40 weken zwanger

Zwanger week 40

Vandaag ben je uitgerekend, slechts 4% wordt geboren op de uitgerekende datum dus houd er rekening mee dat het ook nog even kan duren …

Je baby geeft zelf aan wanneer hij geboren wil worden. Hij zal dan het hormoon cortisol afscheiden, dat de weeën op gang brengt.

Rustig afwachten

Slechts 4% van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Dus maak je geen zorgen als hij er aan het einde van de week nog niet is. Het kan nog wel twee weken duren!

Met een beetje hulp …

Het kan zijn dat de baby een beetje hulp nodig heeft om geboren te kunnen worden. Als het persen niet meer lukt omdat je geen kracht meer hebt of geen persweeën (meer) hebt, kan de gynaecoloog besluiten een vacuümpomp of tang te gebruiken.

Niet vergeten!

Vergeet straks niet in alle hectiek om de geboorte van kind aan ons door te geven via Mijn.WIJ bij Mijn.GEZIN. Je kunt dan direct het gratis mutsje met naam van je kind bestellen en je blijft het magazine WIJ gratis ontvangen. Ook sturen we je nieuwsbrieven met de juiste groei-informatie over je baby, wel zo interessant!

Dàààg zwangerschap!

Je staat er nu nog niet bij stil, maar voor je het weet is je zwangerschap voorbij. Tijd dus om deze mooie periode voor eeuwig vast te leggen!

De Apgartest

Als je baby nog maar net geboren is, wordt hij meteen onderworpen aan zijn eerste test: de Apgartest, genoemd naar de arts die de test heeft ontwikkeld. Hierbij wordt de hartslag, spierspanning, ademhaling, huidskleur en de reflexen van de baby gecontroleerd. Net als later op school, kan je baby maximaal een tien scoren.

Tip

Schrijf een brief aan je ongeboren baby. Over hoe jij je nu voelt, hoe jullie denken dat hij eruit zal zien en wat voor karaktereigenschappen hij zal hebben. Leuk voor later!

De bevalling kondigt zich aan

Tegen het einde van de zwangerschap is het heel goed mogelijk dat het regelmatig ‘rommelt’ in je buik. Doordat je buik steeds groter wordt, komen je eigen organen wat in de knel. Met name bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je hierdoor te snel denkt dat de bevalling is begonnen.

Beeld: iStock.com