4 weken zwanger

4 weken zwanger

Ben je niet ongesteld geworden? Dan zou je best eens zwanger kunnen zijn. Is je zwangerschapstest positief, dan ben je al vier weken zwanger. Wow, gefeliciteerd, wat een super goed nieuws! We zijn heel blij voor je.

Jouw baby als je 4 weken zwanger bent

Het vruchtje dat in je buik groeit, is nog maar één millimeter. Dat is zo groot als een speldenknop. Toch bestaat het al uit duizenden cellen, verdeeld in drie groepen. Eén groep gaat de baby vormen, de andere twee groepen de placenta en de vliezen. Kun jij al geloven dat er zoiets wonderlijks in je buik plaatsvindt?

de-blije-doos-aanvragen

Voor jou: de blije doos

Alle zwangeren in Nederland kunnen zich aanmelden bij WIJ voor het gratis cadeaupakket met o.a. de blije doos. In dit leuke zwangerschapspakket vindt je allerlei handige producten en kortingen voor jou én je baby. Al jaren de best beoordeelde zwangerschapsbox door mama’s to be.

Vraag nu gratis aan

Hallo hormonen

Zodra je zwanger raakt, kun je last krijgen van de eerste kwaaltjes. Misschien ben je een beetje misselijk of heb je last hebben van gespannen borsten? Of je merkt juist dat je prikkelbaar bent. Tja, het zijn gekke dingen, die hormonen die door je lijf gieren. Maak je overigens geen zorgen als je geen klachten of kwaaltjes ervaart. Dit verschilt per vrouw en ook dat is normaal.

Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hCG hormoon aan. Dit zwangerschapshormoon zorgt ervoor dat jouw zwangerschap een goede start kan maken en in stand blijft. hCG kan wel verschillende zwangerschapskwaaltjes veroorzaken, zoals misselijkheid, gevoelige borsten en vermoeidheid. Hoe vervelend dat ook is, weet dat je zonder het hCG hormoon niet zwanger zou zijn. Het is een onmisbaar element.

TIP! Mocht je nog niet gestopt zijn met roken, dan wil daar nu je deze week gaat ontdekken dat je zwanger bent, nog meer werk van maken. Deze vijf tips van stoppen-met-roken coach Linda kunnen jou daarbij helpen.

Kan ik al een zwangerschapstest doen?

Testen of je zwanger bent, kun je doen op de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Zwangerschapstesten zijn van verschillende merken te koop en behoorlijk betrouwbaar. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing en vooral vanaf welke dag je de test kunt doen, dit kan per test wisselen! De waarde van het zwangerschapshormoon (hCG) in je urine verdubbelt elke twee dagen. Als je een paar dagen wacht, is de uitslag nog betrouwbaarder. Spannend!

Uitgerekende datum berekenen

Heb je onze online tool om je uitgerekende datum te berekenen al gebruikt? Handig en vooral leuk om zo te ontdekken in welke periode je vermoedelijk gaat bevallen. Wist je dat slechts 4% van de vrouwen op de uitgerekende datum bevalt?

Veranderingen in je spijsvertering

Als je zwanger bent, verandert je spijsvertering. Die gaat namelijk efficiënter werken. Je lichaam haalt meer uit je voeding dan voorheen. In de eerste drie maanden zal je lichaam een voorraadje gaan aanleggen van voedingsstoffen en vetten. Ontdek welke voedingsstoffen je nu extra hard nodig hebt in deze periode.

De eerste tekenen van je zwangerschap

De eerste zwangerschapssymptomen kunnen heel divers zijn en per vrouw en zwangerschap verschillen. Toch zijn er symptomen die bij veel zwangere vrouwen voorkomen. Het uitblijven van je menstruatie is één van de eerste tekenen. Maar denk ook aan gespannen borsten, misselijkheid, moe en veel vaker moeten plassen.

De meest voorkomende eerste zwangerschapssymptomen op een rij:

Mocht je geen last hebben van deze kwaaltjes, dan is dit niets om je zorgen over te maken. Iedere vrouw is anders. Het kan zijn dat je nauwelijks klachten of kwaaltjes ervaart en toch gewoon zwanger bent. No worries dus!

Last van je buik en darmen

Er gebeurt van alles in je lichaam als je zwanger bent. De hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je je opgeblazen voelt. Je darmen gaan anders werken. Zo kun je last krijgen van diarree, maar vaker hebben zwangere vrouwen last van verstopte darmen (obstipatie). En ja dat kan best vervelend zijn! Door vezelrijk te eten en goed te drinken, kun je de klachten helpen verminderen.

Wat wel en niet eten?

Dat filet americain en carpaccio verleden tijd zijn als je positieve test in je handen hebt, dat is algemeen bekend. Maar wat kun je beter nog meer laten staan? Wat mag je eigenlijk allemaal wél? En zit dat met bepaalde vissoorten? WIJ heeft de belangrijkste adviezen over je zwangerschap en voeding voor je op een rij gezet.

Goed poetsen

Wist je dat je als zwangere gevoeliger bent voor infecties? Zo ook voor tandvleesontsteking. Bij een tandvleesontsteking is je tandvlees geïrriteerd en rood, en bloedt het snel. Dit wordt zwangerschapsgingivitis genoemd. Er zijn aanwijzingen dat de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht aanzienlijk wordt vergroot door tandvleesontsteking. Kortom, extra goed poetsen dus!

Op zoek naar een verloskundige

Heb je inmiddels ontdekt dat je zwanger bent? Hoera! Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een verloskundige. Zij begeleidt je tijdens je zwangerschap, checkt jouw gezondheid en die van je baby, en vertelt je tijdens de controle-afspraken alles wat je moet weten en regelen in die periode. Je kunt haar daarnaast altijd bellen voor advies. Je verloskundige begeleidt je tot 6 weken na de bevalling. Verloskundige Deze zorg zit in je basisverzekering en wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Wel zo fijn!

TIP! Ga door met het slikken van foliumzuur als je weet dat je zwanger bent. Doe dit tot tenminste 10 weken. Foliumzuur vermindert namelijk de kans op o.m. een open ruggetje, hazenlip en andere afwijkingen bij je baby.

Anderen over deze week

Ontdekken dat je zwanger bent, is een onvergetelijk moment. Misschien heb je het zelf al beleefd, misschien komt het nog. Blogger Britt schreef haar zwangerschapsontdekking op in rake woorden: ‘De shit is real: we worden papa en mama!’ Een eerlijke én heerlijke blog!

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender