40 weken zwanger

40 weken zwanger

40 weken zwanger! Deze week bereik jij je uitgerekende datum. Wist je dat nog geen 4% van de baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum? Houd er rekening mee dat je kleintje nog even kan blijven zitten. Al is het moment dat jullie elkaar gaan ontmoeten wel héél dichtbij. Spannend hoor!

Je baby als je 40 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 50 centimeter lang en weegt rond de 3.400 gram. Je kleintje is helemaal klaar voor zijn leven buiten de baarmoeder. Soms laat hij nog even op zich wachten. Je kleintje geeft zelf aan wanneer hij geboren wil worden. Je baby scheidt dan het hormoon cortisol af, dat de weeën op gang brengt. Je baby geeft dus eigenlijk het startsein.

De meeste baby’s liggen tijdens de bevalling in achterhoofdsligging. Tijdens het indalen maakt je baby een inwendige spildraai. Deze draai zorgt ervoor dat het hoofdje van een iets dwarse ligging richting een rechte ligging met het achterhoofdje naar de richting van je buik gaat. Deze houding is het meest gunstig, omdat de schedelbotten (die uit verschillende delen bestaan) in elkaar kunnen schuiven. Het hoofdje wordt zo iets smaller. Als het hoofdje is geboren, draai het lichaam van je kleintje een kwartslag. Dit heet de uitwendige spildraai. Hierna kan het lichaam geboren worden. Je kunt vast niet wachten tot je baby er is. We hopen voor je dat ‘ie snel komt.

Rustig afwachten

Slechts 4% van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Dus maak je geen zorgen als hij er aan het eind van de week nog niet is. Het kan nog wel twee weken duren. Rust tot die tijd lekker uit. Lees een boek, kijk films en series. Geniet nog van de rust, want dat is straks wel even anders. Zorg ook voor voldoende beweging. Dit zorgt ervoor dat je fit blijft en een bevalling vaak vlotter verloopt.

We kunnen ons voorstellen dat je er wel een beetje klaar mee bent. Je kunt proberen je bevalling op te wekken. Helemaal wetenschappelijk bewezen is het niet (behalve het hebben van seks), maar het is het proberen waard.

TIP! Schrijf een brief aan je ongeboren baby. Over hoe jij je nu voelt, hoe jullie denken dat hij eruit zal zien en wat voor karaktereigenschappen hij zal hebben. Leuk voor later!

De bevalling kondigt zich aan

Tegen het einde van de zwangerschap is het heel goed mogelijk dat het regelmatig ‘rommelt’ in je buik. Doordat je buik steeds groter wordt, komen je eigen organen wat in de knel. Met name bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je hierdoor te snel denkt dat de bevalling is begonnen. Soms lijken voorweeën of op echte weeën. Het grote verschil is dat echte weeën niet meer weggaan, in kracht toenemen en steeds regelmatiger komen.

Als je regelmatig weeën hebt, bel je de verloskundige. Zij heeft hiervoor afspraken met je gemaakt, zodat je weet wanneer je moet bellen. Bel bij vruchtwater dat bruin of groen van kleur is, als je ineens hele heftige weeën hebt of als je twijfelt of het goed gaat, altijd meteen. Als de verloskundige langskomt, checkt ze je ontsluiting. Dat doet ze door te toucheren. Ze voelt met haar vingers in je vagina op hoeveel centimeter je zit. Toucheren kan een beetje gevoelig zijn, helemaal als je gespannen bent. Probeer je dus zoveel mogelijk te ontspannen en geef het aan als je een wee voelt aankomen. Dan kan de verloskundige daar rekening mee houden. Als je op tien centimeter zit, is je baby klaar om geboren te worden.

Geboorteplan

Heb je een geboorteplan gemaakt? Vergeet die dan niet te delen met je verloskundige of eventuele zorgverleners in het ziekenhuis als je bevalling is begonnen. Print ‘m uit en stop een paar exemplaren in je vluchttas. Ook is het voor je partner fijn om al jouw wensen goed op een rijtje te hebben. Als jij in de weeën zit, kan hij zorgen dat er bepaalde dingen uit je geboorteplan geregeld worden.

Ook interessant: 7 geboortetradities over de hele wereld

Aanmelden bij Mijn.WIJ

Niet vergeten!

Vergeet straks niet in alle hectiek om de geboorte van kind aan ons door te geven via Mijn.WIJ bij Mijn.GEZIN. Je kunt dan direct het gratis mutsje met naam van je kind bestellen en je blijft het magazine WIJ gratis ontvangen. Ook sturen we je nieuwsbrieven met de juiste groei-informatie over je baby, wel zo interessant!

Geef het hier door!

De Apgartest

Als je baby nog maar net geboren is, wordt hij meteen onderworpen aan zijn eerste test: de Apgartest, genoemd naar de arts die de test heeft ontwikkeld. Hierbij wordt de hartslag, spierspanning, ademhaling, huidskleur en de reflexen van de baby gecontroleerd. Net als later op school, kan je baby maximaal een tien scoren.

Je vagina na de bevalling

Sinds je zwanger bent vliegen de verhalen over ontsluiting, de knip en hechtingen je om de oren. Misschien wil je er liever niet aan denken, maar we denken toch dat het handig is om een béétje voorbereid te zijn: wat kun je down under verwachten na een vaginale bevalling? Ontdek het hier.

Wat als je overtijd raakt?

Pas na 42 weken zwangerschap ben je officieel overtijd. Toch wordt de periode vanaf 40 weken vaak ook al zo genoemd. Veel verloskundigenpraktijken adviseren om met 41 weken zwangerschap te strippen, je vliezen te breken of in te leiden. Bedenk altijd goed wat je zelf wilt. Als je graag wilt gaan bevallen is dat natuurlijk prima, maar wacht je liever nog even af dan kan dat natuurlijk ook (mits er geen gezondheidsrisico’s bestaan voor jou of voor je baby).

Checklist voor na de bevalling

Welke dingen moet je partner regelen direct na de bevalling? En wat kan eventueel wachten? Deze handige checklist laat zien wat je niet mag vergeten na de geboorte van jullie kind.

Anderen over deze week

Van een snelle thuisbevalling tot een haast perfecte badbevalling. Bij deze vijf mama’s verliep de bevalling geheel volgens plan. Voor jou: 5 positieve bevallingsverhalen.

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn en bevallen vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap en bevalling. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender