37 weken zwanger

Zwanger week 37

Vanaf deze week mag je (als je geen medische indicatie hebt gekregen) thuis bevallen. Wordt je kind tussen nu en de 42e week geboren, dan wordt dat ‘op tijd’ genoemd.

Het wordt krap in je baarmoeder voor de baby. Vrij bewegen lukt niet meer zo goed, maar slaan en schoppen des te meer!

Je baby geeft het sein

De slijmprop verliezen, vliezen die breken of weeën. Dat zijn de signalen waaruit je afleidt dat je bevalling begint. Maar je baby geeft daarvóór eigenlijk het startsein. Dit gebeurt normaal gesproken als de longetjes voldoende zijn ontwikkeld, zodat hij na de geboorte direct kan ademhalen. De longen maken twee specifieke eiwitten aan en scheiden deze uit. Als ze in het vruchtwater terechtkomen, zetten ze de bevalling in gang. Met deze kennis wordt nu onderzocht hoe vroeggeboorte kan worden voorkomen.

Voeding & vitamines voor jonge moeders

Wat heb je als jonge moeder dagelijks nodig? Want hoe zorg je ervoor dat je straks gebroken nachten en drukke dagschema’s doorstaat, snel herstelt van je zwangerschap en bevalling, gezond eet en alle vitamines en mineralen binnenkrijgt?

Start nu met sparen voor je kind

Ontvang nu een Woezel & Pip voorleesboekje

Start met sparen voor je kind. Als je nu een kinderspaarrekening opent, ontvangt je kind een uniek ABN AMRO en Woezel & Pip voorleesboekje.

Meer informatie

Bescherm de longetjes

Zo’n 10 tot 20 seconden na de geboorte hoor je het eerste huiltje. Zijn ademhalingsspieren komen in beweging, hij zuigt zijn longen vol lucht en … hij ademt! Wist je dat je baby maar 10% van de longblaasjes heeft die wij hebben? Je doet er goed aan om zijn longetjes te beschermen. Dit begint bij het inrichten van de babykamer. In verf en nieuwe spullen kunnen schadelijke stoffen zitten. Goed ventileren voor je baby er is maakt dat de stoffen weg kunnen. Door ook na de geboorte te zorgen dat je zijn kamertje goed ventileert en dat er in huis niet gerookt wordt, help je zijn kwetsbare longentjes te beschermen.

Kinderbijslag

Als je baby straks is geboren en is aangegeven bij de burgerlijke stand, krijg je automatisch een aanvraagformulier voor kinderbijslag thuisgestuurd. Hier hoef je dus niet zelf achteraan.

HELLP syndroom

Net als bij een zwangerschapsvergiftiging heb je bij het HELLP syndroom last van een hoge bloeddruk, eiwitverlies en hou je vocht vast. De symptomen zijn alleen veel sterker en je hebt last van meerdere symptomen tegelijk. Het HELLP syndroom is levensbedreigend voor moeder én kind, het is dus belangrijk dat het op tijd wordt ontdekt!

Beeld: iStock.com