus bezig bent.

Aanmelden bij Mijn.WIJ

Niet vergeten!

Vergeet straks niet in alle hectiek om de geboorte van kind aan ons door te geven via Mijn.WIJ bij Mijn.GEZIN. Je kunt dan direct het gratis mutsje met naam van je kind bestellen en je blijft het magazine WIJ gratis ontvangen. Ook sturen we je nieuwsbrieven met de juiste groei-informatie over je baby, wel zo interessant!

Geef het hier door!

Je lichaam na de bevalling

Na je zwangerschap en bevalling heeft je lichaam de tijd nodig om weer te herstellen. Dit herstel wordt ook wel ontzwangeren genoemd en is niet binnen een paar dagen gebeurd. Ze zeggen niet voor niets ‘negen maanden op, negen maanden af’. Sommige moeders hebben die tijd echt nodig om volledig te herstellen, anderen hebben er weinig last van. Het herstel begint al gelijk in je kraamweek. Je zwangerschapshormonen verdwijnen en dat kan voelen alsof alle energie uit je lichaam stroomt. Ontdek alvast met welke lichamelijke veranderingen je te maken krijgt na de bevalling.

Voorbereid op de gebroken nachten

Je nachtrust is de eerste weken na je bevalling niet meer wat het was. Geen wonder, want er verandert nogal wat! No worries: je slaapsysteem zit slim in elkaar en past zich vanzelf aan. Zo houd je het toch vol, ook met wat minder uren slaap. Ontdek de tips van Slaapexpert Stephanie. Ze vertelt daarbij hoe je beter gaat slapen én meer uit je slaap kunt halen. Handig!

Eerste nacht met je baby

En over slapen gesproken: hoe zal de eerste nacht met je baby straks verlopen? Best spannend. Ontdek in dit artikel wat je kunt verwachten.

Minicursus babyverzorging

Geen idee hoe je je baby moet verzorgen als de kraamverzorgster straks weg is en jullie het echt alleen moeten doen? Volg dan snel deze minicursus babyverzorging.

De eerste voeding

In de eerste dagen na de bevalling leert je baby hoe hij kan drinken. Zo vlak na de bevalling heeft je baby namelijk een sterke zuigreflex. Tijdens zijn eerste keer borstvoeding doet hij vaardigheden op die hij de rest van de borstvoedingsperiode niet meer vergeet. Ook stimuleert het aanleggen en het huid-op-huidcontact de melkproductie doordat er bij jou hormonen worden aangemaakt. Jij leert tegelijkertijd hoe je je baby het beste aanlegt.

Het komt voor dat borstvoeding geven niet lukt. Het geven van flesvoeding is dan een goed alternatief. Ook kun je borst- en flesvoeding combineren. Je kraamverzorgende zal je hier alles over vertellen.

Spullen over? Doneer ze!

Heb je spullen over van je kraampakket? Stichting Baby Hope zamelt kraamspullen voor moeders in ontwikkelingslanden in. Een mooi initiatief!

Anderen over deze week

De ongevraagde adviezen zijn de afgelopen maanden om je oren gevlogen. En wat dacht je van die onhandige opmerkingen van mensen uit je omgeving? Als je ergens klaar mee bent, is dat het wel … want zegt dit niet tegen een zwangere vrouw!

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn en bevallen vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap en bevalling. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender