38 weken zwanger

38 weken zwanger

Je bent 38 weken zwanger en je baby is voldragen, zoals dat zo mooi heet. Medisch gezien mag je kleintje dus geboren worden en van jou misschien ook wel. Of wil je juist nog even genieten van je mooie dikke buik? De laatste loodjes zijn nu echt begonnen!

Je baby als je 38 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 48 centimeter lang en weegt rond de 3.200 gram. Je baby is voldragen en je mag sinds vorige week (week 37) thuis bevallen. Je kleintje is er helemaal klaar voor! De huidsmeer (vernix) op het lichaam van je baby is nu bijna verdwenen en ook zijn nesthaar (lanugo) is uitgevallen. Al kan het ook zo zijn dat er soms een gedeelte van de donshaartjes en het huidsmeer achter blijft op de huid van je baby. Na de geboorte verdwijnt dit dan alsnog vanzelf.

Unieke geboortekaartjes bij WIJ Geboortekaartjes

Hoe kondig jij straks de geboorte aan?

Na de geboorte wil je iedereen snel laten weten dat de baby er is! Maak daarom nu alvast de enveloppen klaar met adres(etiketten) en postzegels. En bestel een geboortebord (zonder geboortedatum), dan kan die meteen op het raam. Nu met 10% korting.

Dat scheelt in je kraamweek!

Vanaf 38 weken raken het zenuwstelsel en de hersenen van je baby nog beter op elkaar afgestemd. Je baby kan daardoor straks alle indrukken die hij buiten de baarmoeder krijgt, goed in zich opnemen. Zijn botjes zijn nog erg soepel, dat is nodig zodat hij zich makkelijk kan aanpassen aan het geboortekanaal. Op het hoofdje van je baby zitten openingen tussen de schedelbeenderen, dit noem je de fontanellen. Deze ā€˜platenā€™ schuiven tijdens de geboorte over elkaar, zodat het hoofdje van je kleintje smaller wordt en makkelijker geboren kan worden. Na de geboorte vormt het hoofdje zich weer in de normale vorm en pas veel later groeien de fontanellen aan elkaar. Een vernuftig staaltje van moeder natuur!

Het is belangrijk dat je je baby elke dag goed voelt bewegen. Ervaar je minder leven tot geen leven in je buik? Bel bij twijfel altijd je verloskundige. Zij kan checken of je kleintje daarbinnen nog goed zit of je eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis.

De 5 fases van een bevalling

Je kunt een bevalling in vijf fases opdelen:

De ontsluitingsfase van een bevalling duurt het langst, daarin moet de baarmoedermond zich gaan openen om de baby erdoor te laten. Bij tien centimeter ontsluiting mag je persen en zal je baby geboren worden. Daarna zal je baarmoeder opnieuw samentrekken om de placenta los te maken. Je zult dan nog een paar keer moeten persen om de nageboorte uit je baarmoeder te krijgen.

Verschillende soorten weeƫn

Bij de verschillende fases horen ook verschillende weeƫn, zoals:

  • VoorweeĆ«n, dit zijn de weeĆ«n voor de echte ontsluitingsweeĆ«n beginnen.
  • OntsluitingsweeĆ«n, je bevalling is nu echt begonnen. Je kunt hierbij onderscheid maken in been- of rugweeĆ«n. Ook kunnen de weeĆ«n elkaar heel snel opvolgen. Dit wordt ook wel een weeĆ«nstorm genoemd.
  • PersweeĆ«n, krachtige weeĆ«n die je nodig hebt om je baby eruit te persen.
  • NaweeĆ«n, je baarmoeder gaat na de bevalling krimpen en dat kun je voelen in de vorm van krampen.

TIP! Mocht je in het ziekenhuis willen of moeten bevallen, dan is het aan te raden om uit te zoeken waar je precies moet zijn. Rijd er desnoods met de auto een keer heen. Wel zo prettig als je partner in een keer goed rijdt, terwijl jij vol in de weeƫn zit.

Wanneer bel je de verloskundige?

Als de bevalling begint, wil je verloskundige dat graag weten. Bespreek met haar wanneer zij wil dat jij haar belt. Dat kan in jouw geval heel specifiek zijn, maar er zijn ook algemene richtlijnen voor.

Afwijkingen in het vruchtwater herkennen

Bij 10% van de vrouwen breken de vliezen eerst voor de weeƫn beginnen. Het is belangrijk dat je afwijkingen in het vruchtwater kunt herkennen. Probeer het vruchtwater op te vangen als je vermoed dat je vliezen breken. Dit gaat vaak niet met een hele stroom, maar in kleine beetjes. Is het vruchtwater groen of bruin? Bel dan altijd direct je verloskundige, ook als het midden in de nacht is.

CTG-onderzoek: wanneer krijg je die?

Misschien heb je de term CTG wel eens voorbij horen komen? Het is de afkorting van cardiotocogram. Door middel van een CTG-scan worden de harttonen van je baby geregistreerd als je zwanger bent. Dit gebeurt in het ziekenhuis. Ook weeƫnactiviteiten zijn met CTG-apparatuur te meten. Met verstelbare banden wordt een apparaatje op je buik bevestigd dat een hartfilmpje van je baby maakt en terugkoppelt naar een monitor.

Het is een eenvoudige en pijnloze manier om tijdens de zwangerschap de gezondheid van je baby te controleren. Niet iedere zwangere krijgt een CTG-scan. Dit gebeurt alleen als er een bepaalde aanleiding is.

Aanmelden bij Mijn.WIJ

Niet vergeten!

Vergeet straks niet in alle hectiek om de geboorte van kind aan ons door te geven via Mijn.WIJ bij Mijn.GEZIN. Je kunt dan direct het gratis mutsje met naam van je kind bestellen en je blijft het magazine WIJ gratis ontvangen. Ook sturen we je nieuwsbrieven met de juiste groei-informatie over je baby, wel zo interessant!

Geef het hier door!

Gouden tips voor je kraamtijd

Ben je ook zo benieuwd naar je nieuwe leven met een baby? De kraamtijd is een bijzondere, maar kan ook best een heftige tijd zijn. Je leven staat even volledig op zā€™n kop. Deze gouden kraamtijd-tips helpen je door deze onvergetelijke fase heen.

Een vriezer vol lekkers

De eerste week is zo hectisch, dat koken er vaak bij inschiet. En de kraamverzorgster heeft er ook niet altijd tijd voor. Handig dus als je nu alvast af en toe dubbele porties kookt en dat invriest, zodat je straks een voorraadje in de vriezer hebt liggen.

De bevalling kondigt zich aan

Tegen het einde van de zwangerschap is het heel goed mogelijk dat het regelmatig ā€˜rommeltā€™ in je buik. Doordat je buik steeds groter wordt, komen je eigen organen wat in de knel. Met name bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je hierdoor te snel denkt dat de bevalling is begonnen.

Ademhalingstechnieken voor tijdens je bevalling

Als je op de juiste manier ademhaalt tijdens de weeƫn, heeft dit meerdere positieve effecten op het verloop van je bevalling. Zo ben je met een goede ademhalingstechniek automatisch meer ontspannen, wat de aanmaak van endorfine stimuleert waardoor je minder pijn ervaart. Ook verloopt je bevalling sneller als je jezelf goed kunt ontspannen. Daarnaast kun je met de juiste ademhaling het zuurstofgehalte voor jou en je baby op optimaal niveau krijgen. Lees alles over puffen en ademhalingstechnieken.

Belang van de eerste 1.000 dagen

Heb je wel eens gehoord over het belang van ā€˜de eerste 1.000 dagenā€™, waarin jij als ouder de basis kunt leggen voor de toekomstige ontwikkeling van je kind? Ja, dat klinkt interessant hĆØ? In dit artikel lees je hierover meer, zodat jij weet wat je kan doen om die zogenoemde ā€˜kansrijke startā€™ te realiseren.

TIP! Het krijgen van een kind is een ingrijpende verandering in je leven. Het is prachtig, intens en heftig tegelijk. En daarbij, je kind komt er niet met een gebruiksaanwijzing uit. Daarom voor jou: 7 tips gouden tips voor kersverse ouders die je leven straks net iets makkelijker en leuker maken. Astu!

7 gouden tips voor kersverse ouders

Voorbereiden op borstvoeding

Als je graag borstvoeding wilt geven, is het goed om je baby zo snel mogelijk na de geboorte aan te leggen. Vlak na de bevalling heeft je baby namelijk een heel sterke zuigreflex. Het eerste vocht dat je borsten produceren heet colostrum. Je borsten beginnen al in de laatste weken van je zwangerschap met de aanmaak van dit gelige, transparante vloeistof. Het kan zelfs zijn dat je in deze laatste weken last krijgt van lekkende tepels. Dat komt dus, omdat je borsten al colostrum aan het produceren zijn.

Colostrum is de eerste ā€˜melkā€™ die je baby na de geboorte binnenkrijgt. Colostrum is eigenlijk een soort supermelk en wordt ook wel ā€˜vloeibaar goudā€™ genoemd. Het bevat namelijk een heleboel afweerstoffen, die je baby beschermen tegen bacteriĆ«n en andere schadelijke invloeden.

Lees ook: Wat als borstvoeding geven niet lukt?

En dan als je bevallen bent ā€¦

We duimen voor je dat je een superbevalling gaat hebben en je daarna heerlijk kunt genieten van je kleintje. De eerste tijd met je baby is ontzettend bijzonder. Een moment om nooit te vergeten. En vergeet natuurlijk jezelf niet. Je hebt de grote klus geklaard en bent in Ć©Ć©n klap niet meer zwanger. Je lichaam moet logischerwijs herstellen van de bevalling. Gelukkig is je kraamverzorgende er om alles in goede banen te leiden.

De eerste uren na de bevalling gebeurt er van alles. Zo wordt o.a. direct na de bevalling de Apgarscore van je baby gecheckt om te zien hoe zijn conditie is. In de kraamweek komt je verloskundige op bezoek. Ook komt de wijkverpleegkundige langs voor de hielprik en gehoortest en krijg je alles te horen over de rol van het consultatiebureau.

In de eerste weken na je bevalling gebeurt er ook van alles. Jullie komen als gezin in een nieuw ritme. De bezoekjes aan het consultatiebureau starten, misschien gaat je partner weer aan het werk en tussen de leeftijd van 6 en 9 weken krijgt je kind zijn eerste vaccinatie. Geen zorgen, dit is geen prikje maar een druppelvaccin. Het rotavirusvaccin wordt bij het consultatiebureau in de mond van je baby gedruppeld. Een infectie van het rotavirus zorgt voor een ontsteking in de maag en darmen, hierdoor kan je kind in sommige gevallen zelfs in het ziekenhuis terecht komen wegens uitdroging. De vaccinatie beschermt tegen ernstige gevolgen van een rotavirusinfectie.

Anderen over deze week

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn en bevallen vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap en bevalling. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

  • Zet je vluchttas klaar als je dat nog niet gedaan hebt.
  • Check de route naar het ziekenhuis, voor het geval dat.
  • Kies en maak een geboortekaartje, en zorg dat je adressenlijst compleet is.
Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender