42 weken zwanger

Zwanger week 42

Als je baby er nu nog steeds niet is, is er sprake van ‘overdragenheid’. 5 tot 10% van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken.

Je baby is deze week nog maar een paar gram aangekomen en veel gegroeid is hij ook niet. Hij is meer dan klaar voor zijn geboorte!

Controle

Als er nog steeds geen enkel teken is dat de bevalling zich aandient, dan zal de verloskundige je naar het ziekenhuis sturen om de baby te laten controleren. Dat gebeurt meestal met behulp van een CTG en/of een echo. Daarmee wordt er gekeken naar de baby, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Aan de hand van de uitslag kan besloten worden de bevalling te gaan inleiden of gewoon nog even af te wachten.

Niet vergeten!

Vergeet straks niet in alle hectiek om de geboorte van kind aan ons door te geven via Mijn.WIJ bij Mijn.GEZIN. Je kunt dan direct het gratis mutsje met naam van je kind bestellen en je blijft het magazine WIJ gratis ontvangen. Ook sturen we je nieuwsbrieven met de juiste groei-informatie over je baby, wel zo interessant!

Eten tijdens de bevalling

Als de weeën op gang komen, is eten misschien het laatste waar je aan denkt. Toch is het verstandig om te blijven eten en drinken. Je weet nooit hoe lang de bevalling gaat duren en je zult veel energie nodig hebben. Kies voor licht verteerbare voedingsmiddelen, zoals beschuit of crackers met jam of honing, yoghurt, bouillon, ontbijtkoek en vruchtensap.

Ben je het wachten zat?

Aan het einde van je zwangerschap kan je het wachten flink zat zijn. Helemaal als je bijna tegen de 42 weken loopt … Negen maanden lang heb je toegeleefd naar het moment dat je je baby vast kan houden en dan blijft hij gewoon nog even lekker zitten. De volgende tips - al dan niet wetenschappelijk bewezen - kunnen je helpen de bevalling op te wekken!

Minicursus babyverzorging

Geen idee hoe je je baby moet verzorgen als de kraamverzorgster straks weg is en jullie het echt alleen moeten doen? Volg dan snel deze minicursus babyverzorging.

Tip

Heb je spullen over van je kraampakket? Stichting Baby Hope zamelt kraamspullen voor moeders in ontwikkelingslanden in.

Beeld: iStock.com