36 weken zwanger

Zwanger week 36

Je bent nu 36 weken zwanger. De meeste baby’s dalen rond deze tijd in. Sommigen doen dat later en anderen helemaal niet. Fijn voor jou als je baby het wel doet, want het geeft je wat meer lucht.

Eenmaal ingedaald kan de baby niet meer van positie veranderen. Zijn lijf is nu nog bedekt met huidsmeer, een dun laagje vettigheid dat zijn huid beschermt tegen infecties.

Het koffertje

Zelfs al je van plan bent thuis te bevallen, is het aan te raden een koffertje of tas klaar te zetten voor als je toch in het ziekenhuis terecht komt. Maar wat moet er allemaal in je ziekenhuiskoffer zitten?

In een stuit

Als je baby in een stuit ligt (dus met z’n billen naar beneden) dan zal deze week geprobeerd worden om hem te draaien. Een bevalling gaat namelijk makkelijker - en is veiliger - als het hoofdje eerst komt. Sommige baby’s zijn zo eigenwijs dat ze na het draaien snel weer terugkeren in hun favoriete positie. Dan zul je met je verloskundige moeten overleggen of je een stuitbevalling aandurft of voor een keizersnee gaat.

voordeelbox bestellen

Voor jou: propvolle Voordeelbox

Hoe leuk, deze goedgevulde Voordeelbox van WIJ! De adviesprijs van de producten is € 190. Jij shopt de box voor € 42,95 (met gratis verzending) én maakt daarmee kans op een Mama (to be) gezichtsbehandeling en massage. Heerlijk even een ontspanmoment voor jezelf.

Bestel snel! OP=OP

Wie maakt de foto’s?

Wil je dat er foto’s en/of filmpjes worden gemaakt tijdens of vlak na de bevalling? Spreek dan af wie dit doet. Je partner heb je misschien hard nodig naast je bed, dus kun je iemand anders vragen. Een vriendin, je zus, moeder of de kraamhulp. Spreek dan ook meteen af wat je wel en niet gefilmd en gefotografeerd wilt hebben.

Video: nageltjes knippen

Het is goed om de nageltjes van je baby straks direct bij te houden en ervoor te zorgen dat ze kort zijn zodat ze zichzelf niet kunnen krabben. Hoe knip je de nagels van je baby? Bekijk de WIJ doet ’t zo video:

Hoeveel weet jij van bevallen af?

Doe de bevallingstest en lees direct hoe jij er voor staat!

Tip van de redactie

Vergeet geen warme sokken in je ziekenhuiskoffer te doen. Koude voeten zijn een vaak voorkomend kwaaltje tijdens en net na de bevalling.

Beeld: iStock.com