39 weken zwanger

Zwanger week 39

Je buik is nu zo dik dat hij je behoorlijk in de weg gaat zitten. Blijven bewegen is een must, maar niet bepaald een pretje. Zwemmen is wel nog steeds lekker. Het warme water ontspant en maakt je buik voor even minder zwaar.

Tien liter bloed stroomt er nu per minuut langs je placenta om je baby van voedingsstoffen te voorzien. Alles wat hij nu nog aankomt aan gewicht, is een reserve voor na de geboorte.

De lactatiekundige

Wil je graag borstvoeding (blijven) geven, maar lukt het niet of zit je vol vragen? Blijf dan vooral niet zelf tobben, maar vraag een lactatiekundige om hulp. Voor een eerste consult komt ze gewoon bij je thuis. Je kraamverzorgster kan je hierbij helpen.

Voor de partner

De taak van de partner rond de geboorte van jullie kind wordt vaak wat onderschat. Tijdens de bevalling moet hij (of zij natuurlijk) jou steunen en erna moet hij van alles regelen. Geef hem deze tips hoe hij jou kan bijstaan samen met de belangrijkste regelzaken.

Au!

Bevallen doet pijn, dat is geen nieuws. Om je goed tegen deze pijn te vermannen, helpt het om te weten waar de pijn vandaan komt en wat je kunt doen om het te verdragen. Oh, en als het je ├ęcht te veel wordt, kun je er ook iets tegen doen!

Niet vergeten!

Vergeet straks niet in alle hectiek om de geboorte van kind aan ons door te geven via Mijn.WIJ bij Mijn.GEZIN. Je kunt dan direct het gratis mutsje met naam van je kind bestellen en je blijft het magazine WIJ gratis ontvangen. Ook sturen we je nieuwsbrieven met de juiste groei-informatie over je baby, wel zo interessant!

Hoeveel weet jij van bevallen af?

Doe de bevallingstest en lees direct hoe jij er voor staat!

Tip van de redactie

Doe een rolletje druivensuiker in je ziekenhuiskoffer. Een tabletje kan tijdens de bevalling net dat beetje extra energie geven dat je nodig hebt.

Inleiden

Als het beter is dat de baby eerder wordt geboren of juist als de bevalling maar op zich laat wachten, kan besloten worden de bevalling in te leiden. Redenen en methoden van inleiden.

Valse start

Als je je baarmoeder pijnlijk voelt samentrekken, kan het zijn dat je bevalling is begonnen. Maar als het na een paar uur weer stopt, waren het geen echte wee├źn maar voorwee├źn. Geen ontsluiting, dus de baby zal nog even op zich laten wachten.

Beeld: iStock.com