39 weken zwanger

39 weken zwanger

Je buik is nu zo dik dat hij je behoorlijk in de weg gaat zitten. Blijven bewegen is een must, maar niet bepaald een pretje. Houd vol, de komst van je kleintje is dichtbij. De eerste tekenen van de bevalling kunnen zich gaan aandoen, voel jij het al ‘rommelen’?

Je baby als je 39 weken zwanger bent

Je baby is 49 centimeter lang en weegt rond de 3.300 gram. Tien liter bloed stroomt er nu per minuut langs je placenta om je baby van voedingsstoffen te voorzien. Je baby heeft niet zoveel ruimte meer in je buik en is helemaal opgerold in de foetushouding. Geen zorgen hoor, je kleintje kan dat prima hebben.

Je baby komt niet veel meer aan vanaf nu. Alles wat er nu nog bij komt, is een reserve voor na de geboorte. Door de groei van het vetlaagje onder de huid van je baby, krijgt de huid van je baby steeds meer kleur. Krijg je een kind met een donkere huidskleur? Dan is de huid van je kleintje bij de geboorte lichter dan de uiteindelijke kleur. Het pigment van je kleintje ontwikkelt zich nog. Dit kan er ook voor zorgen dat je kind met bruine ogen wordt geboren, maar uiteindelijk blauwe ogen krijgt.

De laatste loodjes wegen het zwaarst

Zucht! Het wordt nu wel echt zwaar. Sommige vrouwen zijn er inmiddels helemaal klaar mee. De baby mag komen. Heb jij dat ook? Of valt het nog mee? Je kunt meer last krijgen van harde buiken, voorweeën voelen en extra moe zijn. Houd vol, het einde is nabij. Misschien voelt je onderkant zwaarder aan, omdat je baby aan het indalen is en ervaar je meer gerommel of krampjes in je buik. Het kan zijn dat je bevalling langzaam aan het beginnen is. Spannend! Blijf in ieder geval zoveel mogelijk ontspannen en beweeg regelmatig. Houdt jezelf in deze laatste fase fit door te wandelen of te zwemmen. Vrouwen die fit hun bevalling ingaan, ervaren vaak een vlottere bevalling. Dat je het weet!

Voor wie er echt helemaal klaar mee is, kun je proberen je bevalling op te wekken. Er bestaan talloze mythes hierover. Van ananas eten, seks, traplopen tot frambozenbladthee drinken. Proberen kan altijd!

Wist je dat … maar 4 a 5% van de zwangere vrouwen op de uitgerekende datum bevalt?

Tip voor straks: doe een bekkenbodemcheck

Na de bevalling kun je een bekkenbodemcheck laten doen bij een bekkenfystiotherapeut. Ook als je geen klachten hebt. Je bekkenbodemspieren krijgen tijdens je zwangerschap en bevalling veel te verduren. Veel vrouwen weten vaak niet zo goed of hun bekkenbodemspieren goed hersteld zijn na de bevalling. Door de bekkenbodemcheck te doen kom je hier snel achter en voorkom je vervelende klachten in de toekomst. Een aanrader dus!

Voor de partner

De taak van de partner rond de geboorte van jullie kind wordt vaak wat onderschat. Tijdens de bevalling moet hij (of zij natuurlijk) jou steunen en erna moet hij van alles regelen. Geef hem deze tips hoe hij jou kan bijstaan samen met de belangrijkste regelzaken, zoals geboorteaangifte doen. Dat moet binnen drie werkdagen na de bevalling gebeuren.

Aanmelden bij Mijn.WIJ

Niet vergeten!

Vergeet straks niet in alle hectiek om de geboorte van kind aan ons door te geven via Mijn.WIJ bij Mijn.GEZIN. Je kunt dan direct het gratis mutsje met naam van je kind bestellen en je blijft het magazine WIJ gratis ontvangen. Ook sturen we je nieuwsbrieven met de juiste groei-informatie over je baby, wel zo interessant!

Geef het hier door!

Een extra oppepper

Doe een rolletje druivensuiker in je vluchttas. Een tabletje kan tijdens de bevalling net dat beetje extra energie geven dat je nodig hebt.

Valse start door voorweeën

Als je je baarmoeder pijnlijk voelt samentrekken, kan het zijn dat je bevalling is begonnen. Maar als het na een paar uur weer stopt, waren het geen echte weeën maar voorweeën. Voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, dus de baby zal nog even op zich laten wachten.

Ontsluitingsweeën daarentegen komen regelmatig, worden krachtiger en gaan niet meer weg. Deze ‘echte’ weeën zijn wél het begin van je bevalling. Time ze goed en bel je verloskundige volgens de afspraak die jullie hierover gemaakt hebben. Bel eventueel wat eerder als je twijfelt of als het al snel heftig wordt. Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond zich opent. Bij tien centimeter zit je op volledige ontsluiting. Je baby kan dan geboren worden. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en ademhalingstechnieken toe te passen om de weeën op te vangen. Dit bevordert namelijk je ontsluiting.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een wee en een perswee?

TIP! Smeer je perineum (gebied rond je anus) in met olie. Dat vermindert namelijk de kans op uitscheuren tijdens je bevalling.

Doen: vaak van houding wisselen

Je bevalling komt in zicht en dat is natuurlijk hartstikke spannend. Wanneer zal het gebeuren en hoe zal het gaan? We duimen voor je dat alles vlot en goed zal verlopen. Zelf heb je daar enigszins invloed op door tijdens de ontsluitingsfase en persfase gebruik te maken van verschillende houdingen. Vaak van houding wisselen kan ervoor zorgen dat je bevalling vlotter verloopt en je minder pijn ervaart. Dat klinkt goed toch?

Lees daarom alles over bevalhoudingen en welke voor- en nadelen de genoemde houdingen met zich meebrengen.

Inleiden: hoe zit dat?

Als het beter is dat de baby eerder wordt geboren of juist als de bevalling maar op zich laat wachten, kan besloten worden de bevalling in te leiden. Drie redenen voor inleiden kunnen zijn:

  • Je bent al ruim voorbij de uitgerekende datum.
  • De vliezen zijn gebroken, maar er zijn nog geen weeën..
  • Er doen zich complicaties voor tijdens de zwangerschap.

Voeding voor je baby

In de eerste dagen na de bevalling leert je baby hoe hij kan drinken. Zo vlak na de bevalling heeft je baby namelijk een sterke zuigreflex. Tijdens de eerste keer borstvoeding doet je baby vaardigheden op die hij de rest van de borstvoedingsperiode niet meer vergeet. Ook stimuleert het aanleggen en het huid-op-huidcontact de melkproductie doordat er bij jou hormonen worden aangemaakt. Jij leert tegelijkertijd hoe je je baby het beste aanlegt.

Het komt voor dat borstvoeding geven niet lukt. Het geven van flesvoeding is dan een goed alternatief. Ook kun je borst- en flesvoeding combineren. Je kraamverzorgende zal je hier alles over vertellen.

TIP! Wil je graag borstvoeding (blijven) geven, maar lukt het niet of zit je vol vragen? Blijf dan vooral niet zelf tobben, maar vraag een lactatiekundige om hulp. Een lactatiekundige is dé expert op het gebied van borstvoeding. Voor een eerste consult komt ze gewoon bij je thuis. Je kraamverzorgster kan je hierbij helpen.

Eerste nacht met je baby

Heel bijzonder en ook een beetje spannend: de eerste nacht met je baby! Na een thuisbevalling heb je overdag hulp van de kraamverzorgende, maar moet je het ’s nachts opeens alleen doen. Ook na een bevalling in het ziekenhuis sta je er ’s nachts grotendeels alleen voor. Ontdek in dit artikel wat je allemaal kunt verwachten.

Anderen over deze week

Van eten invriezen, date nights tot veel foto’s maken. Ontdek in deze blog welke 9 dingen je zeker nog moet doen voor je baby er is. En naast deze dingen die je nu moet doen, hebben we ook vast wat weetjes die je graag wilt weten over de tijd als de kleine er is. Dan denk je niet steeds zoals Evelien ‘Ja maar híér heeft niemand het ooit over!’

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn en bevallen vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap en bevalling. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender