41 weken zwanger
Je bent 41 weken zwanger. Vaak wordt dan gesproken over ‘over tijd’ zijn. In de medische wereld ben je dat pas als je na 42 volle zwangerschapsweken nog steeds niet bent bevallen. Je baby heeft het kennelijk nog goed in je buik. Jouw kleintje is trouwens niet de enige! Wist je dat ongeveer de helft van de baby’s ‘te laat’ komt? Al duimen we wel dat jouw baby zich nu snel aandient. Je kunt vast niet wachten!
Je baby als je 41 weken zwanger bent
Je baby is nu ongeveer 51 centimeter groot en weegt rond de 3.450 gram. Je kleintje zit waarschijnlijk nog veel te lekker in je buik. Daarom wil hij nog niet naar buiten. Je baby zwaait gezellig met zijn armen en benen, voor zover de ruimte het toelaat. Is het gevaarlijk voor je baby om bij 41 weken zwangerschap nog te blijven zitten? Nee hoor, maak je maar geen zorgen. Je uitgerekende datum is een schatting, kortom misschien komt je baby alsnog wel ‘op tijd’. Binnenkort zal je hem in je armen houden. Het duurt nu echt niet lang meer!
Voel je minder leven of beweging in je buik dan anders? Dan is het belangrijk dat je direct de verloskundige belt. Ook als je twijfelt. Het kan zijn dat je naar het ziekenhuis wordt verwezen. Daar zal je baby gecheckt worden via een CTG-onderzoek. Zo kan gekeken worden hoe het met je baby gaat.
Zeg kleine, je mag komen hoor!
Je zult het wachten inmiddels wel flink zat zijn. Je baby mag komen, want jij bent er klaar voor. Er zijn vrouwen die proberen hun bevalling op te wekken. Helemaal wetenschappelijk bewezen is het niet (behalve het hebben van seks), maar je kunt het altijd proberen. Van ananas eten, wonderolie innemen, frambozenbladthee drinken tot het stimuleren van je tepels. Wie weet helpt het!
Als je bevalling niet zelf op gang komt
Veel verloskundigenpraktijken adviseren om met 41 weken zwangerschap te strippen, je vliezen te breken of in te leiden. Bedenk altijd goed wat je zelf wilt. Als je graag wilt gaan bevallen is dat natuurlijk prima, maar wacht je liever nog even af dan kan dat natuurlijk ook (mits er geen gezondheidsrisico’s bestaan voor jou of voor je baby).
Niet vergeten!
Vergeet straks niet in alle hectiek om de geboorte van kind aan ons door te geven via Mijn.WIJ bij Mijn.GEZIN. Je kunt dan direct het gratis mutsje met naam van je kind bestellen en je blijft het magazine WIJ gratis ontvangen. Ook sturen we je nieuwsbrieven met de juiste groei-informatie over je baby, wel zo interessant!
Doen: bevalhoudingen afwisselen
Of je nu ingeleid wordt of toch nog spontaan gaat bevallen, bevalhoudingen afwisselen is echt een aanrader. Veel van houding wisselen tijdens je bevalling zorgt ervoor dat:
- Je de weeën beter kunt opvangen en daardoor voel je minder pijn.
- Als je in beweging blijft door verschillende bevallingshoudingen af te wisselen, blijft de baarmoeder krachtige weeën aanmaken en daardoor opent de baarmoedermond.
- Je bekken is tot 30% wijder als je staat, hurkt of zit!
- De ruimere doorgang van je bekken zorgt ervoor dat je baby beter kan indalen.
- Je minder kans hebt om een knip te krijgen of een kunstverlossing (vacuümpomp).
- Minder behoefte aan pijnstilling met medicijnen.
Balans in je bekken met Spinning Babies
Ken je de methode Spinning Babies? De Amerikaanse verloskundige Gail Tully heeft deze methode ontwikkeld in samenwerking met chiropractors. Door speciale oefeningen te doen breng je je bekken in balans en creëer je ruimte in je buik. Hierdoor kan je baby gemakkelijker indalen in de ideale geboortepositie. Een sterrenkijker of niet vorderende ontsluiting kan er ook mee voorkomen en verholpen worden. Vraag je verloskundige er eens naar!
Het wonderlijke hormoon oxytocine
Al je hele zwangerschap sta je stijf van de hormonen. Die brengen vervelende kwaaltjes met zich mee, maar zijn ook absoluut onmisbaar in het hele proces. Ook tijdens je bevalling. Heb je wel eens van oxytocine gehoord? Dit stofje staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Door aanraking, massage, knuffelen en seks maak je oxytocine aan, wat zorgt voor een gevoel van ontspanning en geluk. Ja, een heel fijn hormoon dus! Oxytocine is ook heel belangrijk tijdens je bevalling. Het zorgt voor het ontstaan van weeën. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen en laat dit hormoon zijn werk doen.
Oxytocine kan ook kunstmatig toegediend worden in het ziekenhuis. Het dient dan als weeënopwekker. Dit gaat via een infuus en gebeurt vaak om je bevalling in te leiden of om de weeën op gang te houden. Ook wordt het toegediend om de placenta na de geboorte sneller uit te drijven en overmatig bloedverlies tegen te gaan.
Leuke dingen doen
De hele dag gaan zitten wachten tot de bevalling begint, is zonde van je tijd. Blijf leuke dingen plannen: drink een kop thee met een vriendin of ga even langs bij je ouders. Niemand zal het erg vinden als je een afspraak afzegt, omdat je bevalling is begonnen.
Droog huidje
Een baby die meer dan een week na de uitgerekende datum wordt geboren, heeft vaak een heel droog huidje. Het vel lijkt wel te bladderen. Dit komt omdat de huidsmeer die de huid van de baby beschermde al een tijdje niet meer wordt aangemaakt.
Je oude lijf terug
Als je na de bevalling naar je buik kijkt, is dat misschien even schrikken. De eerste dagen zal je buik nog opgezet zijn. Goede voeding en genoeg beweging helpen je om je oude lijf terug te krijgen.
Anderen over deze week
Na 41 weken zwanger zijn is het niet zo gek dat je er he-le-maal klaar mee bent. Je wilt je baby ontmoeten en je lichaam terug. Wedden dat jij deze 20 dingen doet en denkt momenteel?
Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn en bevallen vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap en bevalling. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.