4 weken zwanger

4 weken zwanger

Niet ongesteld geworden? Dan zou je best eens zwanger kunnen zijn. Is je zwangerschapstest positief, dan ben je al 4 weken zwanger. Gefeliciteerd!

Het vruchtje dat in je buik groeit, is nog maar zo groot als een speldenknop. Toch bestaat het al uit duizenden cellen, verdeeld in drie groepen. Een groep gaat de baby vormen, de andere twee groepen de placenta en de vliezen.

Daar zijn de hormonen

Misschien heb je wel helemaal geen test nodig om te weten of je zwanger bent. Je kunt namelijk al een beetje misselijk zijn en last hebben van gespannen borsten. Of je merkt dat je prikkelbaar bent. Tja, het zijn gekke dingen, die hormonen die door je lijf jagen.

Zwangerschapstest

Testen of je zwanger bent, kun je doen op de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Zwangerschapstesten zijn van verschillende merken te koop en behoorlijk betrouwbaar. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing en vooral vanaf welke dag je de test kunt doen, dit kan per test wisselen! De waarde van het zwangerschapshormoon in je urine verdubbelt elke twee dagen. Als je een paar dagen wacht, is de nog uitslag betrouwbaarder.

Uitgerekende datum berekenen

Stel, als het deze maand lukt … Wanneer ben je dan uitgerekend? Hier een eenvoudige methode om de vermoedelijke geboortedatum uit te rekenen.

Veranderingen in je spijsvertering

Als je zwanger bent, werkt je spijsvertering efficiƫnter. Je lichaam haalt meer uit je voeding dan voorheen. In de eerste drie maanden zal je lichaam een voorraadje gaan aanleggen van voedingsstoffen en vetten. Welke voedingsstoffen heb je nu extra hard nodig in deze periode?